Radiosendinger til en øde øy

IMG_0319 (Medium) I forrige innlegg fortalte jeg om turen til Tsurushima, den nå ubebodde øya der flere forfulgte kristne ble gravlagt i 1870-åra.

Eieren er som sagt medlem av Ako lutherske kirke. I løpet av bilturen og ute på øya fikk jeg høre hans livshistorie.

Maeda er ikke født på øya. Han havnet der fordi han giftet seg med en av døtrene til daværende eier, Maeda. Vår Maeda ble adoptert inn i familien og skiftet derfor, etter japansk skikk, til deres etternavn. Selv ble han født i en liten bygd i Okayama fylke. Fordi han ikke var eldste sønn, måtte han ut av bygda for å finne seg levebrød. En «Kirsten-giftekniv» introduserte ham til familien Maeda på den lille øya for over 60 år siden.

IMG_0302 (Medium)

Jiro Maeda er nå 88 år. Han er veldig sprek og kommer alltid syklende til kirken. Rett som det er står sykkelen hans parkert utenfor kirken på hverdager også. Ugress på kirkens parkeringsplass får nemlig ikke være lenge i fred før Maeda kommer og fjerner det! Han kommer i god tid hver søndag morgen, finner ei rake og fjerner blader på fortauet utenfor kirken. Hørselen er ikke helt på topp, men han sier fra når han ikke hører ordentlig. Humøret er alltid på topp!

Da Maeda giftet seg til Tsurushima, var det ikke strøm der. Det var langt å ro til land, så mange turer ble det ikke. Som bondesønn var han vant til hardt kroppsarbeid. Så det var greitt. Men i hjertet følte han et stort savn. Han var nemlig blitt døpt i en kirke der han bodde tidligere. Som barn var han ofte på besøk i et veldig hyggelig hjem i nabolaget. Først trodde han denne familien var så snill fordi de hadde god råd. Men så fikk han vite at de var kristne. Det pirret nysgjerrigheten hans, og var årsaken til at han oppsøkte en kirke for å finne ut mer om hva kristen tro er.

Familien Maeda på den øde øya var ikke kristne. Kona fikk visst aldri lov av faren sin å bli døpt. Hvordan holde seg åndelig i live på en slik øy? Jo…! Maeda kjøpte masse batterier til en liten radio han hadde anskaffet seg. Så kunne han daglig høre på radioprogrammet «Lys til hjertene», som ble sendt fra Kobe. Jeg må innrømme at jeg alltid har tenkt på radioarbeidet vårt som et middel til å nå nye med evangeliet. Nå er jeg altså blitt kjent med en kristen mann som i flere ti-år bare hadde disse radiosendingene som mulighet til å høre kristen forkynnelse.

På 1990-tallet forlot Maeda den lille øya og flyttet til byen – nærmere bestemt til Ako. Når han der syklet mot sentrum, så han en kirke langs veien. Men å våge seg inn… Nei! Menighetsliv var blitt noe fjernt, selv om han hadde beholdt troen. En dag stod det en plakat utenfor denne kirken: besøk av radiopastor Shigeru Masaki. Oi, det ville ha vært kjekt å møte radiostemmen personlig og takke for alt han hadde fått høre på sin øde øy i årenes løp. Men å våge seg inn… Nei! Maeda ventet heller utenfor ved en bil som var Kobe-registrert. Han regnet nemlig med at det var Masakis bil, siden radiokontoret er i Kobe. Men det varte og rakk, og ingen Masaki dukket opp. Til slutt ble lyset slukket inne, og eieren av bilen kom for å kjøre hjem. En helt annen person! Masaki var reist derfra for lengst.

Likevel, dette ble starten på å komme seg over dørstokken i Ako lutherske kirke! Han ble hjertelig mottatt, har fått møte Masaki mange ganger og er blitt medlem av menigheten.

Det var altså ikke bare møtet med gravene og det lille tempelet på Tsurushima som gjorde inntrykk på meg mandag 12. oktober. Å bli bedre kjent med Maeda gjorde også dagen uforglemmelig!

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Kirke- og kristenliv i Japan og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Radiosendinger til en øde øy

  1. Så godt å høyre om Radioarbeid som ikkje berre når nye, men hjelpe til å halde LIV i ei tru.

    Takk for at du deler 🙂

  2. marit berget sier:

    Fantastisk historie. Ja det ble litt av en dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..