Populært med gjester

Som jeg har skrevet før: utenlandske gjester kan brukes i arbeidet! Vi i Ako menighet har opplevd flere ganger i høst at ikke-kristne kommer til gudstjeneste fordi de kan få anledning til å praktisere sin engelsk med gjestene. Så får de høre Guds ord forkynt og blir litt mer vant til hva en gudstjeneste er for noe. Menigheten blir kjent med engelskelevene, og får ny inspirasjon til å be for dem.

Her (under) er engelskelevene mine i ferd med å undervise Kenneth Ellefsen hvordan man tilbereder udon – en sort japanske nudler – etter gudstjenesten 2. søndag i november. Samtidig øvde kirkens sangkor i naborommet. Etterpå spiste engelskelever og kirkemedlemmer sammen. Det skaper kontakt!

         

Over t.v.: tre forskjellige klasser representert.

Kenneth hadde søndagsprekenen, og jeg tolket. – Erefusen Sensei er så lett å forstå, sier både kristne og ikke-kristne.  – See you next year! sa alle da han drog fra Ako. Nå håper alle at han kommer tilbake neste november. (Vi har tillatt oss å sette ham opp på talerlisten.)

Så håper vi NLM Norge og Fjellhaug sender ham til Japan for å undervise på det teologiske seminaret i Kobe hvert år! Jeg hører de er veldig fornøyd med undervisningen hans der! Selv om han ikke kan språket – og må ha tolk – har han en egen gave til å kommunisere tverrkulturelt. Kultursensitiv, heter det visst…

julemøtet for barn lørdag 2. desember hadde vi besøk av misjonær Ingebjørg Hildre sin søster og kusine. Søsteren hadde med kake-menner fra Bjerkreim til barna i Ako! Et artig innslag i programmet.

         

Først fikk alle velge seg to hver. Men det var mange igjen, så det endte med at de fikk med seg noen hjem til familien også.

2.søndag i desember var to damer fra Hongkong på besøk. De syntes det var kaldt i Japan. To dunjakker hadde den yngste på seg!

Her er vi på sightseeing på slottet i Ako.

På søndagen  var det så mange i kirken at vi måtte åpne dørene inn til kirkerommet da vi skulle spise lunsj. Jeg tror vi var 27 til bords!

Engelskklasse-elevene (under) var svært fornøyd med å prate engelsk med «ordentlige» utlendinger. De ble igjen og pratet lenge etter at maten var fortært. De tok også naturlig del i oppvask og opprydning sammen med kirkemedlemmene.

Uavhengig av Hongkong-besøket var det bestemt å ha pastor Ariki som gjestetaler den søndagen. Han forkynte om døperen Johannes på en måte som passet både for kristne og ikke-kristne. – I dag forstod jeg prekenen, kommenterte noen av engelskelevene.

De to damene var en del av en gruppe fra Hongkong og Macau Lutherske Kirke, som ville oppleve menighetsliv i Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke. De fikk omvisning på bibelskolen, seminaret og mediasenteret i Kobe. De var med på bønnemøte i Aotani menighet m.m. Fra lørdag til søndag skulle de overnatte privat og være med vertskapet i kirken deres på søndagen. Ako-gjestene overnattet hos meg. De andre var i Himeji og Higashi Okayama.

Onsdagen holdt VJELK velkomstmiddag for Hongkong-gjestene på en restaurant i Kobe, der både kirkepresident Nagata, administrasjonsleder Ueda og lederen for VJELKs ytre misjon, Tsukuda stilte opp. Jeg var med som tolk, og skulle også introdusere gjestene til NLMs misjonshistorie i Japan.

Kineserne sitter på venstre side av bordet. Ved siden av meg: Ueda, Tsukuda og Nagata. Nederst sitter Maki Ikegami. Hun er VJELKs misjonær i Hongkong, og var reiseleder for gruppen. Gjestene var fra de menighetene hun arbeider i. Så vi kan godt si at de var på besøk for å treffe misjonsvennene i Japan og takke dem for at de har sendt misjonær til Hongkong.

Maten smakte kjempegodt! Alle gjestene likte washoku (japansk mat), som jo er svært forskjellig fra kinesisk. Her var både sushi, sashimi og tempura.

Under: Denne retten ble kokt på bordet. Et slags stearinlys under gav varme til kokingen.

Det er spennende med dette fellesskapet mellom de lutherske kirkene i Hongkong & Macau, Taiwan og Japan. Alle er et resultat av NLMs arbeid! De sier selv at de føler slektskap fordi de har felles røtter.

I august 2018 skal det være leir for ungdommene fra de tre landene, pluss noen fra Norge og Finland. En slik leir holdes hvert tredje år, og neste gang er det VJELKs tur til å arrangere. Ferien min blir derfor oppdelt, for dette vil jeg være med på! Så norsk sommerferie blir det nok ikke for meg før i midten av august…

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Mat i Japan, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..