Shimanes mest berømte sted

Det er ett sted i Shimane fylke som alle japanere kjenner til. Svært mange har vært der også. Izumo Taisha – et shintoistisk tempel i utkanten av byen Izumo. Taisha betyr faktisk stort tempel. Hele byen er preget av dette. Det har tett forbindelse til keiseren også, fordi dette tempelet sies å være stedet der Japan ble til (se lenkene til slutt).

IMG_5691 (Medium)

  Torii-port fins både nede i byen, der den lange alleen starter, og like før man nærmer seg  tempelet. Parkeringsplassen er kjempestor – og gratis. Alltid mange busser der, for folk  kommer som sagt fra hele landet.

IMG_5408 (Medium)

Selve hoved-tempelet strekker seg langt bakenfor der folk slipper til. Restaurering er nettopp avsluttet etter å ha foregått i et par år.

IMG_5413 (Medium)

Når japanere besøker et shintoistisk tempel, ber de en kort bønn (bildet under t.v.) og kjøper ofte amuletter (under t.h.).

IMG_5414 (Medium)          IMG_5421 (Medium)

Her ser du noen amuletter.

IMG_5416 (Medium)          IMG_5695 (Medium)

IMG_5696 (Medium)Alle prisene er her 1000 yen.

Amulettene skal hjelpe for trygg fødsel, trygge forhold i familien, trygghet i trafikken m.m. Japanere som kjøper ny bil, drar vanligvis til et tempel for å få bilen velsignet mot trafikkulykker. Da får bilen et slikt gult klistremerke som du ser på bildet til venstre.

Men dette tempelet er spesielt kjent for at musubi no kamisama bor der. D.v.s. gud som binder mennesker sammen. Derfor kommer mange unge mennesker dit for å be om å bli lykkelig gift. 

T.o.m. flyplassen i Izumo har fått dette med i et slags  tilleggs-navn.

IMG_0658 (Medium)

Helt til i det siste har folk stått under tauene og kastet 5-yen-mynter opp (bildet t.v.). Festet den seg, betydde det lykke på ekteskapsfronten. Nå er man kommet til at det ikke er rett å kaste penger slik for å innynde seg hos gudene, forklarte en tempelarbeider da jeg spurte om hvorfor det var blitt slutt på det.

IMG_5423 (Medium)

Trærne er hvite av bønnelapper.

IMG_5420 (Medium)

På stativene med bønneplater kan hvem som helst lese hva folk ber om.

IMG_5418 (Medium)          IMG_5419 (Medium)

Fordi shintoismen er nær knyttet til naturen, vil shintoistiske templer og torii-porter stort sett befinne seg på naturskjønne steder.

IMG_5403 (Medium)          IMG_5407 (Medium)

IMG_5689 (Medium)Om våren er det spesielt pent når alle sakura-trærne blomstrer i parken.

Senere er det tid for asalea-busker.

Ellers har jeg oppdaget at jeg ikke har bilder av «hotellene» i Taisha-tempelet. Hvert år om høsten, vanligvis i november, er det en periode der man sier at Japan er «uten guder.» Men i Izumo sier man da at det er måneden «med  guder» – fordi de ca. 8 millioner gudene rundt omkring i Japan da er samlet til «konferanse» i Izumo Taisha. På den tida står «hotell-dørene» åpne. Resten av året er de lukket. Du kan se bilde av et slikt «hotell» på følgende lenke, der du også kan lese mer om historie/myter m.m. knyttet til Izumo Taisha: http://www.japan-guide.com/e/e5804.html

Andre lenker:

http://www.japanesemythology.jp/izumo-taisha/

http://en.wikipedia.org/wiki/Izumo-taisha

Ellers er det bare å søke på internett på shintoisme om du vil vite mer om den religionen.

Dette innlegget ble publisert i Religioner i Japan, Severdigheter i Shimane og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Shimanes mest berømte sted

 1. Kuraguchi sier:

  Shinto er virkelig vakkert! Da jeg kom til Japan la jeg merke til at Japanere var mye mer bibelsk enn nordmenn! Etter baade masteroppgave, forskning og Bibel-lesing har jeg oppdaget at Shinto er grunnen til dette. At ‘kami’ lever blandt oss (som den hellige aand), at man mottar `batsu` («straff») dersom en gjoer galt, treenigheten i Shinto-symbolikk osv.

  Mange mener at Hata-folket som innvandret til Japan for lenge siden brakte med seg elementer av Joedisk tro (det er disse som bl.a. grunnla Fushimi Inari i Kyoto). For eksempel minner et Shinto-tempel om Tabernakelet, med rituell renselse, port (torii) og Det aller helligste (inner shrine). Paktens Ark er saa og si det samme som Japanske «Mikoshi» som blir tatt ut av templet og baaret rundt ved festivaler. Man renser seg i elven/ved vann (som daap). Osv osv. Det er helt utrolig saa likt dette er dersom man gaar i dybden!:)

  Jeg gaar i en kirke som laerer Bibelen utifra et Japansk perspektiv, og jeg tror ikke det er mange andre kulturer som er saa lik Bibelen som Shinto. Desverre er det mange kirker i Japan som ser paa Shinto eller Buddhisme som «falsk» laere. Dette er med paa aa oedelegge kulturen og distansere folk fra kirken. Jeg haaper at folk kan se Jesus i utgangspunkt av sin _egen_ kultur, for Guds rike er ikke ensbetydelig med Vestlig kultur!:)

  Fin blogg forresten 🙂

  • Kari Opperud sier:

   Takk for kommentar til bloggen, Kuraguchi! Jeg har også hørt om likheter mellom jødedom og shinto-tempel. Særlig når det gjelder Izumo Taisha i Shimane fylke. Men i det store og hele finner jeg flere ulikheter enn likheter, og det tror jeg de fleste japanske kristne gjør også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..