Bryllup i Izumo Taisha

Siden Izumo Taisha er kjent for å «binde folk sammen» (ekteskapelig), er det mange unge i Shimane fylke som ønsker å gifte seg der. I oktober 2011 ble jeg invitert i bryllupet  til en av mine engelskelever, Nodoka, i Izumo Taisha. Med hennes tillatelse gjengir jeg noen bilder fra bryllupet.

Det som for oss fra Vesten er uvanlig i et shintoistisk bryllup, er det faktum at bare brudeparet og deres familie får være til stede under vielsen. Men dette tempelet lar nå i hvert fall de andre gjestene få stå utenfor og kikke inn.

IMG_1085 (Medium)

Dette er ikke i hoved-tempelet, men i et annet bygg på området som antagelig bare brukes til vielser (?).

IMG_1092 (Medium)

IMG_1085 (Medium)          IMG_1090 (Medium)

Selv om dette var en vielse, er det bare en seremoni. Som i de fleste land, har heller ikke  japanske prester i noen religion vigselsrett. Juridisk sett blir japanere mann og kone fra den datoen de skriver på dokumentene som leveres på rådhuset. Det er ingenting som heter «borgerlig vielse». De som ikke har en religiøs vielse, leverer bare sine papirer.

Shintoistisk  vielse er altså veldig vanlig i Shimane fylke, mens det i Japan generelt er  mest populært med kristne vielser! Det er jo så stilig med orgelmusikk, og alle vennene får lov å være til stede! Mange ikke-kristne tar kontakt med en kirke der de bor og spør om de  kan vies der – selv om «vi ikke er kristne». Mange pastorer synes det gir en god anledning til å invitere til samtaler om ekteskap og en kort innføring i bibel og kristen tro. Og selvfølgelig også ønske velkommen til kirken på andre dager!

Hoteller har også grepet ideen om «kirkelig vielse». Mange brudepar ønsker å få gjort alt på et sted. Vielse og bryllupsfest. Så innreder mange store hotell ett rom for shintoistiske vielser og ett kapell, slik at brudeparene kan velge type vielse. Mange prester tar i mot tilbudet om å holde slike kristelige vielser – som en anledning til litt ekstra inntekt og utvidelse av kontaktflaten. Men mange av «hotell-prestene» er utkledte utlendinger. Disse leser også om kjærlighet i Bibelen (1 Kor 13), og «Hvilken venn vi har i Jesus» er  standard-sang. Japanere synes det er stilig med en utlending i en slik sammenheng, og det vet hotellene! Mange foretrekker for øvrig å reise til Hawaii og gifte seg i en kirke der. Reisebyråene kan ordne det. Da ber de bare med seg de nærmeste, og kombinerer gjerne med bryllupsreise – sammen med familien!

Vel, her er Nodoka og mannen gift – en regnværsdag.

Paraplyen er laget av washi (klikk på stikkord til forklaring)

IMG_1093 (Medium)

Vi fikk hilse på brudeparet før vielsen. Både kimono og vanlige klær er vanlig antrekk blant gjestene. Nodoka ville gjerne at jeg skulle ha på meg bunad.

IMG_1080 (Medium)

Bryllupsfesten ble holdt på et sted i nærheten, som driver med slike selskaper.

IMG_1100 (Medium)                         IMG_1110 (Medium)

Da har brudeparet skiftet til andre klær. I løpet av festen skifter de flere ganger.

 IMG_1137 (Medium)                         IMG_1139 (Medium)

 Eller skifter bukett… En venninne hadde laget dem.

IMG_1105 (Medium)Vi fikk servert lunsj. Underveis ble det også holdt taler.

Familien sitter lengst unna brudeparet. De som får hedersplassen, er sjefer på jobben eller andre som er relatert til arbeidsplassen. Jeg, som engelsklærer (i kirken!), fikk også sitte langt framme! Jeg har sett norske artikler som tolker dette som at man på arbeidsplassen er som en stor familie. Det har nok ingen japaner tenkt på. Det er bare sånn! Man blir bedt utfra relasjoner, og arbeidsplassen er jo en viktig del av livet. Eller skolen. Jeg har i andre bryllup sittet til bords både med barneskolelærere og professorer… Når kristne gifter seg, blir gjerne menighetsrådet bedt, og selvfølgelig prest og misjonær.

IMG_1122 (Medium)Lystenning er vanlig i japanske bryllup.Brudeparet kommer rundt til alle bordene og tenner lys.

IMG_1120 (Medium)

IMG_1134 (Medium)

IMG_1132 (Medium)Å skjære i bryllupskaka er en viktig del av programmet. Kniven holdes til alle har fått tatt sine bilder.

Pynten denne gangen var en brannbil og en ambulanse – for Nodokas ektemann arbeider nemlig i den bransjen. (I Japan er disse utrykningsbilene på samme sted/samme yrke.)

Denne kaka var spiselig! Ja, den ble skåret opp i biter etterpå og servert til gjestene. Det høres kanskje merkelig ut å nevne at kaka er spiselig? Men jeg har vært i flere bryllup i Japan før i tida der det var digre kunstige kaker («leie-kake») hvor bare biten de skar i var ekte. Av den grunn har jeg flere ganger for  ungdommene i menighetene jeg har arbeidet i bakt tre etasjes bryllupskake – som gjestene fikk smake og hotellene beundre! Da jeg uttrykte overraskelse over at kaka var spiselig, ble jeg fortalt at det nå er blitt mest vanlig!

Underveis i selskapet kan vi gå fram og hilse på brudeparet og ta bilder sammen med dem. De sitter nemlig for seg selv foran i lokalet. Før i tida, da det var vanlig med et ektepar som mellommenn, satt dette paret også der, på hver sin side av brudeparet.

IMG_1141 (Medium)

Det siste antrekket.

IMG_1152 (Medium)

Et bryllup varer ikke så lenge som i Norge. Bare noen timer.  Til slutt holder brudeparet en takketale for sine foreldre og takker dem for alt de har gjort for sine barn i oppveksten. Så får foreldrene gjerne en blomsterbukett. Det er som oftest en litt tårevåt del av  programmet…

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

PS Nylig fikk vi høre på nyhetene at en av prinsessene i den utvidede keiserfamilien til høsten skal gifte seg med eldste sønnen til øverstepresten i Izumo Taisha. Da ble det poengtert at ,jo, Izumo Taisha er stedet der mennesker bindes til hverandre. Så kanskje enda flere håpefulle unge vil besøke dette tempelet heretter?

 

Dette innlegget ble publisert i Kultur, Religioner i Japan og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Bryllup i Izumo Taisha

  1. elisaraa sier:

    Oj, dette var interessant lesning. Min sønn giftet seg borgerlig her i Norge med en japansk kvinne i år. Sommer 2015 blir det ny sermoni i Japan. Vi i familien er spente og gleder oss til å være med på det. Takk for fine bilder og god info om hvordan det kan gjøres i Japan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..