En uforglemmelig dag på en spesiell øy

IMG_0108 (Medium)Da jeg pakket ut mine bøker, dukket denne boka opp. Tore Jåtun har faktisk gitt ut en bok i 1986 om Ako! I den har jeg funnet mye nyttig og interessant informasjon om byens historie, om Ako lutherske kirke m.m. Har du denne boka i bokhylla, anbefaler jeg på det varmeste å ta en ny titt i den – om du vil vite mer om hvor jeg befinner meg.

I Tores bok har jeg lest om personer og steder jeg har lyst til å bli bedre kjent med. Bl.a. har jeg lest om en spesiell øy utenfor Ako. (Tore har selv vært der – i 1985.) Så har jeg funnet ut at nå for tida er eieren av øya faktisk medlem av Ako lutherske kirke. Jeg nevnte for ham på en fredag at jeg håpet å komme til øya hans en dag i løpet av mine seks år i Ako. Så viste det seg at mannen skulle dit følgende mandag (12. oktober). Jeg inviterte meg straks med på turen. En dame fra menigheten slo også følge med oss. Det ble en uforglemmelig dag!!!

Hva er så spesielt med Tsurushima (Trane-øya)?  En liten øy blant mange øyer i Seto Naikai (betyr: innlandshav, mellom Honshu og Shikoku), en liten øy like utenfor Ako.

IMG_0352 (Medium)

Ved dette lille Shinto-tempelet på toppen av øya ble kristne undervist i «japansk religion» og truet og plaget for at de skulle fornekte sin tro. Fordi det ble oppdaget at de var kristne, ble 117 personer tatt til fange – så langt unna som i landsbyen Urakami utenfor NagasakiKyushu – og fraktet til Tsurushima for å rydde den og begynne å dyrke jorda. Øya, som bare er 400 meter lang, har 2,1 km kystlinje og er 0,1 kvadratkilometer stor, ble deres «fengsel». De bodde kummerlig og fikk lite mat. Fangene kom til øya i august 1870. I april 1873 opphevet japanske myndigheter forbudet mot kristen tro, og de fikk vende hjem. Men…! 18 av fangene døde på Tsurushima, og deres graver er der.

IMG_0356 (Medium)

Steinene har ikke navn. Men dette er deres gravsteiner. Man vet at den yngste var 6 og den eldste 62 år, og at det var både kvinner og menn.

IMG_0363 (Medium)                  IMG_0360 (Medium)

Denne gravplassen er nå registrert som kulturarv, og kommunen kutter gress og vedlikeholder stiene og gravplassen.

IMG_0361 (Medium)                    IMG_0362 (Medium)

Men hvorfor så mange blomster når øya er ubebodd? (Vi tre hadde ikke med!)

Hvert år på denne offentlige fridagen i oktober kommer en stor flokk katolikker for å besøke gravene. De har med blomster.

For å komme til øya må man leie båt. Det blir derfor veldig dyrt om øyas eier skal ta turen dit alene. Derfor passer han på å ta seg en tur hver høst sammen med katolikkene. Da koster båtturen, som starter i Hinase, ikke mer enn en drøy norsk hundrelapp.

Her er båten som katolikkene leidde. Det var fullt om bord.

IMG_0295 (Medium)          IMG_0300 (Medium)

En gruppe i den katolske kirken i Okayama hadde hovedansvar for opplegget, og de var kledt i grønne jakker. 38 nonner kom fra et kloster i Nagasaki. Interessant å se at de har noe til felles med alle japanske kvinner: redde for å bli brune! Derfor hadde de fleste japanske nonnene hatt med vide bremmer oppå nonne-hodeplagget. (Det hadde ikke de europeiske nonnene!)

IMG_0299 (Medium)                          IMG_0306 (Medium)

                     Tsurushima i sikte.                                      Først en samling på stranda.

IMG_0319 (Medium)         IMG_0323 (Medium)

Etterpå gikk katolikkene i flokk og følge opp stien, mens de bad høylydt til Gud og jomfru Maria. Her var ikke bare japanere, men spanjoler, polakker, koreanere, en indoneser, og en afrikaner. De japanske deltagerne kom fra store deler av landet. For mange var det også en pilgrimsreise. Pilgrimene hadde nemlig i løpet av 11 timer om natta vandret til fots 40 km fra Okayama til Hinase (der vi gikk om bord i båten), samme strekning som de kristne ble tvunget til å gå i 1870.

IMG_0333 (Medium)

Et stort kors ble båret opp til gravplassen. Likeledes kasser med diverse utstyr til messen som skulle holdes ved gravene.

IMG_0330 (Medium)

Mens prestene kledde seg i sine drakter og forberedte messen ved monumentet der navn og alder på alle de døde står skrevet, plasserte de andre blomster ved gravsteinene. Lurer litt på hvorfor de også la en mikan (mandarin) ved siden av hver blomstervase…(?)

IMG_0348 (Medium)          IMG_0350 (Medium)

IMG_0344 (Medium)          IMG_0358 (Medium)

Maeda, eieren av øya, damen fra Ako menighet og jeg hadde vårt eget lille opplegg.

IMG_0325 (Medium)

Maeda guidet oss rundt. Han er en sprek 88-åring!

IMG_0326 (Medium)

Denne brønnen har han bygd for mange ti-år siden.

IMG_0353 (Medium)

Trærne han hadde plantet er blitt store. Vi koste oss med medbrakt lunsj på stranda – nedenfor der han har bodd.

IMG_0355 (Medium)

IMG_0335 (Medium)

Maedas mål for turen var å se til hjemstedet. Ikke så mye igjen av bygningene…

IMG_0354 (Medium)

Katolikkene hadde spist lunsj og hatt diverse program like ved båten.

IMG_0365 (Medium)

IMG_0311 (Medium)          IMG_0312 (Medium)

IMG_0314 (Medium)

Tore Jåtun sammenligner båttur mellom øyene i Seto Naikai med en tur innover Ryfylkefjordene (s.63). At mange japanere har hytter på disse øyene , var nytt for meg. Til noen av øyene går det bro.

Det var deilig med båttur, spennende å se Tsurushima og koselig å dra på tur med Maeda! (Mer om ham i neste innlegg.)

Men aller mest var det tankevekkende å besøke et sted med så trist historie! Tore har sjekket mer historie enn meg. Han nevner at det i protokollen står skrevet at 55 avsverget kristen tro, 48 avsverget ikke kristen tro, 18 døde (13 kristne) og 4 ble født (s. 62). Mon tro hva disse martyrene tenkte på mens de strevde seg gjennom dagene? Kanskje de klamret seg til det som står skrevet i 1. Peters brev???

En kort tid må dere nok lide, men all nådes Gud, som ved Kristus har kalt dere til sin evige herlighet, han skal utruste dere, gi dere kraft og styrke og stille dere på fast grunn. Makten er hans i all evighet. Amen. (1 Pet 5,10-11)

Den første kristne misjonæren som kom til Japan – i 1549! – var Francis Xavier. I årene som fulgte ble mange, mange japanere døpt. Noen følte nok det som en trussel – at japanere begynte å tro på en «utenlandsk gud». Etter 1638 måtte alle japanske hushold/ familier registrere seg ved et lokalt buddhist-tempel. Å angi kristne ble satt i system. I de drøye 200 årene som kristendom var forbudt i Japan var det mange som ble forfulgt for sin tros skyld. I Nagasaki ble f.eks. 26 kristne korsfestet allerede i 1596. Nagasaki har i dag ikke bare minnesmerke og museum etter atombomben, men også etter denne korsfestelsen. De kristne den gang levde som skjulte kristne – kakure kirishitan. Særlig på Kyushu var det mange av dem.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Nå for tida arbeider Japan for å få registrert som UNESCOs verdensarv flere kirker og steder som har tilknytning til kakure kirishitan. Jeg har vært flere av disse stedene (før jeg fikk meg digitalkamera). Veldig interessant! (Turister og journalister som tror at Japan = Tokyo og Kyoto, går glipp av mye!!!)

Mer informasjon om Tsurushima, kristenforfølgelse i Japan/ Nagasaki og Xavier:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tsuru_Shima

https://no.wikipedia.org/wiki/Kakure_kirishitan

https://no.wikipedia.org/wiki/Nagasaki

https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Xavier

Dette innlegget ble publisert i Ako, I nærheten av Ako, Kirke- og kristenliv i Japan, Religioner i Japan, Turist i Japan og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til En uforglemmelig dag på en spesiell øy

  1. Marit sier:

    Veldig interessant Kari! Jeg visste ikke noe om akkurat denne del av historien i Japan. Så «flaks» at du fant ut dette i boka til Tore like før eieren skulle dra da! Organiseringen av kristne i grupper
    «yonningumi» husker jeg at jeg leste en del om tidligere og at dersom alle husstandene i gruppa var kristne kunne de klare å skjule sin tro.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..