Nytt hus

Også i Nima blir det bygget nye hus.

Sønnefamilien til en av mine engelskelever flyttet inn i sitt nye hjem siste uka i 2013. Sammen med Midori Matsumoto ble jeg invitert for å se hvordan de hadde fått det.

IMG_4972 (Medium)

IMG_4976 (Medium)IMG_4975 (Medium)Det er åpen løsning fra kjøkkenet inn mot stua, som japanere kaller «living room» eller bare ribingu. D.v.s. et rom med spisebord, sofa og tv.

Alt på kjøkkenet går på strøm. Det nye i Japan nå er å ikke koke på gass, men å ha induksjonsplate. Akkurat som i Norge er det moderne med store skuffer til å ha  forskjellig i.

Naomi Mukaida skal bo på et rom i dette huset – som bestemor. De har så inngang, stue, kjøkken toalett og bad felles. Men foreløpig bor hun mest i det gamle huset – for å rydde ut av det.

IMG_4977 (Medium)Huset har bare ett tradisjonelt rom, d.v.s. et rom med stråmattegulv (tatami). Det er gjesterom. Her kan det rulles ut madrasser for natta og være oppholdsrom om dagen. Det er en skyvedør mellom dette rommet og stua.

Det er slike rom som fordyrer prisen på et hus i Japan. Jo mer vesterlandsk, jo billigere! Så de fleste nyere japanske hjem har bare ett slikt rom.

Bak bordet er det åpen plass. Der skal fedrealteret få sin plass når de kommer så langt at de får flyttet det. Det er nemlig eldste sønn som har fått bygget dette huset, så han har ansvar både for moren i alderdommen og for de døde…

Bestemor Naomi (fortsatt i 50-åra!) med barnebarna, som akkurat kom hjem fra skolen.

IMG_4973 (Medium)

Disse barna har aldri hatt egne rom før eller sovet i seng. I det gamle huset sov foreldre og barn på madrasser i samme tatami-rom. Barna synes det er veldig spennende med nytt hus og nye levevaner! Alle soverom er i annen etasje, men «bestemor-rommet» er nede – rett til høyre for inngangen. (Guttene har flere ganger deltatt på samlinger som Nima menighet har arrangert for barn.)

Huset sett utenfra (en dag det snødde). Rundt huset er fortsatt mye ugjort…

IMG_4978 (Medium)          IMG_4979 (Medium)

I Japan er det med huset som med bilen: mest verdt når det er nytt! Så går verdien nedover og nedover. Etter 20 år betales det ikke lenger formueskatt på huset. Da er verdien gått til null! Men tomta har stor verdi… i hvert fall i storbyer. De fleste bor selvfølgelig mye lengre enn 20 år i sitt hus. Men hvis det skal selges, så får man altså minimalt for huset. Da er det tomteverdien som gjelder.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s