Bambusskudd

Noen ganger får jeg spørsmål i Norge om hva slags frukt, grønnsaker o.s.v. vi spiser i Japan. Da svarer jeg at det kommer an på årstiden.

Nå til dags får man vel tak i det meste hele året i store supermarkeder, hvis man vil betale for det. Men jeg som bor på landet får virkelig nyte godt av årstidenes variasjoner enten det gjelder grønnsaker, frukt, fisk eller altså bambusskudd.

Bambusskudd hører våren til. Da spretter de opp av jorden i skogen. Men i Japan er det ikke lov å gjøre som i Norge –  der vi kan plukke blåbær m.m. hvor som helst. Nei, bare grunneieren kan forsyne seg av skogens goder. Men mange grunneiere greier ikke å spise opp alt selv. Så derfor spanderer de på venner og bekjente. Om våren ringer telefonen rett som det er, eller det ringer på døra, og spørsmålet er: «vil du ha bambusskudd?» Jeg svarer alltid «ja takk»!

IMG_3759

I år var jeg ikke i Japan da det var sesong på det vi vanligvis kaller bambusskudd. Men nå for tiden er det sesong for en slankere sort. Og her en dag fikk jeg en pose full av denne sorten (bildet over). Det som ikke spises med en gang må ligge i vann i kjøleskapet. Da kan det holde seg i flere dager. Bambusskudd kan brukes i mange forskjellige matretter eller  være egen rett. Japansk mat med bambusskudd er kjempegodt!!!

På bildet under ser du et eksemplar av den vanlige sorten ute i skogen (mai 2012). Her gjelder det altså å bare se, men ikke røre!

Du trenger både en spade og krefter for å få opp bambusskuddet. Mange lag med skall skal fjernes før man kommer inn til den spiselige delen. Så skal det kokes i lang tid. Jeg foretrekker å få bambusskudd ferdigkokt!

 IMG_1407

Bambus er som ugrass. Det vokser fort. Se bare på den i midten på bildet under. Det er årets! Men den størrelsen er uspiselig. Det er bambusskudd som spises!

IMG_1409

Etter hvert som bambusen vokser til, kvitter den seg med det ytterste laget til bambusskuddet – nedenfra (Se bildet under). Men oppe i toppen er det fortsatt skall, mest øverst. (Se bildet over.)

IMG_1408

På japansk heter bambusskudd takenoko. Take betyr bambus, og ko betyr barn. Så japanere tenker at de spiser bambusbarn. Når barna blir voksne, blir de uspiselige…! 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Mat i Japan og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s