Til Hongkong – som tolk

Det var travelt i mai. Noe har jeg skrevet om før. Her kommer et innlegg fra turen jeg hadde til Hongkong 7.-10. mai.

Ledelsen i Vest Japan Lutherske Kirke (VJELK) bad NLM om å få bruke meg som tolk på en konferanse. De føler nemlig at det er umulig å forstå engelske foredrag eller selv ha foredrag på engelsk. Så jeg var altså japansk – engelsk/engelsk – japansk tolk. Det ble dermed nokså travle, men også  veldig interessante og lærerike dager!

Denne konferansen kalles CELCEA (Consultation of Evangelical Lutheran Churches in East Asia). D.v.s. at det er en samling for kirkeledere i de kirkene som er etablert utfra NLMs misjonsarbeid i Japan, Taiwan og Hongkong. Det er lederne i disse kirkene som har tatt initiativ til dette fellesskapet, som holdes hvert tredje år og går på omgang. Så inviterer de også hver gang NLM Norge til å delta sammen med dem.

I år var det altså Hongkong som var vertskap, og vi var samlet i en kirke som befinner seg i en bygning som rommer både kirkesamfunnets hovedkontor, en barnehage og noen leiligheter.

Kirkebygningen/ hovedkontoret ser ikke stort ut i forhold til naboene!

Denne gangen var temaet  Generation Z

Hvordan arbeide blant disse ungdommene i våre lutherske kirker

Vi hørte foredrag fra forskjellige slags fagfolk i Hongkong. Hvert land hadde en time hver til å presentere hvordan man drev ungdomsarbeid og om hva slags utfordringer de hadde. Det viste seg at mange av utfordringene var like uansett land, fordi de unge er på nettet hele tiden. Men ikke alle utfordringer er like. Taiwan, for eksempel, delte med oss hvordan de arbeider med ungdom som er avhengige av narkotika. Det er ikke et aktuelt problem for japanske lutherske kirkers ungdomsarbeid. (I Japan forbinder man narkotikaproblemer med skuespillere og den slags folk.)

T.v.: Veldig spennende å treffe kristne ungdommer og høre deres versjon av hvordan det er å være kristen ungdom i Hongkong. Da var vi delt i grupper med 4-5 ungdommer fra forskjellige Hongkong menigheter i hver.

Vi fra diverse utland overnattet på hotell (med frokost). Lunsj og middag om kvelden spiste vi på diverse restauranter ved reserverte bord. Selv om det var fullt av andre folk i restaurantene, startet måltidene alltid med bønn. En av deltagerne reiste seg da ved sitt bord og bad med høy stemme. (Ville vi gjort det i Norge, mon tro?)

Det var alltid en blanding av folk fra hvert land ved de forskjellige bordene.

Men kirkepresident Rei Nagata benyttet av og til anledningen til å samtale med VJELKs misjonær til Hongkong, Maki Ikegami, mens han spiste (t.v.).

Kinesisk mat smakte godt!!!

Og utvalget var stort!

Ikke akkurat sånt man spiser på kinesisk restaurant verken i Norge eller i Japan, nei!

Her er et lite utvalg av noen av rettene vi spiste de dagene vi var samlet.

Jeg spiste alt – bortsett fra kumage. Tror det er den retten du ser på bildet over her. Jeg prøvde, men… Hønseføtter og manetsalat – og alt det andre – smakte derimot veldig godt!!!

Jeg tror alle koste seg like mye.

Stadig framhevet både de japanske og de kinesiske deltagerne at de er en søskenflokk – fordi de er født av samme foreldre (dvs Norsk Luthersk Misjonssamband). Takknemligheten til NLM var absolutt merkbar! Og den virker ekte!

I nyhetsbildet er ikke japanere og kinesere så veldig «søskenkjærlige» akkurat. Derfor er det spennende å være med i et fellesskap der Kristi kjærlighet har skapt  søskenkjærlighet!!!

For han (dvs Kristus) er vår fred, han som gjorde de to til ett og rev ned den muren som skilte, fiendskapet… (Ef 2,14)

Her er ikke jøde eller greker – eller nordmenn, japanere og kinesere – her er ikke slave eller fri, her er ikke mann og kvinne. Dere er alle en i Kristus. (Gal 3,28)

Disse versene tenkte jeg på da vi var samlet i Hongkong. Takk til alle misjonsvenner i Norge som har ofret og bedt i årevis. Dere hadde alle fortjent en skikkelig kinesisk middag sammen med oss! Men dere får heller glede dere til det himmelske måltid (som vi leser om i Bibelen)! Der er det plass til alle Guds barn!

**************

PS Det blir ett innlegg til fra Hongkong så fort jeg får tid. Vi ble tatt med rundt for å se barne- og ungdomsarbeid. Dette vil jeg gjerne presentere.

Dette innlegget ble publisert i Diverse, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..