Internasjonal ungdomsleir i Japan

Det er noe som heter «bedre sent enn aldri». Det tenker jeg nå, når jeg i midten av oktober endelig publiserer noe fra begynnelsen av august.

Som tidligere nevnt, så delte jeg sommerferien i to for å kunne ta med meg to ungdommer fra Ako og delta på Y-CELCEA leiren. Det var en fantastisk opplevelse å være vitne til alle disse ungdommenes glede over fellesskapet i Kristus!

Y = Youth. CELCEA = Consultation of Evangelical Lutheran Churches in East Asia.

Først litt om historien bak navnet:

NLM startet etter 2. verdenskrig misjonsarbeid i Japan, Taiwan og Hongkong etter at misjon i Kina ble umulig. Det ble i hvert av disse landene etablert et luthersk kirkesamfunn med nasjonale ledere. Etter hvert kom det forslag om at disse lederne burde opprette et forum for fellesskap, siden de er barn av samme «foreldre» (NLM). De ble så enige om å møtes hvert tredje år (consultation).

I september 2016 var jeg med på en slik samling på Taiwan – som tolk for japanerne. Fellesskapet der var som en forsmak på himmelen!!!

Etter hvert som lederne syntes det var en velsignelse å møtes, mente de at ungdommene deres også burde få oppleve fellesskap med hverandre. I august 2009 kom noen ungdommer og ledere fra Taiwan og Hongkong til Japan for å delta på VJELKs sommer-stevne. Der bestemte de å opprette en ungdomsavdeling innen CELCEA (derav navnet Y-CELCEA), som skulle arrangere ungdomsleir som møteplass hvert tredje år. Leiren skulle arrangeres på omgang i de tre landene. I år var det Japans tur til å arrangere.

Leirens første del foregikk i Aotani kirke i Kobe (7.-9.august).

Tema: «SEND ME!»

Hele leiren var vi delt i grupper. Bli-kjent-opplegget startet med å konstruere noe sammen. Hvem kunne konstruere det høyeste tårnet – av bare papir og limbånd?

Bibeltimer, ja, alt foregikk på engelsk.

Et band ledet allsangen.

Alle fikk utdelt hver sin t-skjorte. Det er Marius Bergersen som har designet den. Både han og kona, Karoline, var med i komiteen som forberedte leiren.

   

Marius var også leirfotograf. Teologistudent, Shinki Takahira, hadde ansvar for lyd.  Kazuya Nakagawa, som nettopp var ferdig med teologiutdannelsen på KLTS, var en av bibeltimeholderne (på engelsk).

Mine to engelskelever fra Ako så ut til å trives i sine grupper.

T.v.: Atsuki (nr. 3 f.h.) Under: Mana (nr.3 f.h.). Mana og jeg var på samme gruppe.

Gruppen vår bestod av både kinesere (Hongkong), japanere, en finne (nr. 2 f.v.) og nordmenn. Man hadde nemlig funnet ut at også ungdom fra NLM og finsk misjon burde være med i fellesskapet i Y-CELCEA. Det tror jeg var en god ide. De skandinaviske ungdommene så ut til å stortrives.

Aotani kirke i kveldstemning.

Flere av gjestene tok turen opp på taket av bibelskolen. Derfra er det fin utsikt over Kobe og Osakabukta både dag og natt.

Gruppene ble også sendt på byen. Guidet av japanerne fikk utlendingene oppleve Kobe by fra forskjellige vinkler. Dette styrket også gruppefellesskapet.

Vår gruppe besøkte først Kobes berømte foss Nunobiki – rett bak Shin-Kobe stasjon (shinkansen). Alle ble forundret over at det var slik natur i storbyen. (Jeg for min del hadde aldri vært der før, og visste ikke at den fantes en gang! Men så har jeg heller aldri bodd i Kobe.)

Kobe har både en gammel «europeisk» bydel og en kinesisk bydel. Kineserne på gruppa lo litt av «Chinatown» og påstod at dette ligner ikke på Kina.

Alle syntes det var gøy å besøke «Game Center».

 

 

Vi vandret også rundt i Harbor Land. For meg var det faktisk første gangen!

Det var en skrekkelig varm dag, så alle ble overlykkelige da vi kom forbi en slags avkjølingsmaskin.

Torsdag 9. august gikk deltagerne ombord i busser og drog til Hiruzen Bible Camp.

Der var vi samlet i kapellet, som på midten av 1980 tallet ble bygget av Hans Lillevik.

Hongkong-kineserne likte hemsen!

Ungdommene så ut til å finne tonen på tvers av nasjonalitet og språk.

Men da det var servering av «smaksprøver» fra de forskjellige landene, var det delte meninger om hva som smakte godt! Finske salmiakki-pastiller, for eksempel, smakte visst pyton for asiatene!

Men grillmat  smakte godt for alle!

Heldigvis ble det oppholds-vær, så vi kunne være ute.

Alle kineserne syntes det var flott å få oppleve japansk landsbygd. En kveld møtte jeg en fra Taiwan som stod ute alene i mørket. «Are you all right?» spurte jeg. «Jeg synes det er så flott å oppleve stillhet,» svarte han.

Det var mer enn nok kjøtt!

Lørdag 11. august ble alle leirdeltagerne fraktet med buss til en stor hall i  Tsuyama for å delta på VJELKs sommer-stevne (Seikai), som holdes hvert tredje år. (Før var det med overnatting, men de siste to gangene har det vært bare en dag.)

I alt deltok 344 på stevnet. Av disse var 37 tilreisende fra Hongkong, Taiwan, Finland (6) og Norge (6). Men på leiren deltok i alt ca. 80, noen hele leiren, noen en dag, noen p.g.a. taleroppdrag.

En pastor fra hver av Taiwan og Hongkong var denne gangen bedt om å være talere på stevnet. Jeg var tolk for dem (fra engelsk til japansk).

Leirdeltagerne deltok med sang og vitnesbyrd.

Etter stevnet ble utenlandsgjestene med hjem på overnatting hos medlemmer i forskjellige VJELK-menigheter. På søndag deltok de på gudstjenesten i de respektive kirkene.

I Ako var tre Hongkong-jenter med hjem til Mana. D.v.s. at de overnattet i et ikke-kristent hjem. Men både Mana og moren er med på engelskklasser, og hadde veldig lyst å oppleve besøk av utlendinger.

Søndag ettermiddag var en hel flokk av mine engelskelever med til stasjonen for å sende jentene av gårde til Kobe.

En av deltagerne fra Taiwan har lagt ut en kortfilm fra leiren på YouTube. Den er uten ord, så alle kan forstå. En artig film i hurtig tempo, som gir et godt innblikk i hvordan vi hadde det – med nyansen fra Taiwan…!

Inger Valbø har skrevet en artikkel om leiren på nlm.no:

http://www.nlm.no/nlm/internasjonalt/japan/nyheter/gjensyn-og-nye-vennskap-over-landegrenser

Dette innlegget ble publisert i Turist i Japan, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..