Andakt og skoletime

IMG_5083 (Medium)Tro det eller ei, i Shimane fylke fins det en kristen videregående internatskole. Den heter Aishin kristne videregående skole og eies av noe som heter Mukyokai. Det er et vanskelig navn å oversette, men det er altså et japansk «kirkesamfunn» som har møter og bibelstudiegrupper, men har som prinsipp å ikke bygge kirkebygg. På engelsk kalt Non-Church Movement. Navnet Aishin består av tegnene kjærlighet og sannhet. Flere slike skoler fins i Japan, og de har hentet inspirasjon fra Grundtvig og folkehøyskolene i Skandinavia.

IMG_5076 (Medium)Jeg har vært gjestetaler på juleavslutning for et par år siden på en annen av disse skolene (i Mie fylke). Men  26. februar var jeg  invitert til Aishin for å holde morgenandakt for hele skolen (bildet til høyre) og etterpå ha skoletime om misjon og misjonærkall for første klasse (bildet under). Det tar ca. 40 minutter å kjøre dit fra Nima.

Alle elevene satt med hver sin Bibel og fulgte godt med på andakten. Etter skoletimen ble jeg takket med flerstemt sang av klassen (under til høyre).

IMG_5079 (Medium)          IMG_5082 (Medium)

De fleste elevene er ikke kristne. De kommer fra hele landet. Klassene er relativt små. Så for noen som strever med å finne seg til rette på en vanlig japansk skole, er dette et ypperlig alternativ.

IMG_5080 (Medium)

IMG_5078 (Medium)En av medlemmene i Nima menighet har nå gått på Aishin i tre år. Hun heter Mariya Shoji og er barnedøpt. For tre år siden leste hun katekisme med meg og ble konfirmert. Ei veldig kjekk jente, som lever med Jesus.

Da jeg spurte henne etter første semester hva hun likte best på Aishin, svarte hun at det var umulig å svare på. Hvorfor? Hun likte alt ved skolen like bra!

Aishin er for øvrig ikke helt som norske internatskoler. De har ikke lov å ha mobiltelefon, se tv eller drive med dataspill. Elevene er med å lage mat, vaske opp, bake brød, dyrke ris og dyrke grønnsaker. De læres opp til å komme nær inn på naturen. Skoletur til Korea skal lære dem om hva Japan gjorde under okkupasjonen der. De får mye individuell oppfølging. D.v.s. at noen ender opp på universiteter, noen i praktiske yrker. Da jeg reiste i misjonen i 1997, møtte jeg en Aishin-elev som AFS-utvekslingsstudent i Hallingdal!

IMG_5085 (Medium)          IMG_5095 (Medium)

                     Redskapsbu                                                                  Brødovnen er ute

IMG_5090 (Medium)          IMG_5088 (Medium)

Gutte- og jenteinternatene er godt adskilt. Byggene har fine bibelske navn, som f.eks. Nåde og Sannhet. Det bor to sammen på hvert rom. To til tre ganger i året bytter de rom og rom- partner. Men slikt er ikke så overraskende for japanere, for de er vant til klasse-omkalfatring hvert år siden første klasse på barneskolen (og skifte av hovedlærer). For lærerne er det boliger på tomta.

Dette innlegget ble publisert i Kirke- og kristenliv i Japan og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..