Påske for barn og ungdom

I Japan har alle skoler, barnehager og universiteter vårferie. Vårferien er mellom to skoleår. Stort sett varer denne ferien fra andre halvdel av mars til begynnelsen av april. Universitetstudenter har lengre ferie.

Påsken er dermed noen år samtidig som vårferien. Slik var det i år. Det benyttet vi oss av i Ako lutherske kirke. Lørdag  31. mars arrangerte vi påskemøte for barn og delte ut innbydelser i postkassene i nabolaget.

Engelskklassene mine hadde også «vårferie». De fleste elevene kom på barnemøtet. I alt deltok 16 barn. Ikke så mange kanskje. Noen reiser bort i vårferien, eller er travle på annet vis fordi de har fri.

Også denne gangen hadde vi besøk av Nishiyama (medlem i menigheten) og dukken hans. Nishiyama er buktaler.

Jeg hadde andakt. Jeg knytter alltid barne-andakter til et bibelvers som barna lærer utenat. Bibelverset står skrevet på tavla. Så strykes jeg ut litt om gangen først, og siden får noen av barna stryke ut. Til slutt står det ingenting på tavla. For hver gang noe er strøket ut, må barna gjenta verset. Dermed blir det nesten som en lek å lære bibelvers utenat.

Det er fint å kunne forkynne påske-evangeliet til barna! Påske er et ukjent begrep i Japan.

En av lekene var egg hunting, noe som er ganske vanlig i amerikanske menigheter.

T.v.: barna får en forklaring: de skal ut og lete etter små papirkort, hvor det er limt på ett, to eller ingen egg. Så skal de ut og lete etter kortene.

Kortene tar de med inn, viser dem fram til en dame der, og får utlevert så mange egg som det er bilde av på kortene. Noen fant mange lapper, andre ingen. De som ikke fant noen lapp, fikk et egg til trøst.

Eggene kokes og avkjøles. Så blir de lagt inni et slags magebind med påskemotiv. Når egget på en skje så dyppes i varmt vann, klistrer «magebindet» seg rundt egget. For reinslighetens skyld ble eggene lagt i små poser. «Magebindene» kjøper vi hos den kristne bokhandelen. Første påskedag fikk også alle som kom på påskegudstjenesten hvert sitt egg. Kvinneforeningen forberedte eggene.

Til slutt fikk barna bevertning: norsk kake (bakt av meg) servert på norske påske-servietter og et pappkrus med japansk kald te. Noen av damene i menigheten hjalp til med serveringen.

I.o.m. at påske er ukjent i Japan, finnes heller ikke påskeservietter. Jeg har et lite lager, som jeg spanderte fra.

Fra tirsdag til torsdag i påskeuken var det ungdomsleir på Ieshima – en øy i Seto Naikai (innlandshavet) utenfor Himeji. Det er en årlig tradisjon i noen av menighetene i VJELK å arrangere denne ungdomsleiren i vårferien.

Påske = en søndag (Første påskedag) for kristne japanere. Dermed var det faktisk overhodet ikke snakk om påske på denne ungdomsleiren! Bibeltimene var veldig bra – om bibelske personer som hadde noen av de samme problemene som japansk ungdom har i dag. Forkynnelsen traff ungdommene hjemme.

Gutten jeg hadde med fra Ako menighet (en engelskelev), var veldig glad for bibeltimene. Han bestemte seg for å begynne med dåpsundervisning etter vårferien, og har bedt moren om å få penger til å kjøpe sin egen Bibel. Han er glad i å synge, og vil begynne i kirkekoret også.

Leirsjefen var Yushi Matsumura (t.v.).

På VJELKs årsmøte i midten av mars ble ha innvidd til pastor i VJELK. Han er annen generasjons kristen og sønn av pastor Hideki Matsumura.

Han aktiviserte ungdommene til å være sangledere (over). Unge Matsumura (den yngste pastoren i VJELK) er ikke redd for å ta i ett tak med oppvasken. Vi lagde all maten ute på grill (bål), og kjelene måtte skrubbes blanke til slutt.

Vel, frokosten (under) forberedte vi på rommet der jeg og andre damer overnattet. Det tok et par timer, så vi stod tidlig opp! Så kom det noen fra hvert rom og hentet sitt fat.

For japanere er det nærmest utenkelig å ikke ha suppe, grønnsaker og frukt til frokost om man spiser «vestlig». Man spiser bare litt brød. De to frokostene var ikke like!

I år gikk vi på en liten fjelltur med deltagerne. Underveis kunne vi se hvordan tåken kom sigende innover leirområdet. Tåken medførte forsinkelser for oss som skulle ut og padle kajakk og kano etter fjellturen. Men heldigvis forsvant tåken!

         

Siste kvelden var det leirbål.

For meg ble det en travel og innholdsrik påskeuke (og dermed ingen blogg-skriving). Det var kjekt å være med på ungdomsleir i år også – selv om ikke påsken ble vektlagt slik som i Norge. Og jeg er jo veldig lykkelig over at engelskeleven min har villet begynne med katekismeundervisning. Vi begynte faktisk lørdag 14. april!

– Jeg er omtrent 80% overbevist om å bli døpt, sa gutten i bilen på vei hjem fra leiren.         – Vi kan jo begynne med undervisning. Så kan du tenke på det og bestemme deg etter hvert, svarte jeg.

Be om at Den hellige ånd vil overbevise gutten om å motta dåpens nåde i løpet av 2018! Be også for barna som fikk bli kjent med Jesu kors og oppstandelse på barnemøtet!

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Påske for barn og ungdom

  1. Fantastisk å lese om gutten i engelskklassen din! Og nydelig å se hvordan Yushi står på. Bønnelisten vokser. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..