Høstens velsignelser

Det har vært en travel høst. Men jeg har valgt å skrive bare om ting som er annerledes enn hva jeg har skrevet om tidligere.

La meg presentere noen av høstens velsignelser. Jeg får ofte diverse matvarer av folk i menigheten.

En søndag kom et ektepar med 5 kg nyhøstet ris – som takk for mitt arbeid i menigheten.  Det er som med nypoteter – nyhøstet ris smaker veldig godt!

Men jeg fikk også en bærepose med poteter noen uker tidligere – fra en annen i menigheten. Så jeg har hatt flere norske middager i høst. Sett med norske øyne er poteter veldig dyrt i Japan.

I oktober blir kaki modne. (Persimmon på engelsk.)

En søndag kom pastor Ueda med en hel kartong til meg fra en dame i Ao menighet.

Damen hadde husket hva jeg sa for to år siden: «Har du for mange, tar jeg gladelig imot, for da skal jeg lage syltetøy.» Så her en dag lagde jeg altså syltetøy.

Det fins mange sorter kaki. På bildet under ser du en veldig sjelden sort, som har utseendet litt imot seg. De ser ikke spiselige ut. Men saken er at de smaker mye bedre enn alle andre sorter. Jeg fikk dem av en dame i menigheten. Mannen dyrker forskjellig frukt, og liker å prøve seg på uvanlige sorter.

Men hva er så dette?

Jeg har funnet det engelske navnet (som er likt det japanske i betydning): sea grapes!  Altså «sjødruer». Også kalt «green caviar». En form for sjøgress.

https://en.wikipedia.org/wiki/Caulerpa_lentillifera

En dame i menigheten kom en dag til meg med «sjødruene», som hun hadde fått tilsendt fra en venninne på Okinawa. Der er det visstnok ganske vanlig mat. Jeg hadde aldri verken spist eller sett noe sånt. Så jeg trengte en forklaring.

Ikke putte i kjøleskapet eller i fryseren. Da blir de harde og uspiselige. Skylle godt i kaldt vann – for å kvitte seg med sjøvann. Spise dem som de er – med en dressing som fulgte med (se den lille posen øverst på bildet). Eller bruke som en ingrediens i en salat. Jeg prøvde begge deler. Det smakte faktisk veldig godt å spise dem alene – med dressingen! «Sjødruene» er visstnok veldig næringsrike!

 30. oktober kom endelig kofferten min tilbake fra Tokyo. Den hadde bare tre hjul da jeg landet i Japan 6. september etter noen uker i Norge.

Det ble litt detektivarbeid for å finne ut hvordan den kunne repareres i Japan. Den måtte sendes med budbil til og fra Samsonite i Tokyo, og der påstod de at alle fire hjulene måtte skiftes ut for balansens skyld.

Nå gjenstår bare å fylle ut et skjema som skal komme i posten. Så kommer pengene fra flyselskapet inn på konto. De dekker alt.

Jeg havnet jo – et døgn forsinket – på en flyplass i Tokyo fordi flyplassen i Osaka ble ødelagt under en tyfon. Hjemreisen til Ako ble derfor både strabasiøs og tidkrevende – og kostbar! Men det har forsikringsselskapet dekket.

Dette innlegget ble publisert i Mat i Japan og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..