Hustak som verdensarv

Siste stopp på turen vår var Shirakawa-go.

En liten landsby med berømte tak i en dal i Gifu fylke. Denne plassen er faktisk med på UNESCOs verdensarvliste!

Jeg hadde vært der før, men for Ingebjørg var det første gangen.

Tak på nært hold ute (t.h.) og inne (t.v.).

Her brukes ikke spiker eller skruer.

Takene må skiftes ut med noen års mellomrom. Da er det dugnad! (Bildet under er en plakat, som viser dette.)

Dette huset tilhører Nagase-familien. Huset ble bygget i 1890. Tømmeret som ble brukt var 150-200 år gamle hinoki (japansk sypresse). Dette doktor-huset ble bygget i fem etasjer, og tok tre år å bygge. I 2001 måtte taket skiftes ut – etter 80 år (bildet).

Men vi så faktisk noen som holdt på å bygge nytt hus med slikt tak.

Denne byggeskikken heter på japansk gassho-zukuri.

Slike tak var gode å ha når snøen lavet ned om vinteren. Dessuten var det god isolasjon både mot kulde om vinteren og varme om sommeren.

Det er mulig å komme inn i Nagase-huset (inngangspenger). Der så vi hvordan gulvene mellom etasjene var som sprinkler (se over veven på bildet under) – for at varmen på gruen i første etasje skulle varme alle etasjene.

Ellers fikk vi vite at de lange vinterdagene i gamle dager ble brukt til veving, blant annet. I et annet hus kan man se hvordan de drev med silkeormer oppe i etasjene.

Nagase-familiens gamle ærverdige fedrealter er også en del av inventaret som turistene får se.

I en fjellbygd i Japan er det naturlig å spise soba (en sort japanske nudler) til lunsj.

Også restauranten var et gassho-tzukuri  hus.

Vi fikk parkere gratis ved restauranten hvis vi kom tilbake og spiste der etter runden i bygda, eventuelt spiste først.

Etterpå fulgte vi motorveiene hjem til Kobe og Ako – og var enige om at vi hadde hatt en kjempefin tur med variert innhold!

Mer info om Shirakawa-go:

https://shirakawa-go.gr.jp/en/about/

https://whc.unesco.org/en/list/734

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Mat i Japan, Turist i Japan og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.