En tur innom toalettet

IMG_2088Også toaletter er annerledes i Japan.

Kanskje du synes det ser likt ut? Se da på vannet som renner i den lille «vasken» på toppen. Der kan du vaske hendene dine. Det sies at det vannet er så rent at det kan drikkes. (Jeg har aldri prøvd…)

Dette er kirkens ene toalett. Kvinnetoalettet kaller vi det.

Men se under her.

Dette er kirkens herretoalett. Men slike var veldig vanlig i de fleste hjem for ikke så veldig lenge siden. Og på offentlige toaletter er det fortsatt veldig vanlig. Stort sett finner du halvparten av hver sort eller flest av denne sorten.

IMG_2084      IMG_2090

IMG_2089Opprinnelig var toalett et hull i gulvet, som man satt på huk over. Det er fra den tida det utviklet seg bruk av  do-tøfler. De står pent oppmasjert på innsiden når du åpner døra for å gå inn på toalettet. I kirken har vi blå hos herrene og rosa hos damene. De er som oftest av plast, slik at de kan vaskes.

Ellers er det et sluk i gulvet (se bildet over). Det er vanlig å helle ut vann på gulvet og skrubber det med kost eller vaske med klut (som bare brukes til det).

Nå til dags blir det mer og mer vanlig med toalett som på bildene under. Spar på papiret, og la deg spyle og føntørke! Du stopper når du selv vil. For ikke å være til sjenanse for andre, kan du også ordne deg med litt «musikk».  De to bildene under viser sammenlagt hvilke muligheter du har. Det er på høyre side av der du sitter. Varme seter – elektrisk oppvarmet – er også blitt veldig vanlig. (Men hos meg er det ikke slik.) Det er herlig i japanske kalde hus!

IMG_0838

  IMG_0837

Men på landet har ikke alle moderne toalett, nei!

Under her ser du toalettpiper! Det vil si at det er en slags innendørs utedo. Pipa gjør at det ikke blir dårlig luft.

IMG_2048    IMG_2047

Noen har også pipe for oppvarming av badekaret (ofuro) med gass: under til venstre.

Men hva har den blå vimpelen med toaletter å gjøre?

IMG_2050    IMG_2038

 Jo, den blå vimpelen er et tegn til den bilen som kjører rundt en gang i måneden og tømmer slike doer. Man signaliserer at det ønskes tømming. Det er fremdeles mange piper og vimpler å se i Nima. Mange synes det er unødvendig å bruke masse penger på å fornye seg. Eller de har ikke råd til det. Man må nemlig fornye alt som har med vann og avløp å gjøre samtidig – bad, toalett og kjøkken.

IMG_2043Men Oda kommune har som mål å gjøre vannklosett tilgjengelig for alle. Derfor ser nå mange asfaltveier ut som et lappeteppe der nye rør nylig er gravd ned.

Nima kirke befinner seg i et relativt nytt boligfelt. Da kirken ble bygget i 1990, var det mulig å anlegge   vannklossett. Men da var det septiktank, som ble tømt noen ganger i året (uten flagg!). Sommeren 2008 ble det forandret til det nye rørsystemet. Men jeg ser fra vinduet at septiktankbilen fortsatt besøker flere av   husene i nabolaget.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.