Engelskklassene mine

Det er på tide å presentere litt mer fra arbeidet mitt i Nima menighet. Hver uke har jeg 5 engelskklasser. Ikke alle har lyst å bli fotografert. Som lærer er det jo heller ikke så lett å ta situasjonsbilder i undervisningen. Men her er i hvert fall noen glimt.

1) Tirsdag kveld – for voksne (kl.19.30-21.00)

IMG_2421

Elevene er faktisk bare kvinner for tiden. Det betyr at de liker å skravle etter kl. 21 også. Når alle er samlet, blir antallet 13. Det kommer sjelden under 8. Noen av disse har vært med siden starten i april 2002. Flere har barn gift i utlandet. En av damene hadde en sønn som tok doktorgrad på Stanford universitet. Så motivasjonen er på topp når det gjelder å øke ordforråd og evnen til å kommunisere.

Vi bruker en litt artig tekstbok (Streamline-serien) og har engelskundervisning i en time. Så er det å finne fram de japanske Biblene for å ha andakt/ bibelstudium ca. ett kvarter. Til slutt er det tid for te og evt. noe attåt. Her om dagen hadde en dame med disse hjemmelagede godsakene, ohagi (= risballer med bønnemasse utenpå.) Nam, nam!!!

IMG_2420

IMG_2432    IMG_2431

IMG_2426

 2) Fredag ettermiddag – for viderekommende (kl. 14.30-16.00).

For tiden bare en dame. Hun har bodd flere år i USA i yngre dager, og vil gjerne holde språket ved like. Vi bruker artikler fra den engelskspråkelige japanske avisen Yomiuri. Bibelstudium/ andakt ut fra japansk Bibel. Hun er også med på «Amazing Grace», og synes det er greitt å bli fotografert der – sammen med flere, men ikke alene. Jeg møtte datteren hennes, Mai, under en trimtur i 2006. Det resulterte i at begge kom til engelksklasse (og senere Amazing Grace). Men i det siste har det ikke passet for Mai å komme på engelsk.

3) Fredag kveld – for ungdomsskoleelever (kl. 19.00-20.15 i vinterhalvåret og en time senere i sommerhalvåret). For tiden en elev.

IMG_2115Taiyo er snart ferdig med andre året på ungdomsskoletrinnet. Han er veldig interessert i engelsk, for han har bodd tre år i Doha, fordi faren var rektor på den japanske skolen der. Moren hans var engelskelev i Nima menighet fra 2002 til de drog til Qatar for fire år siden. Hun kommer på «Amazing Grace» når det ikke kolliderer med arbeid. Taiyo er også veldig interessert i Bibelen.

4) Lørdag formiddag – for barn (kl. 9.30-10.30) og 5) for barn (kl. 10.30-11.30)

IMG_2460Da jeg startet barneklasse i 2002, var det 15 elever og flere på venteliste. (Det var ikke plass til flere enn 15 rundt bordene.) Nå er det to elever i den ene klassen og en i den andre. Synes det er viktig å følge opp dem jeg har hatt gjennom flere år når de har lyst selv. Men  siden det ble for vanskelig å henge med på lasset for den nye, bestemte jeg meg for å starte ny klasse for nybegynnere i fjor. I  activity book for children-serien brukes både blyant og farger.  Før brukte jeg bare bilder og fortalte fra Bibelen. Nå lar jeg barna slå opp og lese – i tillegg til bilder. De elsker å lete opp – jeg sier sidetallet på engelsk.

IMG_2466Shino er en beskjeden jente, men hun er flink! Jeg tror faktisk engelsken har vært med på å bygge opp selvtilliten! Hun er snart ferdig med fjerde klasse, og har kommet hit siden første.

Noen ganger spiller vi LUDO eller grisespill, og da er de nødt å snakke og telle på engelsk. Det er også stas å skrive ord og bokstaver på tavla.

I Japan har det i alle år vært slik at man begynner med engelsk først på ungdomsskolen.  Jeg har derfor hatt barneskoleelever i alle aldre sammen. (Fra siste skoleår er engelsk blitt obligatorisk i barneskolen.) Dermed har noen sluttet hvert år fordi de ble ferdige med barneskolen. Nå er det få fordi de «er igjen». Jeg tenker at Jesus så stort på den ene og fortsetter med de som har lyst. De er jo blitt veldig gode i bibelhistorie – og kommer på andre arrangement i kirken også.

*************

Engelskdamene om tirsdagene finner også på andre ting sammen. Av og til samles vi til måltid hos en eller annen, og da tar vi med litt mat hver. Nå ja, noen tar med flere retter, og alle tar med plastbokser for å ha med rester hjem. Da er rester av noe de andre har laget mest spennende! Det er populært at jeg lager kabaret eller baker en eller annen kake.

IMG_1046

Her er vi i et gammelt ærverdig hus i Takuno, der Mie Okada bor sammen med sin gamle mor. Mor selv (bildet over på venstre side av bordet) sprudlet av glede hele kvelden over å ha fått så mange hyggelige damer på besøk. Hun fylte 87 annen nyttårsdag i år og er enken etter gamleordføreren, Michio Izumi – han som hadde ideen til Sandmuseet.

IMG_1045

Vi var samlet i slutten av september 2011 for å ta farvel med to som sluttet p.g.a. flytting og bryllup. Vi spleiset også på gaver til dem. Under her er det den vordende brud, Nodoka, som får sin gave (kjøpt i GUNGENDO-butikken).

   IMG_1049        IMG_1052

PS.  Jeg var i bryllupet. Bryllupsbilder en annen gang…

IMG_1060

Takk for besøket! Og takk for oss!

Slik som Mie og moren gjør her, hilser japanere gjestene sine i genkan (= inngangen, innenfor ytterdøra) når de kommer eller drar der fra. Genkan er romslig. (Nå ja, i trange byblokker er det jo litt annerledes…) Det er der man tar av skoene og skifter til gjestetøfler. Men når det er tatami-gulv (stråmattegulv) slik som her, går man inn i huset uten tøfler. Dette er et rom man pynter med ikebana (blomsteroppsats) og andre ting.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nima menighet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s