Bad og overnatting

Noen japanske ord er ikke lette å oversette, for det fins ikke gode norske ord som er dekkende for innholdet. Ofuro, onsen og ryokan er slike ord. Det første betyr bad, det andre varme kilder, og det siste hotell. Alle tre betegner noe som det ikke fins maken til i Norge!

I Japan er det varme kilder mange steder. Slike steder er ofte blitt til hele små byer med hotell og ryokan der alle har bad med varme kilder: onsen. Noen steder kan man dra bare for et bad, eventuelt kombinere med måltid og bad. Når jeg har vært på fjelltur eller kjørt slalom, er det godt å ta seg et slikt bad på hjemveien. Også på regnfulle fridager i vinterhalvåret er det deilig å ta seg en tur i onsen. Det er viktig å komme seg litt vekk når  jeg bor i samme hus som arbeidsplassen min. I onsen kan jeg koble helt av…!

De fleste steder ser mer eller mindre ut som på bildene under her.

IMG_2938     IMG_2937

I avkledningsrommet er det som oftest både låsbare skap og slike kurver som på bildet over. Før man går i «badekaret», vasker man seg godt. Nå til dags har de fleste steder dusj. Vi sitter på små plastkrakker og har hver vår vaskebalje. Alle steder hvor du betaler, er det shampo og såpe. Håndklær tar vi med oss hjemmefra på dagsbesøk, men på hoteller og ryokan får du utdelt.

IMG_2936

«Badekar» inne (over) og ute (bildet under). Utendørs «badekar» kalles rotenburo. (Disse bildene er fra Nikko Olive no Sato.)

Det er nokså sosialt å bade sammen. Mange «verdensproblemer» kan løses der… Så er det alltid pen natur eller japansk hage å nyte ute. Glemmer aldri den kvelden jeg stoppet på vei hjem fra Hiroshima… Steinene og furutrærne dekket av snø og fullmånen som tittet ned på oss…

IMG_2935

Under her ser du Japans største rotenburo. (Bildet er tatt etter utsjekkingstid på for-middagen.) Dette er fra Chorakuen Ryokan i landsbyen Tamatsukuri Onsen utenfor Matsue i Shimane fylke. Et veldig berømt sted. T.o.m. keiserparet har overnattet her!

IMG_1311

Dette utendørs «badekaret» (rotenburo) er faktisk for både kvinner og menn, noe som ikke er så vanlig. Men vi får utdelt store tøystykker for hvert bad som vi tuller oss inn i. I den enden jeg fotograferer fra er det et fossefall. Nydelig å sitte i vannet her i mørket med opplyst hage rundt!

IMG_1309ryokan blir vi geleidet til rommet vårt av (som oftest) en kimonokledd dame. Der får vi servert litt japansk te og japansk «kake» mens vi drøfter hvordan vi vil ha det med tidspunkt for måltider. Middag om kvelden og frokost er en del av opplegget og er innkludert i prisen. Før middag er det vanlig å ta seg et bad.

Under oppholdet er det vanlig å gå kledd i yukata (ligner på kimono, av bomull), slik som jentene på bildet over her. I den kalde delen av året hører også en «jakke» eller «vest» til. (Yukata ligger også på rommene på vanlige hoteller i Japan, fordi det faktisk er natt-tøy.) 

Middagen består av mange retter, ca. 12 forskjellige tallerkener og boller pr. person. Alt nydelig tilbredet, og bare litt på hver tallerken. Det serveres lokale  matretter.  Chorakuen  har gått over til å servere gjestene i en spisesal.

IMG_0865Men tradisjonelt sett blir det servert på rommet, slik som på bildet til venstre (i Yufuin på Kyushu).

Noen steder ser ryokan ut som et vanlig hotell utenfra, mens andre steder er veldig unike. Betegnelsen ryokan innebærer service etter gammel japansk gjeste-tradisjon. Det er er himmelsk opplevelse…!Hotell betyr at stedet har internasjonal standard, ofte med frokost innkludert i prisen. Business hotel betyr veldig billig hotell, der måltider sjelden er innkludert i prisen.

Under her er noen bilder fra Nogiku Ryokan i den lille berømte onsen-byen YufuinKyushu. Inngangspartiet på bildet til venstre. Man går fra hagen og rett inn til hvert rom (høyre bilde).

IMG_0873      IMG_0866

IMG_0869Etter middagen er det fint å gå en tur ut. Da går vi kledd i yukata. Veldig avslappende!

I mange onsen-byer er det også varme fotbad ute.

IMG_0874Så kan man ta seg en liten hvilepause og varme bena litt…

IMG_0868

IMG_0877

På denne ryokan var det faktisk roten-buro (uten-dørs badekar) utenfor hvert rom (venstre bilde). Så der hadde vi valget mellom rotenburo alene eller sammen med andre damer et annet sted på ryokan.IMG_0864IMG_0883

Yufuin er også kjent for fjell-toppen i bak-grunnen (bildet til høyre). Den lille byen ligger nede på sletta. Det var fint å kjøre en tur opp alle svingene i fjellet. IMG_0885

IMG_3073Til slutt, et bildet av badet mitt i 2. etasje i Nima kirke.

Samme prinsippet i private hus. Du vasker deg på gulvet utenfor badekaret. Når du er ren, går du oppi badekaret. Men her blir det en om gangen. Alle bruker samme badevann! Det hører med til fars oppgaver å bade barna – helt til de ikke vil bade med ham lenger. Mor i huset/ vertinnen er den siste som tar seg et bad.

Lokket på badekaret hjelper til å holde på varmen i vannet mellom hver som bader. De fleste koser seg lenge i badet, og det er nokså vanlig å ta seg et bad – ofuro – hver kveld.

Japanere er berømt for å arbeide hardt. Men de har også en enorm evne til å slappe av! Ingenting i Japan er mer avslappende enn ofuro, onsen og et opphold på ryokan!!!

Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Kultur, Severdigheter i Shimane, Turist i Japan og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Bad og overnatting

 1. Å! Dette såg herleg ut!
  Hadde trengt noko slikt i dag då ryggen slår krøll på seg.
  Er vel stress som har sett seg fast..
  Takk at du deler 🙂

  • Kari Opperud sier:

   Ja, det er virkelig skjønt! Det er jo mineraler i onsen, så det hjelper for litt av hvert. Etter at jeg hadde brukket håndleddet, var det til god hjelp. Etter hvert bad fikk jeg større bevegelighet i hånden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..