Takk for 70 år!

Hvert år er det årsmøte i Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke (VJELK) 20.-21. mars. Da samles delegater fra hver menighet på et kurssenter i Okayama.

Når det er avstemning, rekker vi opp en slik en som på bildene under.

       

En av sakene på sakslisten gjaldt opprettelse av en ny stilling i VJELK. Shinki Takahira (t.h.) blir ferdig på det teologiske seminaret i juni, og skal begynne som ungdomsleder for hele VJELK. Ekteparet Bergersen er omplassert til å arbeide i team med ham for å bygge opp et ungdomsarbeid i VJELK. De skal kombinere ungdomsarbeidet med fornyelse av mediearbeidet. Spennende!!! Vil noen be for dem og dette nye arbeidet?

I år var Eivind Jåtun, regionleder for noen av NLMs felt i Asia, med på årsmøtet.

Selv om han er født i Japan og tilbrakte en del av barndommen sin her, hadde han behov for tolk.

Eivind deltok i forbindelse med at det er 70 år siden de første NLM-misjonærene kom til Japan og startet arbeid her. Derfor hadde han også en hilsen fra NLM Norge. Bård Hauge tolket.

Det var Gabriel Eikli med familie som i 1949 startet misjonsarbeid i Japan. De hadde vært misjonærer i Mansjuria (Kina) først. Men da kommunistene tok makten i Kina, ble alle misjonærer kastet ut av landet.

Fordi Japan okkuperte Mansjuria, bodde det mange japanere der. Det var de kristne japanere som tok vare på de norske misjonærene under krigen da de ikke kunne reise hjem til Norge eller ha kontakt med hjemlandet. En av disse, pastor Yada, sendte etter krigen et brev til Norge og bad NLM om å sende misjonærer til Japan. Han skrev at dette var et «Makedoniakall«. Misjonledelsen var nokså nølende med å sende noen til krigsmakten Japan. Men Eiki opplevde det som et kall, og fikk til slutt lov å reise.

Kirkesamfunnet Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke ble dannet i 1962. Vi misjonærer arbeider altså innenfor dette kirkesamfunnet.

Bård Hauge mottok på vegne av NLM en takkegave for de 70 års misjonsarbeid.

VJELKs kirkepresident, Rei Nagata, holdt en skikkelig takketale, der han også nevnte hvor rørt han ble i fjor sommer over å møte så mange misjonsvenner på GF som har bedt for Japan i mange, mange år.

Vi fikk opplyst at det i pakken befant seg en «scroll» med et bibelvers i kalligrafi malt av eldste Yoshida i Himeji. Han er profesjonell. Om denne gaven havner på veggen hos NLM i Kobe eller i Oslo, vet jeg ikke.

VJELK-ledelsen spurte om NLM-misjonærene kunne ha et norsk sanginnslag på årsmøtets markering av 70 års jubileet. Språkskolestudentene ble invitert til å komme, slik at alle menighetene kunne bli litt kjent med hele misjonærflokken. De finske FLOM-misjonærene, som arbeider integrert i NLM, var også med og sang. Jeg stod over, fordi astmaen reagerer med hoste om jeg prøver å synge. Så jeg fotograferte de andre i stedet.

De sang faktisk veldig fint – og tostemt – til tross for at de aldri hadde mulighet til å ha en felles sangøvelse med alle til stede.

Ole Bjarne Tråsdahl (ytterst t.v.) ledet koret og sang også litt solo. Christoffer Nævdal akkompagnerte på keyboard (under). Vi er veldig glade for å ha fått så flinke sang- og musikkfolk i misjonærflokken!

Delegatene fra Ako ble veldig begeistret! Vi har nemlig for lenge siden invitert Ole Bjarne (med familie) til å ha et sangprogram på påskegudstjenesten. Der og da bestemte vi oss for å invitere Christoffer (med familie) til Ako også,  slik at Ole Bjarne kan få gleden av å synge med en akkompagnatør han kan øve sammen med på forhånd.

– Nå blir det livlig i kirken til påske, kommenterte en av Ako-delegatene. – Kanskje det blir lettere å invitere ikke-kristne når vi kan love dem å få treffe søte små utenlandske barn i tillegg til å høre så fin sang…  Ta gjerne med dette på bønnelisten din nå før påske!

Yngste «delegaten», Aron (Bergersen), fulgte interessert med på det som foregikk rundt ham, byttet fang flere ganger og avbrøt ikke forhandlingene med gråt. Han er skikkelig møtevant og veldig populær! Da han var i Ako i slutten av januar (fordi pappa Marius skulle filme), var det lang kø etter gudstjenesten for å ta selfie sammen med ham!

Det er veldig trivelig å arbeide i VJELK! Samarbeidet mellom VJELK og NLM fungerer utmerket! Om det ikke er etiopiske veksttilstander her, så kan vi vel allikevel konkludere med at det frøet som ble sådd av familien Eikli i 1949 i løpet av 70 år har vokst til en fin plante i Guds rike!

Men det er fortsatt ca 99% japanere som ikke kjenner Jesus. Så misjon i Japan er etter 70 år slett ikke utgått på dato. Her er fortsatt store utfordringer – OG muligheter!!! VJELK er veldig glad for at NLM fortsatt sender misjonærer til Japan!

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, NLM Japan, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Takk for 70 år!

  1. Inger sier:

    Takk for flott reportasje frå årsmøtet! Eg tillet meg å dele på NLM si Facebook-side og mi private side, og også ein link i bloggen min.
    Berre ein liten detalj: Eg trur vi song trestemt til tider. Eg prøvde iallfall på altstemma, men det høyrdest nok ikkje så godt.

  2. Liv Bakke Magerøy sier:

    Takk for fint innlegg Kari! Skulle gjerne vært det sammen med dere! Guds velsignelse over dagene videre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..