Skolefridtidsordning

De drøye 40 menighetene i Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke (VJELK) har forskjellig opplegg for å nå omgivelsene med evangeliet. Tidligere var det barnehager tilknyttet flere menigheter. Men synkende barnetall i Japan har gjort det vanskelig å fortsette. Lønninger og vedlikehold er kostnadskrevende. Dessuten er det slutt på de tider da de fleste mødre er hjemmeværende. Dermed trengs andre typer barnehager, der det er lange åpningstider og adgang for barn helt ned i baby-alder. Det passer kirkene dårlig. For tiden er det fortsatt barnehage i Tottori og i Aotani (Kobe).

Hvordan bruke nedlagte barnehagebygninger?

To menigheter i VJELK har valgt å satse på skolefritidsordning: Oda og Himeji.

En dag i februar besøkte jeg Himeji menighets skolefritidsordning, som har fått navnet After School. Her er noen bilder fra andaktstunden, som arrangeres hver mandag ettermiddag.

IMG_0847 (Medium)

Barna sitter på gulvet. Før selve andakten er det organisert lek. Her demonstrerer pastor Rei Nagata og daglig leder, Hitomi Inoue, en ball-lek.

Barna lærer også kristne sanger. Ansvar for andakt går på omgang.

IMG_0849 (Medium)          IMG_0851 (Medium)

Barna får leksehjelp. Litt mat og drikke serveres. De kan leke – ute og inne. Noen skal sendes av gårde til pianolærer eller til andre aktiviteter en gang i uka. Noen blir hentet utenfor skolen. I skoleferiene kan barna være der fra morgen til kveld. Da serveres også varm lunsj. Presten står som ansvarlig leder av skolefritidsordningen. D.v.s. at han må følge opp eventuelle problemer overfor foreldrene og samfunnet og sammenkalle til stabsmøter. Men lærerne tar seg av det pedagogiske opplegget. Flere i menigheten er volontører, ikke minst når det er lange dager i skoleferiene.

Himeji menighet er en forholdsvis stor menighet i VJELK-sammenheng. Arbeidet i Himeji startet med en barnehage, drevet av ekteparet Kume. Fra 1950 ble arbeidet deres støttet av misjonen, som etter hvert overtok ansvaret. Kirke og bolig for misjonær ble også bygd. Men så ble området rundt denne kirken og barnehagen omregulert til industri-område. Da valgte misjonen å flytte menighet og barnehage til et nybyggerstrøk i en annen del av byen. Tomt ble kjøpt i 1963. Fordi ikke alle medlemmene hadde lyst å reise til en kirke på andre siden av byen, endte det opp med to menigheter i Himeji. Den opprinnelige heter nå Himeji Higashi menighet (Higashi betyr øst). Skolefritidsordningen befinner seg i den «nye» Himeji-kirken (fra 1963).

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Japansk samfunn, Kirke- og kristenliv i Japan og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s