Søppelsortering

I Japan er det nå vanlig med søppelsortering. Men hver kommune har sitt system.

Hos oss i Nima (Oda) har hvert nabolag ansvar for å få til gode løsninger når det gjelder detaljer. Vi betaler en årlig nabolagsavgift, som bl.a. brukes til eventuelle investeringer,   f.eks. et søppelhus. (Se bildet lenger ned på siden.)

IMG_1928Brennbart avfall og matrester går sammen i gule poser og settes ut på et hjørne. Lenge hadde vi problemer med at kråkene kom og hakket hull på posene, forsynte seg med det de hadde lyst på av innholdet, og spredte resten rundt i krysset. Derfor begynte folk flest å anskaffe seg slike plastdunker du ser på bildet, og sette ut sine gule poser i dem. Dermed sluttet kråkene å komme på besøk! En bil kommer og henter posene to ganger i uka.

I bakgrunnen ser du kirken.

Annen søppel må bæres til det lille huset på bildet under. En gang i måneden er det «brusflasker» (ikke pantsystem!) og glass, en gang metall (hermetikkbokser) og batterier. Da trenger vi ikke poser, men legger dem i plastboksene og kurvene (bildet under) i det lille huset. En gang i måneden kan vi også gå dit med aviser, blader, mangabøker og (pent!) brukte klær. Men alt må bindes pent sammen og ha navnelapp på. Ellers blir det ikke tatt med.

IMG_1934     IMG_1933

To ganger i måneden er det anledning til å gå til det lille søppelhuset med plastavfall (som er rent!) i poser med rød skrift, og ikke-brennbare ting i hvite poser med blå skrift. Alle må skrive navnet sitt på alle poser. Poser uten navn blir ikke tatt med. Poser kan kjøpes på alle supermarked i Oda. Siden det står 大田市 (Oda by) på posene, kan de kun brukes i denne kommunen.

IMG_2059     IMG_2060

オペルード på posen over er mitt etternavn (operudo).

Dette systemet gjør det  umulig for hvem som helst å kvitte seg med søppel på et sted man ikke bor. Det gjør også sitt til at man ikke får lyst å bli slurvete. En i nabolaget har spesielt ansvar for søppelhuset, har nøkkel og låser opp ettermiddagen før, setter fram de kurver og nett som trengs, sjekker till slutt og låser. En lastebil kommer og henter dette kl. 08 om morgenen, så det er deilig at man kan gå dit kvelden før.

Tv, kjøleskap og den slags må leveres til en elektrisk butikk. Det koster å kvitte seg med slike ting! Men da jeg kjøpte ny tv, tok mannen med seg den gamle da han kom med den nye. Likevel, prisen for å kaste er den samme. Lovbestemte priser for hele landet. Men små elektriske artikler kan legges i den hvite posen for ikke-brennbare ting – så lenge posen er stor nok…

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s