Nyttår

Nyttårsaften er ingen spesiell dag å feire i Japan. Derfor er fyrverkeriet og opplegget på Sandmuseet i Nima nokså spesielt. 31. desember hører innunder «årets slutt», og er dagen for de siste innkjøp av mat, siste hånd på verket for hjemmelaget nyttårsmat, siste vask av bilen, siste vask og rydding i huset o.s.v. På mine trimturer de siste dagene i 2013 kunne jeg se ungdom vaske vinduer, pappaer som gjorde rent m.m. Vask og rydding er en slags sjelelig renselse før man møter det nye året. For japanere er det mildt sagt viktig å starte et nytt år med «blanke ark». Selvmord siste uka i året foretas av dem som ikke helt får til å gjøre klar sine «blanke ark»…

Noen ting er det dog en viss tradisjon for på nyttårsaften: spise toshikoshi soba (en sort japanske nudler) som siste måltid i det gamle året, se på NHKs Kohaku-program (show i timevis med seernes ønsker for artister av diverse sang- og musikkarter) og eventuelt reise til et tempel like før midnatt for å være klar der til de første bønner med en gang det nye året starter. Mange venter for øvrig med tempelbesøk til dagtid en av de tre første dagene i det nye året. Hvert nyttår besøker bort imot 100 millioner japanere et tempel i løpet av  årets tre første dager. Noen drar dessuten til fjelltopper eller andre steder der man kan se den første soloppgangen i det nye året.

Årets første … er viktig for japanerne! Frokost på 1. nyttårsdag er derfor nyttårsmåltid med stor N. Da starter et nytt år i familien. Men «årets første» gjelder også når det gjelder å male de første tegn (kalligrafi), første judo-kamp, første dag på jobb, første tempelbesøk o.s.v., o.s.v. For de kristne blir det dermed viktig å starte det nye året med gudstjeneste på 1. nyttårsdag – og ikke vente helt til første søndag i januar med å gå i kirken.

IMG_4814 (Medium)

Selv om det var mer vanlig før, er det fortsatt mange som kler seg i kimono til nyttår. Noen var kledt i kimono da de kommer på nyttårsgudstjeneste i Nima menighet. Jeg fikk lov å fotografere disse tre til bloggen min. Inne skifter også de kimonokledte til kirketøfler. Ellers bruker man spesielle kimono-sko (bildet under til høyre).

Ved nyttårstider er det travelt for kirkens kasserer og revisor. Første nyttårs dag utveksles permer og regnskapsbøker. (Bildet under til venstre.) Også misjonæren har det travelt med å forberede årsmøtepapirer og rekke fristen for diverse rapporter…

IMG_4813 (Medium)                IMG_4817 (Medium)

Når det er kaldt, har man både «jakke» og skjerf til kimono.

IMG_4818 (Medium)

IMG_4774 (Medium)Det er delte meninger blant kristne i Japan om hvor lenge juletreet skal stå. Fjerne det etter 25. desember, for da er julen ferdig. Fjerne det søndagen mellom jul og nyttår, for å  rydde vekk julen før nyttår. Eller la det stå til etter nyttårs-gudstjenesten. I Nima ønsker medlemmene  å ha juletre til nyttår, men all annen julepynt fjernes. Dermed har vi både juletre og nyttårs blomsteroppsats  samtidig. Ikke-kristne som er innom synes det er veldig pussig…!

IMG_4830 (Medium)Og de som kommer opp trappa til 2.etasje blir møtt av enda mer jul – en hel uke etter nyttår. Utlendinger er rare…!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Nima menighet og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.