Ny bil

Som tidligere nevnt, høsten inneholdt mange uforutsette ting, som tok både tid og energi. Steikovnen, bilen og PC’en røyk på rekke og rad. I tillegg var det noe med klokka og brillene, som heldigvis lett lot seg reparere. Verre var det med en tann som brakk, slik at jeg i dagevis fikk mer og mer sår på tungen av skarpe kanter – mens jeg ventet på at tannlegenes en-uke-lange nyttårsferie skulle ta slutt.

Jeg opplevde altså motorhavari på motorveien på hjemvei fra Kobe en sen kveld (31. 10).

         

Kanskje noen lurer på hvordan det gikk med bilen(?)

 – Skal jeg fortelle på bloggen at jeg har kjøpt ny bil, spurte jeg de nye unge misjonærene.     – Ja, svarte de. Bilkjøp og priser er annerledes enn i Norge. Slikt er folk interessert i.

Den gamle bilen (bilder over), som jeg hadde overtatt etter en misjonær som reiste hjem etter endt periode, lønte det seg ikke å reparere. Så jeg tenkte da å kjøpe meg en bruktbil, siden jeg bare har ca. 3,5 år igjen av perioden. Leasing ble også vurdert.

Selv om den gamle bilen ikke var Nissan, hadde jeg brukt Nissan (noen hundre meter fra der jeg bor) til omregistrering og påbudte sjekker. Det skyldtes at noen i menigheten var kunde der og hadde introdusert meg. Dermed falt det naturlig å spørre Nissan hva jeg skulle gjøre med den havarerte bilen som var blitt fraktet hjem til kirkens parkeringsplass om natten. Reparere eller kvitte meg med den.

Mens de sjekket den gamle, fikk jeg umiddelbart låne bil. Det var til stor hjelp, for allerede dagen etter hadde jeg lovet noen gjester en kjøretur til Kurashiki og Washu-san. Flere andre lengre kjøreturer var også like om hjørnet.

Det viste seg at hos denne Nissan var ikke bruktbil et alternativ. De driver bare med salg av nye biler og verksted. Så hvis jeg skulle ha kjøpt bruktbil, måtte jeg selv ha funnet et annet sted. Det ville tatt tid. Og hva skulle jeg gjøre i mellomtiden? Jeg ville ha vært nødt til umiddelbart å skaffe meg en leiebil på ubestemt tid. Jeg måtte fått den gamle bilen fjernet fra Nissans område og ordnet med kondemnering selv. Og så brukt ubestemt mye tid på å lete etter «den rette bil» for meg. Litt skummelt å kjøpe bruktbil på egenhånd også. Å få hjelp av noen ville sikkert gått bra, men da måtte jeg ha forholdt meg til vedkommendes ledige tid til sånt. Jeg var stresset nok fra før… Høsten hadde vært travel, og travle dager ventet.

Så det ble ny bil, ja! En Nissan Note 2017 modell.

Denne bilen kostet meg drøye NOK 118 500 (utfra valutakursen den dagen)!

Hva fikk jeg inkludert i denne prisen?

 • Tilleggsutstyr: gulvmatter, GPS og «dingsen» som registrerer motorveiavgift.
 • Gratis sjekk etter 1 måned, etter et 1/2 år, etter 1 år, 1,5 år, 2 år og 2,5 år.
 • Hver sjekk med oljeskift (og vask) av bilen.
 • Gratis medlemskap i JAF i to år.
 •  Summen for påbudt sjekk som den gamle bilen hadde hatt ca. en måned før motorhavariet, ble trukket fra salgsprisen.
 • Slapp å betale for kondemnering av den gamle bilen.
 • Gebyret for betaling fra norsk bank dekket av selger.
 • Låne bil gratis i ca. en måned mens jeg ventet på den nye. Første uka hadde jeg en ny Note. De ville at jeg skulle «prøvekjøre» den type bil de anbefalte meg å kjøpe til mitt bruk. Resten av tiden hadde jeg en «vanlig lånebil». Jeg kjørte mange hundre km i denne tiden – på mange slags veier! Og jeg slapp å avlyse det som var planlagt, og slapp å betale for kansellering av overnatting for tre personer på Shikoku.

For nye biler er det påbudt med sjekk etter tre år. (Senere er det annethvert år.) Da først må jeg betale selv. I den summen er det inkludert en avgift til staten. Men den ene sjekken og avgiften jeg vil få med den nye bilen blir atskillig billigere enn det ville vært med den gamle bilen. Den årlige avgiften i slutten av mai blir også atskillig billigere.

Jeg tror faktisk at jeg gjorde et godt kjøp!

Firmaet kan kjøpe bilen tilbake når jeg forlater Japan (om ikke noen andre insisterer på å kjøpe den). Da kan jeg kjøre bilen til ca. en uke før avreise og få låne bil gratis de siste dagene.

Før jeg kjørte av sted med min nye bil (3. desember om kvelden), ble jeg overrakt en blomsterbukett og en eske med desserter. Så samlet alle i firmaet seg ute på plassen og vinket meg av sted.

Jeg er så langt godt fornøyd!

Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Ny bil

 1. Marit og Jan sier:

  Gratulerer med ny bil! Utvilsomt en god handel!

 2. Ole Bjarne sier:

  Det virker som du har gjort et godt kjøp. Må Gud velsigne alle kjøreturene med den bilen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..