Tyfon

Sommer og høst er tyfonsesong. Tyfoner fødes ute i Stillehavet. Så tar de veien mot Taiwan, Kina, Korea eller Japan. Noen ganger går de over Filippinene også. Uansett hvor en tyfon tar veien, forårsaker den alltid en eller annen form for katastrofe. Ras, flom, oversvømmelse, hustak som flyr, biler og trær som velter o.s.v. En tyfon uten dødsfall er nesten utenkelig.

Tv gir god informasjon om hvor tyfonen tar veien – flere dager før den ankommer. Dermed kan vi planlegge litt og være forberedt på kanselleringer. Det er bestemte regler for når skoler og flyplasser skal stenges, tog stanses, folk evakueres osv. Så det gjelder å holde seg orientert.

Her kan du se noen tv-bilder fra NHK i forbindelse med den tyfonen som gikk ute i Japanhavet i begynnelsen av oktober.

IMG_4369 (Medium)     IMG_4367 (Medium)

I Japan har ikke tyfonene navn, men nummer. Hver sesong begynner på nr. 1. Her er det nr. 24. Hver sesong er det totalt ca. 30 tyfoner. Ikke alle kommer til Japan.

Da jeg våknet av vinden om natta 9. oktober kl. 03 og satte på tv for å  sjekke om noe katastrofalt var skjedd i nærheten, viste det seg at tyfonens sentrum var rett utenfor Nima – på havstrekningen mellom Shimane og Sør Korea (hvit prikk i sirkelen på høyre bilde over).

NHK viser også hvor tyfonen tar veien videre (bildet under) – med dato og klokkeslett.

IMG_4371 (Medium)

IMG_4377 (Medium)På kartet til venstre er det forskjellige farger. Rødt er fargen for fare. Her gjelder det  bølgehøyden langs kysten av Shimane og Tottori. Med en slik melding drar man ikke ut med fiskebåt. Og det er livsfarlig å gå på brygger og strender. Gulfargen betyr: vær forsiktig.

Andre ganger gjelder fargene vindstyrke og nedbørmengde.

Tyfon nr. 24 var veldig snill. Ingen nevneverdige skader i Shimane. Men tyfon nr. 26 – i midten av oktober – gikk langs land på Stillehavskysten og tok livet av flere titalls mennesker på en øy (tilhørende Tokyo kommune, men en natts fergetur/ 2 timers hurtigbåt eller en flytur unna storbyen). Fjellsiden raste ut, drog med seg skogen og begravde mange hus med mennesker i. Japanske fjell er veldig løse. Izu Oshima-øya fikk mer nedbør på en natt enn det som er vanlig for hele oktober. Så det var ikke steiner som begravde husene, men slam. Etter en ukes graving hadde soldatene enda ikke fått gravd fram alle hus eller funnet alle savnede.

I Norge sier mange at «det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Hvis du lever etter det i Japan, vil du nok møte døden – i beste fall skades. Her er det viktig å følge med på tv og se hvilken farge som vises på kartet der du befinner deg når det er tyfon og mye regn. Dessuten adlyde de lokale myndighetene når det blir gitt befaling om evakuering. En ansatt på Sjømannskirken for en del år siden hadde følgende kommentar: «Før jeg kom til Japan visste jeg ikke at man kunne dø av regn!» Gode klær hjelper lite når fjellene er løse som kjempestore sandhauger. Det kan derfor også være farlig «å bygge hus på fjell»… Japanske tilhørere til en  preken fra Matt 7 om husbyggerne trenger nok mer hjelp enn en nordmann til å forstå hva «fjell» er.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s