Invitasjon til en åker

Siste søndagen i oktober ble jeg og noen andre invitert av ekteparet Nishiyama til å være med til deres åker for å ta opp søtpoteter. De er ikke bønder som trenger hjelp til inn-høstingen. Nei, de er, som mange andre japanere i godt voksen alder, glad i å dyrke grønn-saker til eget bruk. Men resultatet blir mer enn de kan spise selv. Så inviterer de noen om gangen til fellesskap i åkeren – for å dele både gleden av å høste inn og det som høstes. Jeg kom hjem med både en full kartong og en bærepose! Det var første gang i livet jeg var med på å høste inn søtpoteter. Det var artig å prøve, og en trivelig ettermiddag!

 Dagens predikant, Ariki, var også invitert med. Han hadde passende klær for åkeren – og hatt – med i bilen. Om kvelden reiste han fornøyd tilbake til Kobe med to kartonger fulle av søtpoteter og andre grønnsaker.

Denne åkeren er ikke i Ako, men i en mer landlig nabokommune. Bilturen fra kirken tok ca. 15-20 minutter. Vi startet med sein lunsj ved åkeren. Bordene er de kartongene vi siden skulle frakte grønnsakene hjem i.

IMG_0415 (Medium)

De hadde kjøpt inn onigiri (risballer innpakket i nori) og flasker med kald japansk te.

IMG_0416 (Medium)

IMG_0420 (Medium) IMG_0419 (Medium)

Slik spiser man onigiri.

Midt inni er det «fyll», kokte laksebiter, forskjellig slags tang m.m. Skriften på pakken sier hva som er inni.

Åkeren er ikke så veldig stor. Vi høstet heller ikke alt. På landet er familie-graver ofte ved siden av en åker.

IMG_0443

IMG_0426 (Medium) IMG_0425 (Medium)

IMG_0432 (Medium)

 

Søtpoteter

 

 

IMG_0429 (Medium)

Her er en annen slags potet (som jeg ikke vet hva heter på norsk eller engelsk).

IMG_0423 (Medium)

IMG_0450 (Medium)Jeg visste ikke hvordan jeg skulle tilberede den. Så en av damene tok med mine hjem, kokte dem – i kraft av tang – og leverte på døra om ettermiddagen dagen etter.

På åkeren til Nishiyama dyrker de litt av hvert. Dette er første gang i livet at jeg har plukket peanøtter! Har faktisk aldri tenkt over at de vokser i jorda.

IMG_0437 (Medium)

IMG_0435 (Medium)

Peanøttene var under «gresset» på bildet til høyre. Vi plukket en og en av røttene.

Tilberedelse: hjem og koke dem i saltvann etter en grundig vask for å bli kvitt jorda.

Her viser de to bestemødrene fram dagens peanøtt-høst.

IMG_0440 (Medium)

Nishiyama er raus! «Vil dere ikke ha med hjem noen daikon også,» sa han og kom bærende med noen. «Nå er gresset så ferskt at også det er godt å spise.» For meg er det blitt mange salater og gryteretter med dette «gresset»!

IMG_0441 (Medium)

Barnebarnet (2.klasse) syntes at også piman (japansk paprika) fortjente å bli fotografert.

IMG_0434 (Medium)

Høst på landet. Mange idylliske motiv… Typisk er de bladløse trærne med kaki  (engelsk: persimmon). Jeg kom hjem med en hel pose av denne frukten også.

https://no.wikipedia.org/wiki/Kaki

IMG_0442

PS   Ekteparet Nishiyama ble for mange år siden viet i Himeji av avdøde misjonær, Per Finnseth, fortalte de meg. Så til dere som har bedt for misjonsarbeidet i Japan i mange år: det spirer og gror der tidligere misjonærer har sådd! Dette ekteparet lever fortsatt i troen på Jesus! Mannen er forresten medlem av menighetsrådet.

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Detaljer fra dagliglivet, I nærheten av Ako, Mat i Japan og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s