VJELKs sommerforberedelser

Hvert tredje år arrangerer Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke (VJELK) et sommerstevne. Tidligere varte dette stevnet i flere dager – på en tid i august når de fleste japanere har fri (Obon). Men for tre år siden prøvde de med bare en dag. Det blir jo da atskillig billigere å delta. VJELK håpet at flere dermed melder seg på.

I år blir stevnet arrangert 11. august – en offentlig fridag – i en stor hall i Tsuyama. Tsuyama er en liten innlandsby i Okayama fylke, ca. midt i det distriktet hvor VJELK har menigheter.

I mai er det blitt arrangert «forhånds»-møter i de forskjellige distriktene i VJELK. D.v.s. at man samles for å oppmuntre hverandre til å delta på sommerstevnet, får informasjon og ber for stevnet.

Søndag ettermiddag 20. mai deltok jeg på «forhånds»-møtet i Himeji lutherske kirke.

Der var det mye frisk sang og musikk.

Kirkepresident Nagata (midten), pastoren i Himeji, er en ivrig gitarist. Likeledes lederen for Mediasenteret, pastor Kanji (ytterst t.h.). Vi øvde blant annet på stevnesangen som er skrevet og komponert til årets stevne.

Ved hjelp av powerpoint informerte lederen i arrangementkommiteen, pastor Ishimaru, om stevnet.

Her forteller han at en fra hver av samarbeidskirkene på Taiwan og Hongkong & Macao skal tale til oss på stevnet. (Jeg er blitt bedt å tolke en av dem.)

Men hvorfor kommer det talere fra andre land?

Jo, de kommer til Japan sammen med ungdommer fra disse kirkene for å delta på en ungdomsleir i forkant av stevnet.  Leirdeltagerne vil komme fra Hongkong & Macao, fra Taiwan, men også fra Finland og Norge (misjonærenes hjemland).

Leiren varer fra 7. til 11. august. Første del vil foregå i Kobe, nærmere bestemt i Aotani. Så vil vi forflytte oss til Hiruzen Bible Camp, og avslutte med deltagelse på stevnet i Tsuyama.

Det var på sommerstevnet i 2009, da gjester fra Taiwan og Hongkong & Macao deltok, at lederne sammen bestemte seg for å arrangere en leir tredje hvert år for ungdommer i kirkene som er blitt til etter at NLM har drevet arbeid i Japan, Taiwan og Hongkong & Macao. Arrangementet går på omgang, og denne gangen er det da VJELK som skal være vertskap. Leiren kalles Y-CELCEA, som betyr Youth Consultation for Lutheran Churches in East Asia.

Lørdag ettermiddag 12. mai var det ungdommens «forhånds»-møte i Himeji lutherske kirke.

Jeg hadde med en ung gutt fra Ako.

Mye av programmet bestod av sang og musikk. Vi øvde også her på stevnesangen, som er oversatt til engelsk.

Karoline Skjong Bergersen er med i lovsangsteamet. Hun har fortsatt litt igjen av den toårige språkskolen. Men både hun og mannen, Marius, er typene som ikke venter til språkskolen er slutt med å engasjere seg i arbeidet. Så VJELK har kapret dem til å være med i planleggingen av leiropplegget. Marius har forresten designet t-skjortene som alle ungdommene vil få utlevert på leiren. Han er også blitt bedt om å være stevnefotograf.

Siden mye av leiren vil foregå på engelsk, hadde vi i Himeji en lek som gikk utpå å si noe til sidemannen på engelsk, som så skulle si det samme videre til sin sidemann. Sistemann skulle fortelle hva han hørte, for så å sammenligne det med hva som opprinnelig ble sagt. For ikke å høre hva hver enkelt sa, skulle vi holde oss for ørene.

Mange avvik ble det, ja! Japanere strever blant annet med å skjelne mellom l og r, v og b, f og h! Th blir uttalt som s, m.m. Så da kan man fort risikere å si: «Let’s play» før man begynner å be. Eller snakke om «bus» i stedet for «bath». Når man synes noe er bra, blir det «Beri, beri goodo». Så synger japanerne «hareruja» da…

Min sommerferie i år blir delt i to fordi jeg skal delta på disse arrangementene. Før leiren blir det noen dagers ferie i Japan. Jeg tar prekenene i Ako på hver side av leir- og stevneuken. Så blir det Norgesferie i bare 3,5 uker, som da slutter noen dager uti september.

Be for både ungdomsleiren og stevnet!

Fra Ako har en ung gutt (som skal bli døpt i juni) meldt seg på leiren. En ung jente, ikke-kristen elev i en av mine engelskklasser, har også veldig lyst å delta, dersom hun får det til å balansere med feriejobb.

Dette innlegget ble publisert i Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til VJELKs sommerforberedelser

  1. Marit berget sier:

    Så flott å lese Kari. Spennende med leir for disse unge. Blir det en annen dato du kommer på da ? Her dr det veldig godt å varmt om dagen. Klem Marit. Beklager liten kontakt fra min side

  2. Liv Bakke Magerøy sier:

    Flott Kari! 4 ungdommer fra Norge kommer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..