Film produsert i løpet av 48 timer

Det høres sikkert utrolig ut, men nå har jeg vært med og produsert en (kort)film i løpet av bare 48 timer! Hos 7MEDIA i Yokohama.

Etter å ha holdt søndagspreken i Ako den 7. oktober og fått i meg en rask lunsj, drog jeg med tog til Himeji og shinkansen derfra til Yokohama.

Noen minutter før ankomst gikk shinkansen i full fart forbi Fuji-fjellet, som var godt synlig fra togvinduet. Fortsatt var det ikke snø på toppen. (Den kom uka etter.)

7MEDIAs kontor holder til i 7. etasje i et bygg like ved Chinatown.

Fra søndag (07.10) kveld kl 19 til onsdag (10.10) ettermiddag kl 16 var vi en flokk samlet på 7MEDIAs kontor. De første 48 timene skulle vi lage en kortfilm sammen. Onsdagen skulle vi møte forskjellige folk innen kristen media som satser på film på YouTube etc. – for å få del i deres erfaringer.

Etter en presentasjonsrunde, der vi også skulle fortelle litt om hvorfor vi hadde meldt oss på kurset, satte vi i gang. Først skulle vi bestemme hva vi ville oppnå med filmen. På tavla (under) ble det notert stikkord i massevis. Med tanke på at OL i Tokyo nærmer seg (2020), var det bestemt på forhånd at vi skulle forholde oss til stikkordet sport. Ellers var det fritt fram.

Andreas Kranzler, med bred erfaring både som skuespiller og bak kamera hos BBC m.fl. og i kristen sammenheng, kom helt fra Sveits for å undervise oss i hvordan man lager en film. Han underviste oss alle i plenum og gruppevis etter hvert som vi hadde bestemt hvem som skulle ha hvilke oppgaver.

https://ch.linkedin.com/in/andreas-kranzler

Manus skulle forberedes utfra stikkordene vi i plenum hadde valgt å bruke. Det skulle  være klart innen lunsj på mandag. Så søndagskvelden varte til langt utpå morgenkvisten mandag. (Jeg var med i manus-gruppen.)           

Bruk av kamera, valg av kostymer etc – alle hadde sitt å forberede. Alle fikk det travelt!

En av deltagerne  var utdannet grafisk designer.  Hun jobbet med tittelbildet.

Kurset gikk på en blanding av engelsk og japansk.

Fire av deltagerne kom helt fra Thailand. De jobber i Campus Crusade i Thailand og ønsker å ta i bruk film som media i arbeidet.

Over: Masakaza Kanji, generalsekretær på Mediasenteret til VJELK, i samtale med en av thailenderne. Kanji er ikke så veldig stødig i engelsk, men de konverserte likevel! Og slik var det: vi ble som en stor familie til tross for forskjellig språk og nasjonalitet. Eller nesten som en liten menighet, som noen av våre folk fra VJELK uttrykte det.

         

Det ble lite søvn! Jeg kom ikke i seng før i 4-tiden mandag morgen, for vi måtte ha mye klart til vi skulle ut og gjøre opptak neste dag. Da vi ruslet gjennom Chinatown om natten, var det nokså folketomt.

T.v.: På mandag ettermiddag (offentlig fridag) tok vi toget til en internasjonal skole der en menighet arrangerte sportsdag. Opplæringen foregikk hele tiden, også under togturen.

På skolen fikk vi bruke bruke deres sportsdag som bakgrunn for vår film.

Marius Bergersen fra NLM ble utnevnt til sjefsfotograf. Han kan jo mye om foto og film fra før, men påstod at han lærte utrolig mye likevel.

Pastor Toshihito Seima (pastor i Izumo lutherske kirke og sekretær i styret for Media-senteret) ble valgt til å være «far» i filmen vår. «Sønnen» hans fikk vi låne på stedet.

Det var nødvendig for «faren» å bli eldre, så han ble utstyrt med grå striper i håret etter hvert.

Utstyr til grått hår og hvit skjorte til «faren» og sportsklær til «sønnen» ble handlet på en 100 yen butikk underveis.

Lysene ble testet (over). Mikrofoner og lyd ble sjekket og gjort klart.

Pastor Kanji var lykkelig over å ha oppgaven med boom mikrofonen. Han valgte denne oppgaven fordi det hadde vært hans drøm siden barndommen en gang å få prøve noe slikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selv om Marius er flinkere enn folk flest, sjekket Andreas også all filmingen, høyde på stativet m.m. Og Marius var lærevillig!

Ellers var det artig å betrakte hva slags aktiviteter de hadde der på sportsdagen.

         

Gå rundt i ring med en duk full av baller, som så ble kastet opp i luften (over).

Hale og dra en ball i tau på hver sin side av midtskillet oppå en oppblåsbar matte (t.v.)

Neste formiddag var vi nede ved havna for å filme mer. Igjen var Marius sentral i filmingen.

          

Pastor Kanji var klar med mikrofonen, og lydansvarlig Shinki Takahira (student på Kobe luthersk teologiske seminar) fulgte hakk i hæl.

Marius og Shinki er like gamle og er blitt gode venner. Begge er veldig profesjonelle innen bilde og lyd, selv om de hovedsaklig er selvlærte. Vi er heldige som har slike folk i blant oss i VJELK (og NLM)! Tenk om disse to kunne bli stammen i nytt media-arbeid i VJELK! Det synes i hvert fall jeg ville vært en utmerket ide!

Her er opptaket i gang.

Ikke lett å ta selfie i sollys, men alle ble nå med på bildet i hvert fall.

Filmen var ikke ferdig etter siste opptak.

Etterarbeidet tok mange, mange timer! Å finne lyd som passer til bildet. Kutte ut her og der hvor ting kom med som ikke burde være med. Lengde på de forskjellige scenene.

Jeg tror ikke Marius sov mye i løpet av de 48 timene!?!

Men mange bidro med kommentarer og innspill. Vi ble alle helt hektet på prosjektet!

Å kose seg med mat ble det ikke mye tid til. Til tider var jeg ganske sulten. Middager spiste vi på restauranter i nærheten. Enkel frokost (toast og litt til) spiste vi på 7MEDIA kontoret. Ellers var det bare å forsyne seg med snacks og drikke når man hadde behov.

Men våre venner fra Thailand hadde med thailandske nudler til oss (t.v.). Ganske sterkt, men godt!

Under: pastor Ryuichi Maekawa (pastor i Aotani menighet og formann i styret for Mediasenteret) spiser thailandske nudler, mens Kanji er litt usikker på om han skal tørre å smake.

Det viste seg at Andreas hadde geburtsdag et par dager etter at kurset var over. Det ble derfor i smug forberedt en bursdagskake til ham. Noen av oss pyntet rullekakebiter med krem og frukt.

Hovedansvarlige for kurset var Andy Game (t.h.), misjonær fra Storbritannia. Han er leder for 7MEDIA. En veldig spennende og interessant mann, som brenner for japanernes frelse og evangelisering gjennom diverse sosiale medier!

Det var Harald Endresen i Norea Mediemisjon som satte oss i styret for Mediasenteret i Kobe i kontakt med Andy, og ordnet med dette kurset for oss – for å møte de nye utfordringene med sosiale medier.

Radiosendingene «Lys til hjertene» feirer 50 års jubileum nå i 2018. Mange har hatt glede av disse programmene og er blitt ledet til tro. Men skal vi nå dagens ungdom, må vi nok prøve å utvide media-arbeidet til også å omfatte sosiale medier. Hvordan få det til?

Opprinnelig tenkte vi at det kanskje kunne være lurt å sende en ung japaner til Norge og Gimlekollen for å få opplæring (sponset av Norea). Men Norea mente det var bedre å finne opplæringsmuligheter i «nærmiljøet», og gikk inn for å hjelpe oss med det. Et meget klokt valg, tror jeg alle vi fra VJELK mente da kurset var slutt.

Hele styret er nå full av takk til Norea, som sponset kurset for oss i styret og for teologistudenten!!! (NLM betalte for Marius.) Vi ble sååååå inspirert!!! Og fikk tro for at nå må vi sette i gang med å stable noe på bena i Kobe.

Styret og Marius spiser frokost sammen onsdag morgen på hostellet der vi overnattet.

Ting må nøye gjennomtenkes. Å bruke god tid på forarbeid og planlegging, lage et system for oppfølging – det er mye å ta fatt på før vi kan realisere visjonen. Dette lærte vi MYE om på onsdagen! Vi fikk også uformelle tilbud om samarbeid med andre i Japan, som for eksempel 7MEDIA og Pacific Broadcasting Association.

Det må selvfølgelig også styrevedtak til og samtaler med VJELKs kirkestyre og NLM før vi kan sette i gang. Men ungdommene har tro for saken! Her er utdrag fra deres takk som sendes til Norea og NLM:

Shinki (lydmannen/teologistudenten) : «… Mens vi holdt på, fikk jeg tro for at vi innenfor VJELK kan få til å produsere filmer om vi har nødvendig utstyr og får samlet noen av dem som er interessert i slikt.»

Marius: «… Et annet høydepunkt var å kunne være sammen med Shinki Takahira på kurset. Vi er like gamle, og trives veldig godt sammen. Jeg ser frem til å kunne samarbeide videre med ham og mange andre i arbeidet for å hjelpe VJELK til å nå den neste generasjonen.»

Så ser vi i styret fram til fortsatt nært samarbeid med Norea! Og hjertelig takk til dere som støtter Noreas arbeid!!! Håper dette lille glimtet har gitt dere – og andre – noen nye bønneemner!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

PS   Filmen vår er ennå ikke tilgjengelig. Men når den er klar, skal jeg publisere en lenke til den her på bloggen. På 7MEDIAs Facebookside kan du for øvrig finne flere bilder fra kurset:

https://www.facebook.com/pg/7MEDIAORG/photos/?ref=page_internal

http://7media.org/

Dette innlegget ble publisert i Kirke- og kristenliv i Japan, NLM Japan, Turist i Japan, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Film produsert i løpet av 48 timer

 1. Narve sier:

  DETTE! Dette er så bra! Dere misjonærene har jo så vidt hatt litt kontakt med 7Media før, men det er vel første gangen folk fra VJELK har «direkte» kontakt med dem? Fantastisk at hele mediasenter-styret var med! Håper de ble både inspirerte og gira på alle mulighetene – det er jo viktig, for de voksne og eldre pastorene har vel mer gjennomslags- og overbevisningskraft i diverse styrer og beslutningsorganer. 🙂 Og Shinki må for alt i verden gis all mulig oppbacking – og rom – til å blomstre i tjenesten!

  Og så sier jeg som jeg har sagt til alle jeg kommer over i Japan-arbeidet i flere år nå, at min store drøm er at man kan få til en slags japansk versjon av itro.no, med ekstra videosatsing. Kanskje dette kurset kan være starten på et frø som kan spire i VJELK!

 2. Inger sier:

  Seier meg einig med Narve! Dette ser veldig lovande ut, Kari! Eg har delt innlegget både på mi private Facebook-side og på NLM-sida. Håper du har fått tatt igjen tapt nattesøvn. Gler meg til det ferdige produktet!

 3. Marit berget sier:

  Dette var god lesing. Flott Kari.

 4. Glad for å se disse synergiene og ber om at Gud velsigner det som ble lært og veien videre slik at flere i Japan kan velge Jesus som sin sjef i livet.

 5. Tilbaketråkk: Film produsert i løpet av 48 timer – resultatet | Kari i Japan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..