Og jula varer helt til…?

I Japan er det i disse dager travelt med å forberede nyttår og neste uke feire nyttår. Derfor er det ingen samlinger i kirken i romjulen og første uken i det nye året, bortsett fra søndag 31. desember og nyttårsdag.

I kirken begynner i grunnen julen første søndag i advent og er slutt når juledagene er over. I Ako menighet pakket vi vekk all julepynt 24. desember etter gudstjenesten! Ingen har tid til å drive med rydding 31. desember. Den dagen gjelder det å skynde seg hjem for å rekke de siste forberedelser på hjemmebane. Ingen ønsker å komme ekstra i løpet av uka bare for å rydde. Rydding er noe man er sammen om, og da må det skje på en søndag.

Men i 2. etasje hos meg er det fortsatt jul!

Hvordan har jeg så hatt det i julen 2017?

Her er noen bilder.

Som tidligere nevnt, julemøtet for barn arrangerte vi så tidlig som lørdag 2. desember. Det kom ikke så mange i år som i fjor. Men vi er glade for at barna i nabolaget kommer!

Kirkens sangkor har i mange år besøkt et dagsenter på et psykiatrisk sykehus i nærheten av kirken en formiddag før jul. Jeg hadde andakt. Etter at jeg fikk astma, er det blitt slutt på synging for meg. Det ender bare med hosting…

Vanligvis inviterer jeg alle engelskklassene mine til litt julekos i stuen min siste gangen før jul. I år var bare de to klassene for voksne på besøk. Jeg hadde ikke kapasitet til mer…

Hos meg er det en blanding av advent og jul i desember. For min egen del vil jeg holde fast på advent og lilla. Men skal japanske gjester oppleve annerledes jul, så er det før jul de har tid til å komme. Og for dem er det da det er jul. At det fins lilla lys å få kjøpt her i verden er en stor overraskelse for dem som kommer på besøk. Likeledes servietter i adventsfarge.

          

Kirkens julefeiring skjedde 23. desember om kvelden. Det er en offentlig fridag – keiserens bursdag. Fordi det er fridag, er det lettere for folk å komme.

I år deltik 49 på denne julesamlingen, derav fire ungdomsskolelever. Mange kom for første gang til kirken. De hadde sett plakater eller fått brosjyre i postkassen.

Vi startet med lysmesse, der pastor Ueda talte. Kirkekoret innledet denne delen. Så hadde vi en liten konsert-avdeling. Gjesten, Tadasu Yamato, spiller klassisk gitar. Han ble døpt i Suma menighet for noen år siden.  Til slutt var det bevertning, der mine kaker var en attraksjon.

24. desember, som i år var en søndag, hadde vi julegudstjeneste. I.o.m. ryddingen var jeg ikke ferdig i kirken før litt utpå ettermiddagen.

Chiaki, som bor i Norge, var på besøk i hjembyen sin i julen. Siden slekten hennes ikke feirer jul, inviterte jeg henne til meg på julaften kveld.

Chiaki foreslo at vi skulle dra på restaurant og spise middag på julekvelden – siden jeg hadde hatt to travle dager i kirken. T.v.: julemiddagen vår.

Etterpå drog vi hjem til meg og slappet av. Ingen av oss orket julekaker etter middagen. Det ble en avslappende og koselig kveld!

Vi åpnet gaver også. Chiaki fikk bl.a. en ladning med forskjellige sorter japansk te av meg (t.v.). Slikt er jo lett å ta med i kofferten tilbake til Norge, og noe hun ville ha handlet likevel (?).

25. desember var jeg fri. Da slappet jeg av med bl.a. å ta meg en tur til fjells. Godt å strekke bena litt utendørs etter travle dager.

Selfier fra toppen (253 m.o.h.) og med utsikt over Ako.

Resten av romjulen har jeg endelig fått gjort en del ting som har ligget på vent. Bare juleposten er enda ikke påbegynt…! Alt ble så forsinket p.g.a. alt som sluttet å fungere og måtte fornyes (steikovn, bil, PC + +).

Særlig den nye steikovnen var en stress-faktor. Alt ble mislykket! Til slutt gikk jeg til butikken med bilder av forskjellig slags mislykket bakst (på mobiltelefonen) og «smaksprøver» (dvs synsprøver) og lurte på om ovnen trengte reparasjon. Det hele endte med at jeg fikk levere ovnen tilbake og fikk en ny ovn av et annet merke (bildet) – på garantien. Så ble det kaker til kirkens julefest i siste liten. Og nå blir det ordentlig resultat – som før! Bakegleden er kommet tilbake!!!

Bortsett fra forberedelse av prekener til 1. nyttårsdag og 7. januar, samt diverse årsrapporter til Ako menighet og VJELK, er det nå «juleposten» som er neste prosjekt. Jeg har for øvrig ikke tenkt å sitte stille inne hele neste uke. Håper på en daglig trimtur!

Så ønsker jeg alle lesere et riktig godt og velsignet nytt år!

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Trim og sport og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Og jula varer helt til…?

  1. Marit berget sier:

    Fint å lese om aktivitetene. Men streika bilen og ? Ille nok med komfyr og pc. Kjedelige greier. Litt annerledes jul ja. Jeg var på Lanzarote uka før jul.ellers var det Oslo og toten på meg. Skal til Oslo i morgen. I ettermidd besøkte jeg Dagrun på Strømsø sykehjem. God overgang til nytt år Kari. Alt godt for 2018 ønskes deg. Guds Fred. Klem

  2. Margit Irene Nordheim sier:

    God jul og godt nytt år til deg også, Kari! Takk for alle dine små glimt fra hverdagen. må Gud velsigne deg!

    Hilsen Margit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..