IWAMI GINZAN – en tur til sølvgruven

Sommeren 2007 ble Iwami Ginzan godkjent som verdensarv på et UNESCO-møte på New Zealand. Iwami er det gamle navnet på distriktet her, d.v.s. vestre del av nåværende Shimane fylke. Ginzan betyr Sølvfjellet. Sølvforekomstene ble oppdaget i 1526, og gruvedriften ble avsluttet i 1923. Iwami Ginzan var i lengre tid en av verdens tre største sølvforekomster. På begynnelsen av 1600-tallet ble det på det meste skipet ut 38 tonn sølv i året. På museet kan vi se et gammelt portugisisk kart, der Iwami er avmerket, men ikke f.eks. Edo (Tokyo) eller Kyoto. Øya Hokkaido i nord er heller ikke med.

Inne i Sennoyama-fjellet er det en mengde gruveganger. Inngang nr. 500 er åpen for turister.

IMG_2358      IMG_2356

Jeg har «kao-pass» her, dvs ansiktspass (= gratis) til Ryugenji-gruven. Men for «vanlige» utlendinger er det også billigere (utlendingsrabatt).

IMG_2357

Bli med inn!

IMG_1715Det er ikke lett å fotografere. Ganske mørkt, og lyskasterne ødelegger effekten.

Vi går en hovedgang, som er gjort ganske vid for turistene. Men til begge sider kan vi se mange gamle gruveganger mens vi går innover.

På bildet her ser vi  størrelsen på hovedgangen videre innover slik den opprinnelig var, men der er det adgang forbudt.

Like før utgangen er det noen montere som viser hvordan arbeidet tok seg ut i gamle dager. Som du ser på bildet under her, var gangene for lave til å gå oppreist. Man bar med seg en lampe. Bambus ble brukt til stiger.

IMG_1719

Luft var et problem, så de hadde en gedigen luftpumpe.

IMG_1720

Vann var også et problem. Så vannet ble pumpet ut – med bambuspumper.

IMG_1718

Noen steder var det en hel gjeng som pumpet vann.

IMG_1717

Utenfor gruveinngangen (til høyre) er denne statuen og flere hullrom hvor det sikkert har vært flere. Mannen i billettluken fortalte at gruvearbeiderne pleide å gå dit å be før de gikk inn. Gruvearbeid var farlig!

IMG_2360

IMG_2349  IMG_2348

På veien opp til gruva går vi forbi flere slike gruveinnganger som på bildene her. Der er det selv-følgelig adgang forbudt! Oppe i fjellet er det enda flere.

Fra parkeringsplassen i Omori er det en fin spasertur gjennom skogen opp til gruve-inngangen. Bli med på en tur! Turen går oppover dalen. På høyre side er Yamabukijo (fjellet i bakgrunnen på bildet under). Der oppe har det tidligere vært en forsvarsborg. Nå er det bare vollene igjen. Utsikten mot havet er flott!

IMG_2532

Det er to muligheter å gå – på veien (ikke lov for biler) eller gjennom skogen.

IMG_2344          IMG_2353

IMG_2351          IMG_2352

IMG_2445           IMG_2444

Vannet er helt klart i bekken. Noen steder kan vi se små fisker. Uansett årstid er det fint å gå de 2-3 km fra øverste parkeringsplass til gruveinngangen.IMG_2329                   IMG_1723

IMG_2372         IMG_2371

Her og der ligger steinstøtter henslengt. Man kan ta avstikkere opp trapper her og der.

IMG_2374         IMG_2364

IMG_2361     IMG_2363

Like ved gruveinngangen er det en gravplass med veldig gamle graver. Jeg trodde det var gruvearbeidergraver, men det er det visst ikke.

IMG_2339     IMG_2337

Bambus.

IMG_2439

Opp en sidevei kan man finne denne resten av et smelteverk, og oppover i åssiden kan man finne andre rester etter virksomheten.

IMG_2342        IMG_2341

Grunnen er løs i Japan, så flere steder er fjellet støttet opp. Om sommeren når det er grønnere, er disse nettene ikke så synlig.

IMG_2340        IMG_2347

Til venstre her er det ikke forberedt åker. Men slik ser det ut når villsvin har vært på leting etter mat.

IMG_2336        IMG_2345

På veien møter man også disse plakatene. Der stien starter opp til Yamabukijo (fjellet) blir man minnet om fare for å møte både giftig slange (mamushi) og bjørn. IMG_2334Så bør man altså ikke mate apekatter!

Toaletter fins underveis – i gammel byggestil, men ikke gammelt inne. Ligger vakkert til med hageanlegg rundt.

For den som synes det er for langt å spasere, er det to muligheter for å komme seg fram. Syklene har en slags motor, så det går radig oppoverbakke. Til høyre ser du en sykkel-drosje. Han som sykler er samtidig guide og forteller hva en ser underveis. Så venter han men du er i gruva. Er det kaldt, får du et pledd over knærne.

IMG_2446     IMG_2447

Japan er full av maskotter. Her ser du Iwami Ginzan sin maskott: Ratochan. Noen ganger går Ratochan levende rundt og hilser på turistene.

IMG_2376

Hvis du søker på internett etter «Iwami Ginsan», vil du finne mange muligheter på engelsk. Men på Wikipedia fant jeg også en lenke til norsk. http://no.wikipedia.org/wiki/Iwami_Ginzan_s%C3%B8lvgruve

Så for den som er interessert, er det bare å finne noe der. Så kutter jeg ut å gå i detaljer om gruvedriften i gamle dager.

Neste tur til Iwami Ginzan blir en tur opp på Sennoyama-fjellet. Bildene er tatt… Følg med!

Dette innlegget ble publisert i Severdigheter i Shimane, Turist i Japan og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..