Timeglass, årsglass eller…?

I Nima kan du besøke Nima Sandmuseum. Bygget stod ferdig i august 1990 og var klart til bruk fra nyttårsskiftet 1990/91. Shin Takamatsu, født i Nima (1948), har designet bygget. Men ideen kom fra daværende ordfører, Michio Izumi, pensjonert journalist fra Asahi Shimbun (avis). Han ønsket å sette Nima på kartet! Med et stadig synkende innbyggertall og 27% eldre (over 60 år), foreslo han å få til et slags symbol som kunne gi befolkningen litt framtidsoptimisme og skape interesse for Nima rundt om i landet. Penger til finansiering kom fra det prosjektet som tidligere statsminister, Noboru Takeshita, var opphavsmann til. Det vil si at staten bevilget en stor sum penger til hver av landets kommuner til å bruke på noe som kunne berike den lokale befolkningen (innen sport, kunst og kultur). I Nima ble det anlagt en stor park, Helseparken (Kenko Koen), og Sandmuseet ble en del av den.

IMG_1889   IMG_1877

Oppunder taket i det pyramideformede glassbygget er verdens største «timeglass». Men siden det tar mer enn en time for sanden å renne ned i delen under, er kanskje ikke timeglass så godt navn på det hele. Men er det god norsk å snakke om årsglass? Japanerne kaller det sandklokke. La meg presentere saken i bilder.

IMG_1882    IMG_1880

Fordi det er vanskelig å bedømme størrelsen høyt der oppe, er det blitt ordnet med en kopi på gulvnivå. Jeg er 170 cm høy…

IMG_1702  IMG_1701

Sandklokka høyt der oppe blir snudd akkurat når det nye året begynner. Egentlig skjer det elektronisk, men synlig sett skjer det ved at det trekkes i et stort tau utenfor bygget. De som fyller «runde tall» (i år var det dem som er født i slangens år) i det nye året, kan melde seg på til dette. 2014 er hestens år, så da har jeg anledning til å delta…(?) Når klokka er snudd og nytt år begynt, er det fyrverkeri i Helseparken. Fyrverkeri på nyttårsaften er unikt eller veldig sjeldent i Japan! Fyrverkeri hører nemlig mørke, varme sommerkvelder til. Nima har begge deler!

Det er ett tonn sand i sandklokka. Opprinnelig var det meningen å bruke sand fra Nima, men den var litt for tung for en passende størrelse på sandklokka. Så sanden er «importert» fra andre steder i Japan. Men poenget med et sandmuseum i Nima er jo det at det fins en strand med syngende sand – Kotogahama strand – i Maji. På Sandmuseet kan du slå på sanden i bollene (bildet under) og høre lyden av syngende sand. Nå kan det selvfølgelig diskuteres om lyden i sanden er sang. Det er vanskelig å finne et godt norsk ord som gir en eksakt beskrivelse av lyden. Syngende sand er uttrykket som brukes av japanere når de oversetter nakisuna/ narisuna til engelsk.

IMG_1883     IMG_1886

Det fins forskjellige sand-aktiviteter på museet. Her kan man lage sandbilde. Sammen med inngangsbilletten får alle velge seg ut et kort med det motivet man liker best og her velge sandfarger.

IMG_1885     IMG_1704

Langs kysten på hver side av Kotogahama strand (Nima) er det mange strender –  og like mange sandfarger og sandtyper. Strekningen vises på kartet bak hodet mitt. I aluminiumsfatene langs veggen er de forskjellige variantene representert. I mikroskopene kan vi også studere sand.

IMG_1884    IMG_1314

Nima (Kotogahama strand – bildet) er ikke alene om syngende sand i Japan, som kartet over viser. Men det er ganske sjeldent på verdensbasis.

Det fins en organisasjon for bevaring av disse strendene i Japan. I fjor høst hadde de en «summit» samling i Nima. Folk fra styret for Sandmuseet i Nima har også vært nordover til Tohoku for å hjelpe til med å rydde opp etter tsunamien (11. mars 2011), slik at de syngende strendene der nord kan synge igjen. Det blir nemlig slutt på sangen når stranda blir uren eller våt (når det regner).

IMG_1887

På Sandmuseet er det en rekke «bilder» der sanden beveger seg når de snurrer rundt.

IMG_1913    IMG_1860

IMG_1938

Sandmuseet er godt synlig fra alle kanter. Søker du på internett, fins det mange linker til nima sand museum, både på engelsk og japansk. Det er utlendingsrabatt for utlendinger, men jeg kommer inn på «kao pass» (ansiktspass), dvs gratis!

Velkommen!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nima, Severdigheter i Shimane og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Timeglass, årsglass eller…?

  1. Kari Ljønes Valland sier:

    Dette var interessant, Kari!! Fikk nesten lyst på en ny Japantur!! Over 30 år siden sist! Hilsen Kari Ljønes Valland

  2. HanneM sier:

    Så flott blogg du har laga, Kari. Kommer nok til å legge igjen en og annen kommentar. Det ble dårlig med julehilsen fra meg, nå blir det i hvert fall et livstegn av og til.
    Klem fra Hanne Magna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s