Vintermat

Japansk mat er et vidt begrep. Skal vi på restaurant, må vi først bestemme oss for hvilken type vi skal spise, d.v.s. kinesisk, vestlig eller japansk.

Washoku er samle-betegnelse for japansk mat. Men innenfor denne betegnelsen finnes mange undersorter. Velger vi for eksempel å spise nudler, er det forskjellige restauranter alt ettersom hvilken nudelsort vi vil spise. Noen landsdeler er spesielt kjent for visse nudler.

Kaiseki betyr et måltid der rettene kommer en etter en på bordet. Hver rett er nydelig dandert på et lite fat eller i en liten bolle. Rettene varierer ettersom hvor i landet du befinner deg og etter årstidene. Dessuten har hver kokk sine spesialiteter. Et kaiseki-måltid er rett og slett en kunst-opplevelse! Og det koster deretter! Ellers har vi sjømat-restauranter, sushi-restauranter, familie-restauranter… Det er mange sorter, ja! Og rik variasjon i priser!

På noen washoku-restauranter serveres maten i slike «bokser» som på bildet under.

IMG_0651 (Medium)

Et japansk måltid inneholder litt av hvert, og smakene skal ikke blandes!

IMG_0649 (Medium)

IMG_0819 (Medium)Om vinteren velger mange å spise nabe. Da settes en «gryte» (som den på bildet til venstre) på gassbluss på bordet. Varm vintermat er deilig i japanske kalde hus!

Ingrediensene er skåret opp og kommer råe på bordet. Diverse grønnsaker (særlig kinakål og purre), sopp, tofu, svinekjøtt, kylling, fisk, reker… Det fins utallige varianter. Så blir de lagt oppi nabe (gryta) etter hvert i måltidet. Vi forsyner oss med egne spisepinner fra nabe, og dypper maten i en saus før vi putter den i munnen. Ris serveres i en risbolle ved siden av. Risen er den nøytrale smaken i måltidet.

Her er noen bilder fra besøk i japanske hjem i desember og januar.

IMG_0802 (Medium)

I Ako er særlig østers populær vintermat! De hvite «firkantene» er tofu. Under er det svinekjøtt. I tillegg til østers, ser du forskjellige slags sopp og kinakål. Maten i panna dypper vi i en litt syrlig saus i hver vår lille bolle. Jeg har spist mye nabe i årenes løp, men denne kombinasjonen var ny for meg. Nam, nam!!!

IMG_0800 (Medium)

På bildet under blir maten stekt i elektrisk panne på bordet. Det er vanligvis mannen i huset som har hovedansvaret for et slikt måltid.

IMG_0656 (Medium)

Denne maten dyppes i en litt sterk saus. (Finnes forskjellige slags sterkhetsgrader.)

IMG_0661 (Medium)          IMG_0658 (Medium)

 Det er mye god mat i Japan!!! Og mye sunn mat!

På bildet under ser du typiske vinter-grønnsaker. En av medlemmene i menigheten ringer rett som det er på døra og leverer grønnsaker som han tidligere på dagen har tatt opp av åkeren. Jeg rekker knapt nok å spise opp før neste levering kommer… Så blir det en del eksperimentering på kjøkkenet da for å variere kostholdet. Men det er kjekk avkobling fra prekenforberedelser!

IMG_0821 (Medium)

Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Mat i Japan og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..