På besøk – utenfor allfarvei

En av mine engelskelever, som også deltar på «Amazing Grace», inviterte meg til å komme og se hagen hennes en dag i begynnelsen av juni. Men der var det mer enn hagen å beundre!

IMG_3745

Opp en smal vei i en dal bor hun sammen med sin 86 år gamle mor i et hus som er ca. 100 år gammelt. Det eldste bygget på tunet er for øvrig ca. 400 år gammelt! Jeg fikk lov å fotografere så mye jeg ville både inne og ute, men lovte å ikke nevne hennes navn eller stedsnavn på bloggen. Jeg kaller henne MT.

La oss først ta en titt på hagen.

IMG_3717      IMG_3714

IMG_3722                      IMG_3730

IMG_3703

IMG_3729      IMG_3738

IMG_3727      IMG_3716

IMG_3732      IMG_3724

IMG_3744

Midt i hagen er det en grav. Japanere liker å ha de døde i nærheten. Høyere opp i åsen er det flere graver, som på avstand ser ut som de er flere hundre år gamle. Så der er nok de gamle samuraiene begravet (?)

IMG_3741      IMG_3715

Under til venstre er den 400 år gamle bygningen. Hvis vi skal sammenligne bruken av dette bygget med noe på en norsk gård, så kan vi kalle det stabbur. Oppunder mønet er slektas våpenmerke. MT er nemlig av gammmel samuraislekt! Det var en gang bygdas hovedgård.

IMG_3720

MT har ryddet i alle krinkelkroker og funnet masse gamle klenodier. Vi inviteres inn for å se.

IMG_3696

IMG_3697

IMG_3706      IMG_3705

Hva er dette?

IMG_3698

Jo, en slags sovepose/dyne til å bruke kalde vinternetter.

MT vet ikke hvor gammel den er, men at den er meget gammel er det ikke tvil om.

IMG_3704                     IMG_3702

Byggeteknikken i gamle dager ser du på bildene under her.

Oppunder taket er store kraftige stokker – nesten som i Norge. Siden en bit har falt av veggen, ser du hvordan det er gjort både ytterst og innenfor.

Ellers er trekledningen på bildet over til venstre også vel verdt å merke seg. Det er fire «plater» av japansk cedartre – kuttet på høykant. Derfor ser vi ikke årringer. Størrelsen på de lyse flekkene viser derfor nærheten til midten av trestammen – den største nærmest midten. Dette må ha vært en kjempetjukk trestamme, for hver «plate» er ett stykke tre! (Tregulvet er nyrestaurert.)

IMG_3707                     IMG_3712

Moren (86) er sprek, og hjelper til med både luking og annet hagearbeid. Slik kler damer seg når de skal jobbe ute. Passer seg vel for å få sol på kroppen! Av og til må man ha seg en hvil! Da åpner hun bare et par av de store vinduene bakenfor og setter seg der en stund.

IMG_3743                     IMG_3748

Tradisjonelle japanske hus har nemlig en slags gang mellom rommene og de ytre vinduene. Det fungerer som gang (så man slipper å gå gjennom alle rom), tørkerom når sola varmer, eller veranda – som her.

For oss var det altså veranda, der vi ble servert urtete og pai. Så satt vi der og pratet og nøt blomsterprakten utenfor  – og glemte å følge med på klokka. Det var ikke lett å rive seg løs for å reise hjem…!

IMG_3749      IMG_3747

Gamle japanske hus er bygget på en genial måte! Se bildet under.

Når mange er samlet, kan man åpne opp og ha et kjempestort rom. Skyvedørene kan hektes av og fjernes. Så kan man dele opp rommet med løse skillevegger. Når det er kaldt om vinteren, kan man stenge av og bruke bare ett rom. Når det er som varmest, gir denne løsningen en fenomenal gjennomtrekk – gammeldags air-conditioning!

Om dagen kan man ha bord og puter – spisestue. Om natten kan man flytte vekk bordet og ta fram madrasser. Så blir det soverom/gjesterom. Gulvene er av tatami, d.v.s. stråmattegulv. Kjølig å sitte på om sommeren. Ikke så hardt som tregulv å sove på.

IMG_3758

Under til venstre: gammel lampe. Inni ble det brukt stearinlys.

Under til høyre: kombinert varmeovn og vannkoker.

IMG_3751                     IMG_3753

MT har funnet både et gammelt speil (under til venstre) i trefuteral, og gamle hodeputer (under til høyre). Speilflaten vender ned. Den andre siden er, som du ser, rikt dekorert. Det var skikkelig tungt å holde! Jeg vet ikke om jeg ville ha greid å sove med slike hodeputer. De er laget slik for at hårfrisyren ikke skulle ødelegges mens en sov!

IMG_3756      IMG_3755

Å veve teppet under her, var nok ikke lett! Se bare på slottene.

Men i gamle dager var de flinke til litt av hvert!

IMG_3699

MT vet ikke hvor gammelt teppet er. Indigo-fargen er spesiell i Japan – sammen med hvitt. Farging av stoff er en gammel tradisjon.

IMG_3735

Så sier vi takk for oss og reiser tilbake til vanlige 2013…

Dette innlegget ble publisert i Blomster og dyr i Japan, Detaljer fra dagliglivet, Kultur og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til På besøk – utenfor allfarvei

  1. Borghild Friestad sier:

    Det er berre ein ting å seia: fantastisk. Historieopplæring, og nydelege bilete. Eg gler meg over innlegga dine kvar einaste gong.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..