Valg i Japan

Søndag 10. juli var det valg på representanter til «Overhuset» i Japan.

I Ako var valglokalene åpne fra kl. 07 (!) til kl. 20 – i følge oppslaget t.v. på bildet under.

IMG_1999 (Medium)

Når det er valg i Japan, blir det alltid satt opp slike oppslagstavler rundt omkring i byer og bygder, enten det er lokale eller nasjonale valg. Det er regler for hvor lenge før valget tavlene kan settes opp – bare 14 dager før. Alle oppslagstavler er like. Dagen etter valget fjernes de. Bildet over er tatt i mitt nabolag, og viser kandidatene for Hyogo fylke, en fra hvert parti.

I Japan velges personer – som riktignok tilhører et parti. Man stemmer altså ikke først og fremst på partiet slik som i Norge.

Den som vil bli politiker i Japan, blir alltid presentert som arbeidsløs! D.v.s at man sier opp jobben før man prøver å komme seg inn i politikken. Politikere får høy lønn – sett med norske øyne.

Ofte overtar eldste sønn når faren blir gammel. I Shimane fylke «overtok» en nevø for noen år siden etter Takeshita, antageligvis fordi han ikke hadde en sønn (?) Veldig mange eldre japanere synes det er trygt å stemme på neste generasjon. De tror disse har en slags politiske gener og er godt oppdratt til å bli politiker.

Men veldig mange av de nåværende politiske lederne kalles bochan. Ordet betyr egentlig bare «sønn», men det brukes som oftest med negativ betydning om sønner fra rikmanns-familier som har vokst opp godt skjermet fra verdens problemer og bekymringer. Altså er det nå barn og barnebarn av gamle ærverdige slekter som stort sett styrer Japan.

Men det er ikke sant om alle politikere! Det fins også ferske fjes.

På tavla i nabolaget var det en som ble presentert som tidligere NHK-journalist, Daisuke Katayama (under t.v.), altså en som har greie på samfunnet og kan snakke for seg! Han representerte et nokså nyetablert parti, som vil ha forandring i Japan.

Damen t.h., Takae Ito, blir presentert som kvinne og advokat. Og det blir påpekt at det er altfor få av begge deler i politikken. Derfor er det viktig at hun blir valgt.

IMG_2002 (Medium)          IMG_2000 (Medium)

Før valget får alle kandidater sendetid på NHK til å presentere seg. På landsplan er det partilederne som opptrer. Her: Komeito sin leder Natsuo Yamaguchi. Alt blir tolket til tegnspråk. Partinavnet står skrevet på det blå skiltet. Alt er enkelt og likt for alle. På lokale sendinger er det de lokale kandidatene som blir presentert.

IMG_1956 (Medium)

Statsminister Kenzo Abes parti fikk flertall, støttet av Komeito. Dette bekymrer en god del japanere. Abes mål er nemlig å forandre grunnloven, slik at det åpner for muligheten til mer militær aktivitet for Japan. Han er også nokså nasjonalistisk.

Nytt ved dette valget var at stemmeretten ble satt ned til 18 år, selv om myndighets-alderen fortsatt er 20. I månedsvis har det vært tv-program om hvordan ungdom i diverse land tenker om stemmerett. Tyske og svenske familier som diskuterer politikk ved matbordet – som den naturligste sak i verden – er blitt vist. At noe slikt går an, har forskrekket mange japanere.

Det siste halvåret har det på videregående skoler vært opplæring i hva stemmerett inne-bærer og rent praktisk hvordan man stemmer. Men…! Det er strengt forbudt for japansk ungdom under 20 år å være medlem av et politisk parti eller drive politisk virksomhet! Så i Japan fins det ikke noe tilsvarende AUF, Unge Høyre og den slags!

I Ako er det rundt forbi i byen plakater som denne her. IMG_2004 (Medium)Plakaten er festet til gjerdet til min nabo. Han på bildet, Toshio Fujitomo, er medlem av bystyret. Neste valg i Ako er ikke før neste vår. (Det er ikke en felles dag i landet for kommunevalg.) Men slike plakater er det lov å sette opp bestandig.

Også bystyremedlemmer er «arbeidsløse». De får lønn av kommunen, og har kontor på rådhuset. De deltar på alt mulig av aktiviteter i byen – for å få nærhet til velgerne og vinne deres gunst. Rundt hver person er det en slags medlemsklubb som jobber for at deres kandidat skal velges. Familien deltar også i valgkampen, kjører rundt i byen med bil og høyttaler.

IMG_1856 (Medium)Jeg kjenner faktisk kommunestyre-
mannen Fujitomo. En i familien hans er døpt i Ako lutherske kirke, så han kommer på noen av våre arrangementer.

Fujimoto mente jeg trengte en sykkel da jeg kom flyttende til Ako. «Vi har en stående hjemme som ingen bruker», sa han. Et par dager senere ble sykkelen levert på døra av en sykkelreparatør, som hadde fått beskjed om å sjekke hjul og bremser. Så i Ako har t.o.m. en bystyrerepresentant omsorg for meg!

I alle år jeg har vært i Japan har valgdeltagelsen vært lav, som oftest under 50% . Husker hvor forskrekket jeg ble da jeg som ny misjonær i 1980 fikk høre at politikk er noe politikere driver med, og at det ikke var noen vits i å stemme. Tankegangen nå er noe forandret. Særlig der yngre personer og kvinner stiller til valg er det mer valginteresse, virker det som. Og 18-20 åringene fikk stadig høre at de utgjør flere millioner velgere, og kan derfor påvirke japansk politikk. Men langt fra alle stemte 10. juli…!

I Ako kjørte en bil med høyttaler rundt flere ganger om dagen i flere uker for å formidle at det er valg 10. juli og «La oss stemme!»

Dette innlegget ble publisert i Japansk samfunn og merket med . Bokmerk permalenken.

2 svar til Valg i Japan

  1. Inger sier:

    Interessant og informativt. Deler vidare på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..