17. mai 2019 – med storfint besøk og rømmegrøt!

Det nærmer seg slutten av mai, og noen ord om årets 17. mai feiring bør vel publiseres mens det fortsatt er mai…

Lenge trodde jeg at det ikke ble noen feiring på meg i år. Jeg har pleid å ha en engelskklasse på fredags kvelder. Men denne klassen ble flyttet til en annen dag, så da kunne jeg dra til Kobe og delta likevel. Vi leide lokale i Aotani kirke.

I år hadde vi storfint besøk av selveste Rangnhild Hemsing!

Hun var i Japan for å ha konsert med Kyoto symfoniorkester. En nordmann som spiller fast i dette orkesteret hadde invitert henne med til 17. mai i Kobe. Den lille minikonserten kom som en gledelig overraskelse på oss alle!

Ragnhild spilte både fiolin og hardingfele for oss.

Også andre deltok med norsk musikk.

En for meg ukjent japaner spilte også hardingfele, og Knut Alfsvåg trakterte pianoet.

Taler for dagen var Christoffer Nævdal (t.v.).

Men også den norske konsulen i Kobe hadde en liten hilsen. Denne gangen var konsulen en nordmann – i bunad – som snakket norsk. (For to år siden var det en som ikke kunne norsk, og i fjor kom ingen…)

Før i tiden hadde vi alltid besøk fra ambassaden i Tokyo på 17. mai i Kobe, og vedkommende holdt alltid 17. mai talen. Etter at feiringen ble redusert til noen få timer på ettermiddagen, er det blitt slutt på ambassadebesøk. Konsulen i Kobe, som jo hovedsaklig har annet arbeid, kommer om han har tid.

Ellers var programmet som vanlig – med et lite 17. mai tog rundt i kirkebygget og på parkeringsplassen, og med tradisjonelle leker på barnehagens uteområde.

Nytt av året var servering av rømmegrøt! (I stedet for sushi!)

Mine gjester, Anna og Olaug, var så snille at de tok med ti poser rømmegrøt i kofferten. Det er ikke lett å finne rømme i japanske matbutikker, men Marius og Christoffer greide å oppdrive nok beger til å lage en velsmakende grøt!

I tillegg var det pølser laget av en dansk kokk bosatt i Kobe.

Knut Alfsvåg hadde vært så snill å ta med 17. mai tallerkener, pappkrus og servietter fra Norge da han i mai skulle ut og undervise på det teologiske seminaret i Kobe.

I år var det flere norske barn til stede enn på lenge. NLM har sendt ut flere nye barne-familier. Noen var barn med en norsk forelder. Koselig!

Familien Tråsdahl hadde besøk av Ole Bjarnes foreldre.

Noen dager tidligere var de på besøk hos meg i Ako. Vi er gamle venner fra Finnsnes. Pappa Alf og jeg var også kolleger da jeg underviste på Nordborg videregående skole under Norgesoppholdet i 1992-93. Derfor var det utrolig kjekt å få besøk av dem!!!

Det morsomme var jo at en ung student som tilfeldigvis kom og satte seg ved bordet vårt, snakket samme dialekt som dem. Det gikk ikke lang tid før vi fant fram til mange felles kjente i indre Troms. Studenten var faktisk sønnen til kusinen til en god venninne av meg. Verden er ikke så veldig stor – på 17. mai!

※ Bilder av Ragnhild Hemsing publisert med tillatelse.

Dette innlegget ble publisert i Diverse, NLM Japan og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..