En spennende helg i Ako menighet

Siste helgen i mai hadde vi i Ako menighet besøk fra KLTS (Kobe Lutheran Theological Seminary). Når det er «Seminarets dag» i en menighet, er det vanlig at de stiller med taler og eventuelt vitnesbyrd fra en av studentene. De informerer om skolen og får med seg kollekten eller en pengegave som takk.

Vi hadde bestilt rektor Makito Masaki og student Kazuya Nakagawa (de to t.h. på bildet under). De ville ikke hatt problemer med å starte hjemmefra søndag morgen, for togturen tar bare litt over en time. Men vi bestilte dem fra lørdag kveld!

Det ble en meget spennende og innholdsrik helg!

IMG_1846 (Medium)Jeg fikk ideen om å invitere ekteparet Nakagawa (t.v. på bildet), Kazuyas foreldre, som jeg har kjent i nesten 30 år. Moren er medlem i Tamashima menighet, men faren er ikke kristen –  og derfor litt bekymret for sønnens framtid som arbeider i Guds rike. «Kom og se ham i aksjon!» foreslo jeg. De ble kjempeglade for invitasjonen, ordnet selv med hotell i nærheten (fordi jeg ikke har overnattingsplass til mer enn to), og var med både lørdag kveld og til langt utpå ettermiddagen på søndag.

Lørdag kveld arrangerte vi noe som vi mange ganger gjorde i Nima menighet når Masaki kom: måltid og prat. Hvem som helst er velkommen, men middagen betaler de selv. Et lavterskel-tilbud for engelskelever og familie og venner av folk i menigheten.

Vi var 14 til bords. Foruten meg var bare fire av disse menighets-medlemmer. Både engelskelever, ektemenn og en bekjent av Katsutani kom. KLTS-gjestene ble plassert på midten, slik at de kunne snakke litt med alle.

IMG_1848 (Medium)

Matboksene ble levert på døra av en restaurant. Suppe fulgte også med. Alt dette for en drøy norsk 100-lapp.

IMG_1849 (Medium)

Jeg hadde lovet en norsk overraskelse. Det ble sjokoladepudding med vaniljesaus. Ingen hadde smakt noe slikt før! Stor begeistring! Senere på kvelden ble det servert et stykke marmorkake til kaffe og te.

IMG_1855 (Medium)          IMG_1854 (Medium)

Vi hadde ikke noe program. Men siden de fleste ikke kjente hverandre fra før, skulle alle presentere seg. Foruten å si navnet sitt skulle de fortelle hva slags tilknytning de har til kirken og om sine hobbyer.

Det endte med at de kristne fortalte hvordan de var blitt ledet til kirken og til tro, mens andre gjerne fortalte fra dagliglivet. Mannen til fru Fujitomo (mannen t.v. på bildet under t.h.) fortalte f.eks. hvordan han var blitt interessert i politikk. Han er medlem av bystyret i Ako.

IMG_1852 (Medium)          IMG_1856 (Medium)

Fru Kuroda sammen med to fra engelskklassen på fredag formiddag.

IMG_1851 (Medium)

Alle ble lyttet til og vist interesse, og alle så ut til å kose seg. Kvelden ble innledet med bordbønn og avsluttet med bønn.

Og selvfølgelig ble alle invitert til å komme igjen på gudstjeneste dagen etter. Det var jo noe av poenget med å arrangere en slik kveld: møte taleren og noen medlemmer ved matbordet – for så å få mot og lyst til å komme på mer…

IMG_1853 (Medium)

Duk og stearinlys er ikke vanlig i japanske hjem, bare på fine restauranter! Jeg brukte mine ting for å gjøre det litt mer koselig! Det gikk ikke upåaktet hen!

Det viste seg at ingen av ikke-medlemmene hadde anledning til å komme dagen etter. Men fullt hus var det likevel på gudstjenesten.

Inkludert to barn var vi 30 (noen er ikke med på bildet). Som oftest er vi rundt 20. En av medlemmene hadde invitert både svigermor og ei venninne, og venninnen hadde bedt med seg en annen venninne.

IMG_1861 (Medium)

Her lytter forsamlingen til teologi-IMG_1860 (Medium)  studenten, Kazuya Nakagawa, sitt vitnesbyrd.

Jeg husker da attpåklatten Kazuya ble født. Han satt ofte på fanget mitt i Tamashima da han var liten. Men det var som universitets-student i Osaka at han tok i mot Jesus som sin frelser og ble døpt – i Kanan menighet.

Moren fikk ikke lov av mannen å la barna døpes. Men å gå på søndagsskolen var ok. I dag er alle døpt – og nå er altså en av dem student på KLTS. Guds ledelse sees klarere når man ser bakover! Og… det er makt i de foldede hender – også i Japan!!!. Faren legger ikke skjul på at han nå selv er i tenke-boksen. Et bønne-emne for den som leser dette?

Felles lunsj etter gudstjenesten for dem som hadde tid og lyst.

IMG_1871 (Medium)

IMG_1874 (Medium)Etter lunsj var detIMG_1877 (Medium) en slags bibeltime: «Luthers lære til hjelp i vårt dagligliv».

D.v.s. at Masaki faktisk gjennom-gikk Luthers lille katekisme på en slik måte at den ble dagsaktuell for oss. Makito Masaki har doktorgrad fra USA om Luther. Men han har også nådegave til å presentere stoffet slik at både kirkefremmede, nybegynnere og gamle kristne forstår og blir velsignet.

Masaki holdt på i over halvannen time, men de 17 som var IMG_1878 (Medium)til stede fulgte godt med! Mange noterte flittig. Etterpå var det tid for spørsmål og kommentarer. Alle uttrykte takk og glede for det de hadde hørt! Venninnen (som jeg nevnte tidligere) var i en kristen kirke for annen gang i livet. Hennes kommentar var: «I dag har jeg fått svar på nesten alle livets spørsmål! Tusen takk!»

Flere av medlemmene kommenterte: «Jeg trodde jeg kunne budene og Fadervår, men i dag er jeg blitt fornyet og fått mye å tenke på!»

Dette var altså en fantastisk spennende helg!

Gud velsignet oss rikelig gjennom besøket fra KLTS. Han sendte flere av dem vi hadde bedt for til kirken! Og alle ble så glade! Det blir nok ikke siste gangen vi har en helg som dette!?! For meg var det også kjekt at pappa Nakagawa takket så hjertelig for at de fikk lov å komme til Ako.

Til slutt: her er blomsteroppsatsen denne helgen. Ansvaret går på omgang mellom de damene i menigheten som har lyst til det. Denne gangen var det faktisk min tur…!

IMG_1870 (Medium)

PS For den som har boken min Jordskjelv og gjestetøfler (Lunde forlag, 1995), så er familien Nakagawa dem jeg skrev om i kapittelet: «Brann er også en velsignelse», side 154.

 

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Mat i Japan og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..