Gleder meg til lørdagene

Siden april har jeg hatt katekisme-undervisning med en ung gutt i Ako. Å undervise ham er blitt ukas høydepunkt!

Derfor gleder jeg meg til hver lørdag ettermiddag!

I Japan er det vanlig å ha katekisme-undervisning før dåp.

Atsuki Matsumotos dåpsdag er bestemt til 17. juni.

Pastor Ueda kommer alltid den tredje søndagen i måneden, så dåpsdagen er tilpasset det.

– Nå skjønner jeg hvorfor jeg har fått en ny holdning til å gå i kirken på søndager, kommenterte gutten en lørdag vi holdt på med 3. trosartikkel. – Det er jo fordi Den hellige ånd arbeider i meg!

Atsuki har vokst opp med kristne foreldre. Moren ble faktisk døpt av finske misjonær Jaakko Uski, pionermisjonær i Ako, da hun var skoleelev. Om jeg ikke husker feil, så ble faren døpt av Tore Jåtun noen år senere. Foreldrene var lenge medlemmer i en annen kirke i nabobygda. Der var det ikke barnedåp, så derfor er ikke de tre barna deres døpt som barn. Men Atsuki gikk på søndagsskolen – helt til han ble travelt opptatt med obligatorisk klubbvirksomhet på ungdomsskolen og ellers mistet interessen for kristne aktiviteter.

Da jeg begynte med engelskklasser i Ako lutherske kirke i april 2016, meldte han seg på. Dermed er vi litt etter hvert blitt ganske godt kjent.

To år på rad har Atsuki deltatt på ungdomsleir på øya Ieshima. Første gangen var det ønsket om å være mest mulig sammen med tre Fjellhaugstudenter som fikk ham til å melde seg på.

Det var visst så kjekt på leiren i fjor at han ville av gårde i år også. Å treffe andre kristne ungdommer har gjort noe med ham. Pastor Igis bibeltimer traff ham hjemme i hans livssituasjon også, påstod han.

Atsuki er veldig glad i å synge, og ble derfor i år utfordret til å være med som sangleder.

På bilturen hjem fra havna i Himeji betrodde han meg at han på leiren nesten hadde bestemt seg for å bli døpt. – Ca. 80% overbevist kan vi vel si, sa Atsuki.

Jeg foreslo derfor å begynne med katekismeundervisning.  – Du ikke bli døpt fordi om du leser katekisme, sa jeg.    – Men du må gjennomgå et katekismekurs for å bli døpt. Så hvorfor ikke begynne med det. Så kan du tenke deg om og bestemme deg etter hvert om du vil bli døpt eller ei.

Det syntes Atsuki var en god ide. Han bad til og med moren om å få kjøpe seg en bibel. Etter et par lørdager med undervisning sa han: – Jeg ønsker å bli døpt! Nå har jeg bestemt meg! Jeg vil leve med Jesus!

Gutten er ivrig! Til å begynne med mente han at han holdt de fleste budene. Men da han fikk innblikk i hva de forskjellige budene innebærer, oppdaget han at han ikke har holdt et eneste ett. Det var da han ble overbevist om at han trengte syndenes forlatelse  – og dåp.

Trosbekjennelsen på japansk i moderne utgave.

Barndommens bibelhistorier blir nye for ham mens vi gjennomgår trosbekjennelsen, som jo er Bibelen i kortversjon! At Jesus ble født av Maria – det visste han. Men hvorfor er det tatt med at han ble født av jomfru Maria, og hva er poenget med at Jesus er Guds  enbårne sønn? Nå har Atsuki kommet fram til at alle undrene han kjente til (helbredelser, brødunder osv) er som småtteri å regne i forhold til det store under at Gud ble menneske. Julens innhold er blitt dypere enn en fortelling om en fødsel i en stall.

Forrige lørdag var spørsmålet om hva det vi si å tro på kirken (3. artikkel). At kirken er noe annet enn navnet på en bygning hadde ikke Atsuki reflektert over. Igjen ble han overrasket over dybden i Guds ord. Gutten er som en svamp som suger til seg, og som stadig får aha-opplevelser. Derfor er det så spennende å være katekismelærer!

– Nå skjønner jeg hvorfor folk går i kirken søndag etter søndag. Man får jo stadig noe nytt ut av en tekst selv om man har lest eller hørt den flere ganger før, utbrøt Atsuki. Jo mer han lærer, jo mer er det også gått opp for ham at dette er noe som alle mennesker burde få del i.

Jeg foreslo allerede første gangen at vi begge skulle be høyt til slutt.

– Hvorfor ikke øve seg på det når eneste menneskelige tilhører er en utlending som ikke snakker japansk perfekt, argumenterte jeg. Dermed bad han også. Bønnene hans blir stadig mer inderlige. Takker for frelsen og for alt Jesus har gjort for ham. Dessuten ber han om Guds ledelse i livet.

Jeg kjenner meg igjen i Atsuki. Jeg vokste nemlig også opp i et kristent hjem, noe jeg en periode ikke var så begeistret for. Men på leir ville jeg. Av og til spekulerer jeg på hva slags liv jeg hadde levd i dag om ikke misjonsvennene i (den gang) Drammen krets av NLM hadde startet Nakkerud leirsted (ved Tyrifjorden) akkurat da jeg var i passende leiralder. (Jeg var nesten 12 år da jeg deltok på min første leir der.) Takket være de mange frivillige som snekret, malte, lagde mat, ledet leirer og mye, mye mer, greide jeg ikke å rømme langt vekk fra Jesus.

Atsuki har, som sagt, kristne foreldre (som nå tilhører Ako lutherske kirke). Han har kommet til engelskklasse, vært på leir, hatt fellesskap med Fjellhaugelever, Kenneth Ellefsen, Karoline og Marius Bergersen og flere. Den hellige ånd har arbeidet gjennom mange mennesker for å overbevise Atsuki om at han trenger frelse, og at Guds Sønn ble menneske for å dø på korset for hans skyld.

Å lede noen til tro er sjelden et enkeltmanns prosjekt! I Guds rike er det teamarbeid!

Kast ditt brød på på vannet, lenge etter kan du finne det igjen. (Fork 11,1)

Er det å trekke tolkningen for langt å si at det er en sammenheng mellom dugnad,  givertjeneste og bønn for Nakkerud på 1960-tallet og dåp i Ako i Japan i juni 2018???

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Dette var min versjon – med tillatelse fra Atsuki. Etter dåpsdagen 17. juni vil det komme en artikkel på nlm.no med hans vitnesbyrd – og dåpsbilde. Så følg med!

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Gleder meg til lørdagene

  1. Narve Jonas K. Nystøyl sier:

    Nei, DETTE! Nå svulmer misjonshjertet her, bare så det er sagt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..