Kraftig uvær og store ødeleggelser i Japan

Mange har sett nyheter fra Japan på tv i Norge og Finland og spør hvordan det er med meg i Ako. Lørdag kveld publiserte jeg en artikkel på Japansiden til nlm.no, der jeg skrev litt om meg og Ako, og litt om tilstanden i VJELK. I stedet for å gjenta her hva jeg skrev der, foreslår jeg å lese den artikkelen før du leser videre på bloggen. Her er lenken:

http://www.nlm.no/nlm/nyheter-nlm.no/kraftig-uvaer-og-oedeleggelser-i-japan

Jeg nevnte Tamashima kirke. Tamashima er en del av Kurashiki by. Jeg bodde der 1986-92. Dette kirkebygget ble innviet i min tid, 10. oktober 1991.

Her er bildet som pastor Katsuhiro Igi sendte med i fellesmailen til arbeiderne i VJELK lørdag morgen.

Teppet er i kirkerommet. I dag morges (tirsdag) har jeg ringt og snakket med Igi for å høre hvordan det gikk etterpå. Han foreslo å lage en lenke til hans blogg. Så kan mine lesere se mange bilder og filmsnutter om tilstanden i og utenfor kirken. Teksten er japansk, men jeg tror bildene taler for seg. Eller hva?

http://tamashimaelc.blogspot.com/

Igi bad meg si fra at bildene fra kjelleren under kirken ser ut som sand (og alt i orden), men sannheten er at det du ser der er ekkel gjørme, som har kommet inn sammen med vannet.

NB! Pastor Igi har også lagt inn en takk på norsk! Du som ber for Tamashima kirke og familien Igi, ta til deg den takken! (Jeg har informert ham om artikkelen på nlm.no.) Noen har spurt om telefonnummeret til Tamashima kirke. Igi sier det er greit å oppgi det på bloggen min: (+81) 86-522-5304.

Mandag ettermiddag ringte Toru Hirai, en av medlemmene i Tamashima menighet. Jeg spurte da om den allmenne tilstand i Tamashima, som jo er rett ved siden av Mabi cho (Kurashiki), et av de hardest rammede stedene i Japan. Han sa at vannstanden på bildene fra kirken er representative for mesteparten av Tamashima. Selv hadde de fått vann inn i huset. Men verre var det i firmaet, som nå drives av sønnen. De brukte en dag på å spa ut slam og gjørme.

Et problem i Tamashima er de mange tomme hyllene i matbutikkene. Men, som han sa, det er jo et lite problem i forhold til hva de strir med i Mabi.

Kartet viser Mabi cho i Kurashiki by i Okayama fylke. Bildet over er fra kveldsnyhetene på NHK søndag, men viser vannstanden om formiddagen ca. kl.10. Så forskjellen til Tamashima er stor, enda så få km det er i mellom. Under: fra direkte sending, d.v.s. tilstanden søndag kveld.

I Mabi er det for øvrig ikke bare snakk om ødelagte hus og mange døde. Utrolig mange biler, møbler, kjøleskap osv osv osv skal kastes. Å kjøre vekk alle typer søppel vil bli en formidabel jobb! Mens rydding foregår, er det nærmere 35 grader fuktig varme og ikke tilgang på vann (bortsett fra i tankbilene som kommer dit), strøm og mobildekning, forteller NHK. Antageligvis vil en del dø framover på grunn av utmattelse i varmen. Antall døde stiger stadig, og nærmer seg i skrivende stund 150 sammenlagt på alle de herjede stedene. Så er det mange savnede, som sikkert også er døde…

Hva så med Ako? Mange spør om det.

Her er utsikten fra kjøkkenvinduene mine til elva foran kirken (søndag ettermiddag).

         

Selv om vi natt til lørdag ble bedt om å være forberedt på evakuering, ble det aldri aktuelt. Det betyr at dette portsystemet har fungert bra. Anna-Maija Uski, pionermisjonær i Ako for rundt 40 år siden, har opplevd evakuering her, skrev hun til meg i en e-post. En bestefar litt lenger opp i dalen går fortsatt rundt og leter etter barnebarnet som forsvant i vannmassene under en tyfon for noen få år siden. Så det er ingen selvfølge å bli bevart.

Siden det var oppholdsvær lørdag kveld, tok jeg meg en liten spasertur ned til bilveien ved hovedelva for å se på vannstanden. Ikke akkurat normal, nei!

Stor forskjell på lørdag kveld og søndag kveld.

Den store grønne sletta så grønn ut på lørdag kveld, men det var mye vann innerst mot vegen – der barna trener på baseball (under t.v.). Søndag kveld var det grønne området fortsatt nokså lik en stor myr (under t.h.).

I ettertid har jeg fått høre at hele den grønne sletta lå under vann da vannstanden var på det høyeste. Vannstanden nådde nesten opp til broene i Ako.

         

Søndag ryddes det i baseball-leiren.

Selv om vannet hadde sunket flere meter innen søndag kveld, var det ikke akkurat lavvann!

         

Som sagt, på det høyeste gikk elva innover hele grøntarealet.  Derfor var det sand, slam, trær og grener både her og der.

Men elva var blitt ganske rolig på søndag! Og ikke fullt så brun.

Det var deilig å kunne strekke bena igjen og få litt frisk luft!

På trimturen søndag kveld traff jeg mange hobbyfiskere. De var tilbake til normalen.

For øvrig, også langs havet (Seto Naikai) var det mye skrot etter uværet – da jeg tok en trimtur mandag formiddag.

Snart kommer de årlige tyfonene på rekke og rad. Det er nok ikke slutt på oversvømmelse, ras og dødsfall for i sommer! En tyfon dreper og ødelegger alltid.

I Japan er det ikke lurt å leve etter: det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Da vil man nok en eller annen dag dø i regnværet. Fjelltur i regnvær er for eksempel livsfarlig! Her er nemlig ikke fjellene hard stein, men jord og sand for det meste.

Det gjelder å følge med på om myndighetenes meldinger er gule eller røde – eller som denne gang: fiolette (første gang i historien!). Når det er rødt, så er det best å holde seg inne – eller evakuere hvis nødvendig. For øvrig står alle offentlige transportmidler stille når det blir rødt.

Japan trenger nok mye forbønn framover!!!!!

Dette innlegget ble publisert i Ako, Detaljer fra dagliglivet, Japansk samfunn, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..