Washoku – 4 japanske måltider

På slutten av 2013 ble washoku – japansk mat – godkjent som verdensarv av UNESCO. Fra før er bl.a. det franske kjøkken godkjent. Det er litt vanskelig å definere akkurat hva washoku er, for det går mer på sammensetning av et måltid enn bestemte retter. Et japansk måltid skal bestå av forskjellige smaker og inneholde både kjøtt og sjømat, grønnsaker og frukt. Du vil få forskjellig slags washoku alt ettersom hvor i landet du befinner deg – ved havet, i innlandet, til fjells – og etter årstiden. Nyttårsmat er også noe for seg selv. Mange utlendinger nå for tiden tror at sushi er det mest japanske de kan spise, men det er en misforståelse.

I Nikko spiste jeg to middager og to frokoster der jeg overnattet. Da fikk jeg ideen til å fotografere alle fire måltidene i detaljer. Så kan den som leser bloggen min med egne øyne få et inntrykk av hva som menes med washoku.

Overblikk over spisesalen (frokost siste morgen).

IMG_5288 (Medium)

Legg heretter merke til den store variasjon. Bare risen er lik fra måltid til måltid. Det er faktisk ikke lik meny for alle på samme dag. Man får første-dags-meny første dagen og  andre-dags-meny andre dagen, o.s.v. Noe står klart på bordet når en kommer til bordet, andre ting blir båret inn etter hvert.

Herved serverer jeg middag første kveld.

IMG_5150 (Medium)

På nært hold

IMG_5151 (Medium)          IMG_5149 (Medium)

Over t.v. er yuba – en spesiell rett for Nikko. Det er skinnet på tofu, som er laget av soyabønner.

IMG_5148 (Medium)          IMG_5146 (Medium)

Det rosa over t.v. er råe reker. De smaker litt søtt. T.h. er rå fisk – sashimi. Hestehoven er bare til pynt, men nesle-bladet kan spises.

IMG_5144 (Medium)IMG_5152 (Medium)Kjøttet og grønn-sakene skulle oppi gryta. Det heter shabu-shabu. Under gryta er det et slags telys. Når det er brent opp, er maten klar til å spises – etter å ha dyppet det litt i sausen i skålen.

Frokost neste morgen – et overblikk.

IMG_5153 (Medium)

IMG_5159 (Medium)          IMG_5158 (Medium)

En lakseskive hører ofte med til frokost. Det gule t.h. er rullet egg.

IMG_5157 (Medium)          IMG_5154 (Medium)

T.v. et bløtkokt egg i saus. T.h. natto, som regnes for å være veldig sunt.

IMG_5156 (Medium)          IMG_5155 (Medium)

IMG_5160 (Medium)Salaten er vel det som er mest gjenkjennelig for en utlending. Ellers er det suppe t.h.

Også til frokost var det gryte med grønnsaker til koking over «telys».

Japanere har sansen for å spise skikkelig til frokost. Mat gir krefter til dagens dyst. Mange nå til dags spiser brød til frokost hjemme. Men de fleste spiser det da sammen med salat og frukt. Det er særlig eldre folk, og da spesielt mannfolk,  som foretrekker ris, suppe og den slags til frokost. Når jeg overnatter i japanske hjem, er derfor begge sorter frokost noe jeg kan få servert.

Velkommen til middag 2. kveld.

IMG_5249 (Medium)

Det følger alltid våtserviett med til et japansk måltid. Spisepinnenes ligger foran. Engangs.

IMG_5244 (Medium)          IMG_5247 (Medium)

Litt rå fisk – sashimi – hører alltid med. Ved kysten i større mengder.

IMG_5251 (Medium)          IMG_5250 (Medium)

T.v. chawanmushi – en slags dampet eggepudding med diverse oppi. Spises med teskje. T.h. daikon – en slags nepe – med smuldret kylling-kjøttdeig i saus.

IMG_5245 (Medium)IMG_5252 (Medium)

Tempura (t.v.) og suppe (t.h.)

Denne gangen var det sukiyaki i gryta over «telyset».

IMG_5246 (Medium) IMG_5253 (Medium)

Denne maten skal dyppes i et pisket rått egg.

Til slutt frokost andre morgen.

IMG_5279 (Medium)

IMG_5283 (Medium)          IMG_5282 (Medium)

Denne dagen er fisken makrell. T.h. poteter og kjøtt i en litt søtelig saus.

IMG_5281 (Medium)          IMG_5287 (Medium)

T.v. konnyaku med wasabi. Tar på soyasaus selv. T.h. miso-suppe.   

IMG_5280 (Medium) IMG_5289 (Medium)Hva er under lokket denne gang?

Svar: 2 speilegg og 2 skiver bacon!

Under t.v.: «pickles», t.h. grapefrukt.

IMG_5285 (Medium)          IMG_5286 (Medium)

Et japansk måltid er et helt kunstverk. Maten skal se pen ut på sine respektive tallerkener og boller. Derfor er det ikke et poeng at serviset skal være sett, slik vi er vant til. Et ordtak sier at før man putter maten i munnen, spiser man med øynene. Det skjønner du kanskje etter å ha sett disse 4 måltidene?

Jeg overnattet for øvrig på et billig sted, så denne maten var faktisk enkel i forhold til mange andre steder med washoku! Jeg kan gjerne røpe prisen. Med dagens valutakurs: ca. 600 kroner pr. natt  inkludert middag og frokost. Enkelt sagt, jo høyere pris jo flere retter og dyrere ingredienser.

En venninne som besøkte meg for noen år siden, og som jeg tok med på en japansk over-natting på ryokan (japansk «hotell») med onsen varme kilder), kommenterte at en slik opplevelse burde alle besøkende få med seg i Japan.

Det er en japansk kulturopplevelse!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

PS. Her er noen lenker til Wikipedia-definisjoner av japanske ord. Men googler du på alle de japanske ordene jeg har brukt, kan du finne mye interessant på engelsk.

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_cuisine

http://en.wikipedia.org/wiki/Ryokan_(Japanese_inn)

http://en.wikipedia.org/wiki/Onsen

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Kultur, Mat i Japan og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Washoku – 4 japanske måltider

  1. Borghild Friestad sier:

    Maten er noko for seg. Men serveringsfata var jo reine kunstverka. Litt å læra her, synest eg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s