Å hedre de eldre

I Japan har de en egen dag for å hedre eldre. Det er til og med en offentlig fridag! Opprinnelig var det den 15. september. Men for at folk skal få litt sammenhengende fri legges den til høstjevndøgn, som også er en offentlig fridag. I år er dagen for å hedre de eldre derfor mandag 21. september. Denne dagen har ingen religiøs tilknytning. Både familie og nabolag gjør litt for de eldre. Det året du fyller 100 år, får du besøk av ordføreren på hedre-de-eldre-dagen! Han har med gave. I Japan er det flere titusener 100-åringer, så mange ordførere har det nok travelt i september. Når er du gammel nok til å bli hedret? Nå for tida er det fra 75 år og oppover.

I teologien er det noe som heter kontekstualisering. Mange japanske menigheter har kontekstualisert denne dagens innhold. D.v.s. at menighetene takker Gud for de eldre – at de fortsatt kan komme til kirken og delta i menighetslivet og gir dem en liten oppmerksomhet.

Ako menighet valgte i år å markere denne dagen så tidlig som 2. søndagen i september. (Neste søndag blir det travelt med velkomst for meg, menighetsrådsmøte, m.m.) Her er damene i full sving med å gjøre klar dagens lille gave til de eldre.

IMG_0017 (Medium)

Når noe feires i Japan, blir det laget sekihan (betyr: rød ris), med røde bønner i. Denne risen er blitt forberedt på kirkens kjøkken om morgenen.

IMG_0022 (Medium)          IMG_0018 (Medium)

Rispakken pakkes inn i en papirpose, som også får et «magebind» med gratulasjonshilsen.

IMG_0019 (Medium)                                      IMG_0023 (Medium)

Så langt ligner det hele på vanlig verdslig måte å arrangere det hele på. Men menigheten sender også med et kort med bibelvers og personlig hilsen fra menigheten (bildet under t.v.):

Til dere blir gamle, er jeg den samme, til håret gråner, vil jeg bære dere. Det har jeg gjort, og det skal jeg gjøre, ja, jeg skal bære og berge dere.          (Jes 46,4)

Under gudstjenesten lå rispakkene og blomsterbukettene framme på et bord.

IMG_0024 (Medium)          IMG_0025 (Medium)

Etterpå var det min oppgave å dele ut til hver enkelt.

IMG_0029 (Medium)

Alle her er over 80 år. Noen var fraværende denne søndagen. De fikk levert på døra om ettermiddagen. Ellers hadde menigheten også forberedt noen rispakker og buketter til ikke-kristne ektefeller, foreldre og svigerforeldre. En liten oppmerksomhet fra kirken kan varme deres hjerter og åpne opp for Jesus…

IMG_0027 (Medium)

Å forberede blomsteroppsats går på omgang blant damene i menigheten, d.v.s. blant dem som føler at de mestrer oppgaven. Her er blomsteroppsatsen som de eldre fikk nyte under gudstjenesten.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Detaljer fra dagliglivet, Kirke- og kristenliv i Japan og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Å hedre de eldre

  1. Hei! Vi på Gimle ønsker deg lykke til i AKO. Gud velsigne deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s