Kritisk alder og uheldige dager

I Japan er det noen år i livet som regnes som kritiske og uheldige – yakudoshi.

img_2919-medium

Når for eksempel en mann er 42 år, eller en kvinne 33 år, tror japanerne at de er ekstra utsatt for uheldige omstendigheter. På skiltet kan du se hvilke aldre som er kritiske: menn (男) øverst, kvinner (女) nederst. Det er altså forskjell på kvinner og menn når det gjelder hvilken alder som er kritisk.

img_2920-medium

Løsningen på problemet er å besøke et Shinto-tempel som tilbyr forbønn for dette. Forbønn er ikke gratis! En annen løsning er å kjøpe amuletter.

Allerede ved inngangen til det berømte Oishi-tempelet i Ako er det en stor plakat som informerer om at man nå kan bestille forbønn.

img_2918-medium

Da jeg tok med en norsk gjest til dette tempelet for et par uker siden, kom vi i snakk med en dame som nettopp var blitt bedt for. Hun lurte på om vi også skulle bestille forbønn.

Jeg svarte at vi bare var på sightseeing, at vi var kristne og ikke trodde at noen år var mer spesielle enn andre. Vi tror at vi er født etter Guds vilje og at våre liv er i Hans hånd, forklarte jeg. Damen syntes det hørtes avslappende ut å være kristen. Hun ble en smule misunnelig.

Frykt er en vesentlig del av det religiøse liv i Japan.

Firmaer ber også om forbønn i dette tempelet. På tavla (under) står navnene på alle firmaene som har gitt gaver til Oishi tempelet og fått forbønn ved begynnelsen av året. Her er ikke bare små firmaer. Nei, du finner både anerkjente banknavn og det store konsernet som leverer strøm til Kansai-området.

Det er faktisk helt vanlig at alle arbeiderne eller ledelsen i et firma går samlet til et tempel første arbeidsdag etter nyttår for å be for firmaet.

img_2922-medium

Å bestille forbønn – og betale for det – er også vanlig for fødsler, opptaksprøver til skoler og universiteter, operasjoner, for nye biler o.s.v.

Japanske kalendere er utstyrt med oversikt over gode og dårlige dager.

img_2942-medium

img_2943-medium

Hver dag (over) er merket med hva slags dag det er.

T.v.: 18. januar er merket med 友引 (leses: tomobiki). Det betyr å trekke med seg en venn. Altså er det en god dag for bryllup, men ikke for begravelse.

Ikke alle bryr seg om dette.

Men på 友引 dager er alle krematorier stengt! På «uheldige»  dager for bryllup kan du risikere at noen gjester ikke tør å delta. Derfor unngår mange kristne å arrangere bryllup på dager som ikke-kristne familiemedlemmer føler ubehag ved. Det er deres måte å vise nestekjærlighet på.

Salme 37,5 oppfordrer til: Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn. Jesus sier: Jeg er med dere alle dager inntil verdens ende. (Matt 28,20)

Bibelens budskap tilbyr japanerne et alternativ til frykt! Å bli en kristen innebærer å skifte tankesett om mange ting. Å tro at det er nok å bare overlate alt til Jesus er en utfordring i hverdagen – for det bryter jo med «normal» tankegang i slekten og på arbeidsplassen. Så det er ikke nødvendigvis enkelt – menneskelig sett – å skifte tro!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Mer informasjon om yakudoshi og japansk kalender:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yakudoshi

http://www.japan-talk.com/jt/new/yakudoshi

https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_calendar

Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Religioner i Japan og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..