Misono Home: et hjem for eldre

IMG_0861 (Medium)Ikke langt fra bibelskolen, det teologiske seminaret, mediasenteret og VJELK og NLM sine kontorer i Kobe, har to driftige og Jesus-glade damer startet et senter for eldre: Misono Home. Damene selv er ikke så veldig unge de heller. De er godt oppe i 70-åra!

I alle år har disse to vært prestekoner som har stått trofast ved sine menns side. Mennene er nokså berømte innenfor sine sammen-henger: Ariki i VJELK (prest, en periode kirkepresident, radiopastor, lærer på både bibelskolen og seminaret) og Hashimoto i Kinki evangelisk lutherske kirke (prest, lærer på seminaret, i flere år også rektor). Nå er det omvendt: med mennenes støtte har fruene startet et hjem for eldre! De brenner nemlig for at eldre japanere skal få oppleve en god alderdom tuftet på kristent livssyn og nestekjærlighet.

IMG_0863 (Medium)

Etter flere år med planlegging startet det hele i en leid leilighet i 2012 – med oppsparte midler og pengegaver fra mange kristne. Sommeren 2015 ble dette bygget ferdig. Dermed fikk de også rom-kapasitet til å ta i mot folk døgnet rundt. Innvendig er det veldig moderne til Japan å være. Hver dag serveres næringsrik varmlunsj, tilberedt på husets kjøkken. Man kan få hjelp til å få seg et bad. På programmet finner vi både trim og diverse aktiviteter.

Fru Ariki tar seg av kontoret, og fru Hashimoto er sykepleieren. Fru Tsuka (bildet under) er daglig leder, med utdannelse som «care manager». Hun ble headhuntet da hun gikk av med pensjon ved en institusjon i Osaka. Vi to kjenner hverandre fra min første periode i Japan, da jeg arbeidet i Kita Osaka menighet i 1982-85. Hele familien Tsuka ble døpt der litt før min tid, ledet til tro og menighet gjennom radiosendingene «Lys til hjertene». Da fru Tsuka ble ansatt på Misono Home, solgte hun leiligheten i Osaka, bosatte seg i Kobe og flyttet kirkemedlemskapet sitt til Aotani menighet.

IMG_0854 (Medium)

Sammen med Karoline og Marius Bergersen fikk jeg en omvisning på Misono Home en dag i februar. Vi fikk deilig sushi og suppe servert til lunsj.

IMG_0856 (Medium)

Folk står nesten i kø for å bidra som volontører på Misono Home. Svært få er ansatt. Noen får betalt for sine tjenester, men mange av disse gir omtrent samme sum tilbake i gaver. De synes nemlig at det er sååå kjekt å være med på å gi de gamle et meningsfylt liv! Typisk for de aller fleste volontørene er at de er spreke eldre.

På bildet over er det musikkterapeut Keiko Toyama fra Seishin menighet som har musikk-aktivitet med de eldre. Hun kommer fast hver måned. Denne dagen har de orkester med «hand bells».

IMG_0857 (Medium)

I stedet for å tenke på noter, har hver bjelle sin farge og størrelse. Forskjellen i størrelse, fasong og tykkelse gir forskjellige toner. Det er visst en japaner som har kommet på denne ideen. Denne aktiviteten så det ut som alle trivdes med.

IMG_0859 (Medium)          IMG_0858 (Medium)

EIMG_0862 (Medium)mblemet til Misono Home viser litt av hva de står for. Her er ikke kors – for ikke å skremme noen vekk. Men fiskene er jo også et gammelt kristent symbol. De står sammen slik at det blir som et hjerte. Så er det en åpen dør – inn til lyset. Her er de eldre hjertelig velkommen! Og så håper de som har sin tjeneste der at brukerne også skal oppleve Guds lys.

Jeg snakket med noen av de eldre. De kunne ikke få fullrost stedet. «Livet har fått mening etter at jeg begynte å komme hit på dagsenteret!» betrodde en dame meg mens hun smilte fra øre til øre.

Mange utlendinger forbinder Japan og selvmord med ungdommer. Det var nok slik før, ja. Men nå til dags er det mange eldre som ikke ønsker å leve lenger. De føler at de blir til bry med sin høye levealder. Og ensomheten tynger…

Misono Home vil være en privat institusjon. Da står de friere med hensyn til religiøst innhold. Der er både andakt, bordbønn og kristne sanger. Kristne har for øvrig ikke førsterett til plass der. Alle slags folk er like velkomne!

Misono Home er juridisk sett ikke registrert som en diakoni-institusjon i VJELK. Men de fleste som jobber der er VJELK-medlemmer. Både de og andre betrakter likevel stedet som «vårt», og mange støtter stedet økonomisk. Samfunnet og media er veldig opptatt av at en meget stor prosent av den japanske befolkningen er eldre og hvilke utfordringer det fører med seg. I flere av VJELKs menigheter er det begynt eldre-arbeid, men ikke i så stor skala som Misono Home. Mange eldre kristne savner kristne tiltak. Vi i NLM har ingen målsetting i vårt misjonsarbeid om å nå de eldre! Vi satser på barn og unge…! Det er vel og bra. Men Gud vil at alle mennesker skal bli frelst, noe som vel betyr både unge og gamle? Kanskje vi har noe å lære av de to driftige damene som – med Guds hjelp – fikk satt i gang Misono Home?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kirke- og kristenliv i Japan og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s