Å bli myndig i Japan

Å bli myndig i Japan (20 år) feires stort – og offentlig! Siden 1948 har Japan hatt en egen offentlig fridag kalt Coming of Age Day (på engelsk). Før var det en bestemt dato i januar. Fra år 2000 er det forandret til den andre mandagen i januar.

Alle byer og bygder har hvert år en seremoni for sine ungdommer, der ordføreren holder tale om ansvaret de får som voksne, og ellers er det mye annet program. I de største byene er da flere tusen 20-åringer samlet i ett lokale.

Men ikke alle byer og bygder holder seg til den offentlige fridagen. I Nima, for eksempel, legges feiringen til 4. januar – mens de unge fortsatt er hjemme på nyttårsferie. Det er nok bare de største byene som arrangerer feiring på selve dagen.

I Ako holdes seremonien på søndagen, altså dagen før. Da kan ungdommen som studerer langt hjemmefra bruke mandagen til å komme seg tilbake til studiestedet.

Denne dagen er jentene (og noen gutter) kledd i sin fineste stas, i kimono. Før var det mange som fikk en kimono da de ble 20 år. Nå til dags leier de fleste. En silke-kimono er nemlig ikke billig! Ca. prisen av to norske bunader!

En av grunnene til at de fleste velger å la være å kjøpe, er at en slik kimono ikke kan brukes av vedkommende etter at hun er gift. Det er bare unge ugifte kvinner som kan kle seg i en fargerik kimono med «lange ermer» (t.h.).

Mana, jenta på bildene, er min engelskelev. Hun kom til kirken med moren sin om  etter-middagen for at jeg skulle få se henne i finstasen.

Mana leide ikke kimono, men lånte av en slektning. Men hårpynten og håndvesken har hun kjøpt.

En av tantene hennes er frisør og satte opp håret hennes –  som en gratulasjonsgave for dagen. Moren kledde henne opp, fordi hun har lært å gjøre det. Det er særlig «beltet» rundt livet, obi, som er vanskelig (se bildet under). Man må ha gått på kurs for å få det til!

Noen svært få unge jenter får nok fortsatt en kimono av sine foreldre eller besteforeldre. Men de aller fleste betaler altså for leie, for hjelp til påkledning og sminke og for frisørtime.

Noen av mine engelskelever – på min alder – har fortalt meg at det var ulovlig å kle seg i kimono på myndighetsdagen da de var unge. Forbudet skulle forhindre at det ble synlig hvem som hadde råd og ikke råd til en kimono. Da var antrekket drakt. Senere ble det lovlig, men med en moralsk pekefinger om å ta hensyn til de som ikke hadde råd. Nå er det altså andre tider…

Jeg hadde tilfeldigvis på meg en jakke av kimonostoff (som jeg har fått av en dame) da jeg prekte den dagen. Vi ser fine ut sammen, ikke sant?

I Japan er myndighetsalderen 20 år. Men statsminister Abe & Co snakker om å forandre til 18 år (i 2021) – for å bli mer lik andre land. I 2016 ble for øvrig stemmerettsalderen senket til 18 år. Så nå kan elever i videregående stemme.

Men det er strengt forbudt for skoleelever å være politisk aktive! Så i Japan fins det ikke noe tilsvarende AUF, Unge Høyre, KrFU o.s.v. De fleste japanere ser på politikk som noe politikere driver på med. Hvis frammøtet ved valg er over 50% kalles det stort frammøte! Ved å senke stemmealderen og undervise elever i videregående «objektivt» om valg og hva politikere driver på med håper man på en holdningsendring.

Sett med norske øyne virker ikke japanere i 20-årene så veldig voksne. De er myndige på papiret, men foreldrene bestemmer fortsatt over dem. De fleste bor hjemme – om de ikke studerer et annet sted i landet. Så de går til dekket bord og får klærne vasket. De som jobber, kan bruke lønnen sin på reiser og merkevarer, eller spare. De færreste betaler nemlig husleie når de bor hos foreldrene. De som studerer, får vanligvis betalt hele studiet av foreldrene. Det er ikke få millioner yen som går med til skolepenger. I tillegg kommer reisepenger eller hybel og levekostnader.

Så når et barn blir født i Japan, begynner foreldrene å spare til barnets utdannelse. Mange synes ikke de har råd til flere enn ett barn! Noen foreldre har ikke råd til det studiet eller studiestedet som barnet deres ønsker. Foreldrenes lommebok er en viktig faktor når de unge skal bestemme seg for hva de vil gjøre etter videregående skole!

PS  Ikke alle overalt er «alminnelig» kledd i kimono på seremonien. Noen har behov for å skille seg ut fra mengden. Eksempler på dette kan sees på denne lenken:

Seijinshiki 2019: Best wild kimono outfits from Coming of Age Day celebrations in Kitakyushu

Dette innlegget ble publisert i Ako, Detaljer fra dagliglivet, Kultur og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..