Kyoto i november

23. november er en offentlig fridag i Japan, på engelsk kalt Labor Thanksgiving Day.

Den dagen drog jeg på dagstur til Kyoto med Kenneth Ellefsen og Marius Bergersen.

img_2678-medium

img_0824-mediumI en liten restaurant inne i parken til Ryon-ji spiste vi en type lunsj som Kyoto er kjent for – tofu-gryte med forskjellige småretter på små tallerkener servert på hvert vårt lille bord ved siden av. På denne restauranten nyter man utsikt over japansk hage mens man spiser.

Ryon-ji (buddhistisk tempel) er ellers mest kjent for sin steinhage, og står på UNESCOs liste over verdensarv. (Se lenker nederst.)

img_0819-medium

Disse to bildene er tatt i april 2011 – da jeg var der med andre gjester. En sort sakura blomstret så fint på den tiden av året.

img_0820-medium

img_0813-mediumKyoto er veldig kjent for sine høstfarger i november. Men vi så ikke så mye der vi var, fordi høstfargene i år kom tildigere enn vanlig.

Kinkaku-ji (Gullpaviljongen – bildet t.v.) er spesielt kjent for høstfarger, men der var bladene begynt å falle av trærne.  (Dette bildet er fra april 2011.)

Men her er  litt høstfarger i den japanske hagen tilhørende Heian Jingu (Heian Shrine = shinto-tempel).

img_2690-medium

img_2697-medium

Ved inngangen til dette Heian-tempelet møtte vi disse to skjønne barna. Foreldrene gav tillatelse til å fotografere dem. Storesøster er 7 år, og lillebror 3 år.

img_2680-medium

img_2688-mediumDet er vanlig for japanske barn å bli tatt med til et shinto-tempel for å bli velsignet en eller annen dag i november når de er 7, 5 og 3 år gamle. På japansk: Shichi-go-san.

Da blir de kledd i kimono. Jentene blir sminket og håret deres blir satt opp av en frisør. Det er også vanlig å ta med barna til fotograf når de er så fint kledd. I følge tradisjonen er det farmor og farfar som spanderer kimono til denne dagen.

Guttungen var nokså trøtt, men jenta syntes det var stas å bli fotografert. Er hun ikke nydelig?

img_2686-medium

img_2685-medium

PS  Hvordan forholder så kristne foreldre seg til dette når «alle» barn blir velsignet i et tempel? Det er faktisk ganske vanlig for kristne kirker i Japan å arrangere barne-velsignelser en søndag i november. Men der begrenses ikke velsignelsen til 7, 5 og 3 år. Alle barna blir velsignet! Presten ber for barna og deres familie.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

En liste over japanske offentlige fridager:

https://www.timeanddate.no/merkedag/japan/

Mer å lese om Ryoan-ji:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%8Dan-ji

http://www.japan-guide.com/e/e3909.html

https://www.google.co.jp/search?q=ryoanji+stone+garden&espv=2&biw=1350&bih=612&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi_5cSs8tHQAhXMVLwKHUmJBEUQsAQIKA&dpr=1

Mer om Shichi-Go-San:

https://en.wikipedia.org/wiki/Shichi-Go-San

http://web-japan.org/kidsweb/explore/calendar/november/shichigosan.html

https://www.google.co.jp/search?q=shichi+go+san&espv=2&biw=1350&bih=612&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjAnaTS99HQAhXMGpQKHXOrCC0QsAQIMQ&dpr=1

Mer om Heian Jingu:

http://www.japan-guide.com/e/e3904.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Heian_Shrine

https://www.google.co.jp/search?q=heian+jingu+shrine&espv=2&biw=1350&bih=612&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjvoe-R-tHQAhXCgrwKHVAVAcsQsAQIOA&dpr=1

Dette innlegget ble publisert i Kultur, Mat i Japan, Religioner i Japan, Turist i Japan og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Kyoto i november

 1. Tale sier:

  Hei ! Jeg fikk opp bloggen din ifbm at jeg søkte på Internett ifht hvordan det er å sykle i Japan. Jeg skal dra dit i april ( Tokyo/Kobe/Hiroshima). Jeg har litt trøbbel m knær, og lurer på hvordan det er å sykle i stedenfor å gå. Er det feks lov å sykle på fortau ? Blir veldig takknemlig for svar. Mvh Tale 🙂

  • Kari Opperud sier:

   Hei Tale. Takk for hyggelig respons, og god tur til Japan! Det er mange som sykler i Japan – uten hjelm! Noen steder kan du leie, f.eks. i Kyoto. Men taxi er nokså billig. Og buss, undergrunn og trikk (Hiroshima) er ikke på langt nær slike priser som i Oslo/Norge. Jeg skal sende deg epostadressen min på mail.

 2. Tale sier:

  Forresten, veldig spennende å lese bloggen din ! Vil gjerne følge den framover 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..