Kulturdag på skolen

3. november er en offentlig fridag: Kulturdagen. Hvert år deler keiseren ut medaljer til noen som har utmerket seg spesielt innenfor kulturlivet.

Alle ungdomsskoler og videregående i Japan arrangerer kulturdag – som oftest i november. En slik dag har et tema, som belyses med diverse sketsjer og opptrinn – laget av elevene. Mye undervisning settes til side et par uker før dagen. Alt forberedes, ledes, ordnes i stand og ryddes av elevene. Lærerne er tilgjengelige for hjelp.

Jeg ble invitert av en mine engelskelever til å komme til hans ungdomsskoles kulturdag siste søndag i oktober. Jeg fikk med meg slutten. Søndag er jeg jo i opptatt i kirken…

IMG_4494 (Medium)Her synger 3. klassen. En elev er dirigent.

IMG_4513 (Medium)Min elev, Taiyo Sudani, står i bakerste rekke, nr. 3 fra høyre.

En slik dag er gymsalen full av foreldre, søsken – og noen besteforeldre. Familien Sudani var representert med far, mor og en eldre søster. Søsteren skal føde i begynnelsen av januar, og er nå kommet hjem til foreldrene i god tid før fødselen for å slappe av og forberede seg på den store begivenheten. Det er vanlig i Japan! (Pluss 1-2 måneder etter fødselen – fri fra matlaging og vask av alle slag!) Som fedre flest var pappa Sudani godt utrustet med kameraer for å forevige sønnens kulturopptreden.

IMG_4498 (Medium)           IMG_4500 (Medium)

Før klassen sang, var de samlet slik som på bildet under til venstre.

IMG_4492 (Medium)          IMG_4502 (Medium)

Til høyre ser du blåseorkesterklubben opptre – dirigert av musikklæreren. Denne skolen vant i år sølvmedalje i konkurransen mellom skolene i Chugoku distrikt (Vest-Japan). De var skikkelig flinke! Hele kulturdagens opplegg ga inntrykk av at her har elevene det kjekt!

Alle ungdomsskoler i Japan har forskjellige slags klubber, som alle være med i! (I videregående er det frivillig å være med.) Klubbaktiviteter foregår nesten alle dager etter at undervisningen er slutt. Så elevene kommer ikke hjem før sent på kveld. Fravær fra klubben = fravær fra skolen! En slapp holdning til klubben påvirker lærernes vurdering av elevenes orden og oppførsel, noe som kan påvirke elevenes framtid når de skal søke jobb. Klubbene er nemlig et sted hvor man øver seg i samarbeid, ledelse, følge regler og ha det sosialt. Øvelse (musikk) og trening (sport) skjer nesten alle søndager i året! Ikke lett å takle for kristne familier… Heller ikke lett å arrangere noe for denne aldersgruppen i kristne kirker! Mange barn i denne aldersgruppa glir derfor vekk fra troen på Jesus…

Tegninger og diverse ting laget av elevene var til utstilling.

IMG_4507 (Medium)          IMG_4505 (Medium)

IMG_4499 (Medium)På denne skolen går også et par av barna som er barnedøpt i Nima menighet. Inori (navnet betyr bønn) ble både overrasket og glad for å se meg. (Ytterst til høyre)

IMG_4515 (Medium)  Yunotsu ungdomsskole skal nedlegges neste år. Hele skolen består av bare 61 eleveren klasse på hvert trinn. Elever fra Yunotsu skal busses til Nima ungdomsskole.

Hvert år har elevantallet sunket – samtidig som antall eldre i Yunotsu øker… Denne skolebygningen ble tatt i bruk i 1966. Da ble det sammenslåing av flere ungdomsskoler i Yunotsu cho – fordi elevtallet var gått ned. Flere hundre elever gikk så på nåværende ungdomsskole. Fra nytt skoleår i april 2014  blir det altså nok en gang sammenslåing…

IMG_4497 (Medium)

Hele skolen synger – dirigert av en elev.

IMG_4509 (Medium)

3. klassen ville gjerne fotograferes til en norsk blogg. Taiyo sammen med læreren foran. Inori går i samme klasse (nr. 5 fra høyre i bakerste rekke)

IMG_3955 (Medium)

Da mine venner, Hild Sagafos og Irene Trønnes Strøm, kom til Nima i juni for å holde konsert på Sandmuseet, deltok de på engelskklasse med Taiyo. Da var også mamma Sudani med. Hun serverte gjestene en delikatesse for den årstiden – hjemmelagede «riskaker» som blir dampet innpakket i blader. En av skolekonsertene til Hild og Irene var på Yunotsu ungdomsskole, Taiyos skole.

NB! Skolen og familien Sudani har gitt tillatelse til å publisere bilder på bloggen.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Japansk samfunn, Kultur og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s