På besøk med besøk

En merkelig overskrift? Ja, men det fins en forklaring.

Chiaki bor i Norge, men vokste opp i Ako. I desember har hun avspasering på jobben og er flere uker i Japan. I tillegg til slektninger besøker hun meg. Så blir vi sammen bedt på besøk til andre.

Etter nyttår en dag ble vi bedt på lunsj til ekteparet Kuroda. Der ventet mye godt!

Nabe. Det er en stor gryte og en måte å spise på. D.v.s. at nabe-gryten står på gassbluss på bordet. Så legges kjøtt, sjømat, sopp og grønnsaker i etter hvert. Det er vintermat. Ingen spiser slik mat i sommervarmen.

Nabe-mat er i grunnen veldig greit å forberede. Mye å skjære opp på forhånd, ja. Men under måltidet hjelper alle til. Gjester er ikke passive, men legger også opp i gryten.

Hva som helst kan brukes i nabe. Noen gjør seg mer flid enn andre når de skjærer opp grønnsaker… På bildet under ser du hvordan fru Kuroda hadde skåret opp gulrøttene!

Vi fikk også en forrett (t.v.).

Rogn, svarte bønner og små fisker. Rester fra nyttårsmaten, antar jeg.

Kuroda skal til å spise en «pose» fra gryten (t.h.). Inni er det   mochi (en spesiell form for ris, som er  veldig myk og seig).

Hver og en har en liten bolle med saus, som maten dyppes i før man spiser. Det er mange varianter av sauser. Her: sesamsaus. Nam, nam!!!

Å spise nabe tar lang tid og er veldig sosialt. Praten vår fortsatte etterpå til langt utpå ettermiddagen…

I Japant er det veldig mye god mat!!! Nordmenn (og andre utlendinger?) tror japanere spiser masse sushi. Men i Japan er sushi bare en av veldig mange sorter mat,  og noe man spiser en gang i blant. Det blir helt feil å kalle det «nasjonalrett».

En annen dag var vi sammen på besøk hos en dame som designer klær fra kimono-stoff. Hun bor i et gammelt hus i Nagashima, ved den store innsjøen Biwa-ko. Da var også Chiakis datter, Marie, med.

Der er det lov å prøve kimono-klær så mye man vil. Der er ikke kjøpepress.

Kimono-damen serverer alltid masse god mat når vi besøker henne. Og selv erfarne japanske husmødre blir overrasket over flere av hennes retter. Det er ikke bare jeg som spiser ditt og datt for første gang. Kimono-damen er en god venninne av fru Kuroda.

Dette innlegget ble publisert i Ako, Mat i Japan og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..