Valg på bystyre i Ako

2. april var det valg på bystyre i Ako. Stativ med bilde av kandidatene settes opp rundt forbi i byen et par uker før valgdagen. 18 skulle velges. Bare en kvinne er på valg!

I Japan skjer ikke valg som i Norge. Man velger personer, og ikke parti. Altså, det er «jeg» som vil velges, og ikke et parti som setter «meg» opp på en partiliste. Derfor har hver kandidat et styre rundt seg som driver valgkampanje for vedkommende. De leier et lokale en måneds tid før valget.

Fujitomo (ふじ友としお)og hans tilhengere holdt til i et lokale i nærheten av stasjonen. Tilhengerne har like vindjakker og bytter på å stå utenfor for å hilse på forbipasserende. (Alle andre kandidater har også slike jakker, men i andre farger.)

For at Fjellhaugstudentene skulle lære litt om det japanske samfunn, besøkte vi Fujitomo & co i lokalet deres. Fujitomo er gift med en av medlemmene i Ako lutherske kirke og kommer noen ganger i kirken. Han syntes det var stor stas å få utenlandsbesøk!

Siste uke før valget reiser kandidatene rundt i bydelene i bil med høyttaler. En profesjonell person leies til å snakke fra bilen, og medlemmer av støttegruppa bytter på å være sjåfør. Alle i bilen vinker ut av åpne vinduer. Fujitomo foreslo å ta bilde med Fjellhaugstudentene foran bilen han brukte.

Det var stor stas å få besøk! Jeg trodde vi bare skulle hilse på, men…

Servering av kaffe (over), og diverse smaksprøver (under t.v.). T.o.m. opplæring i origami (japansk papirbretting) ble det på jentene (under t.h.).

         

Hvordan det gikk med valget?

Vel, Fujitomo ble en av de tre som ikke ble valgt. Han har sittet to perioder allerede, men denne gangen manglet han noen få stemmer for å bli valgt. Ingen sure miner av den grunn! «Nå får jeg bedre tid til familien,» betrodde han meg og noen andre et par dager etterpå. I Japan er nemlig bystyremedlemmene fulltids ansatt – og får lønn av kommunen! De har hvert sitt kontor på rådhuset, og er stadig på farta ute blant folk.

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Ako, Japansk samfunn og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s