Hundreåringer og andre eldre

Japan har mange slags offentlige fridager. En av dem – midt i september – er til for å hedre de eldre. I den forbindelse er det hvert år i september en del tv programmer og skriverier i avisene om eldrebølgen i Japan.

I september i år fikk vi vite at de eldre nå utgjør 28,4% av Japans befolkning. D.v.s 35,88 millioner innbyggere. Eldre = 65 år eller eldre. Ingen andre land i verden har så høy prosent. Antall eldre øker fra år til år. Bare siden i fjor har antallet økt med 320 000. Økningen er størst blant kvinner: 170 000 flere i år enn i fjor. Eldre kvinner utgjør derfor 20,28 millioner av befolkningen.

Generelt sett er pensjonsalderen i Japan 60 år. Men noen praktiserer 65 år, for eksempel i Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke (VJELK). Veldig mange japanere finner seg for øvrig en ny jobb etter at de er blitt pensjonister, til tross for at lønnen da er ca. halvparten av det de hadde før. Vi får vite at antall arbeidere over 65 år i 2018 økte med 550 000. Det er 15. året på rad at antallet stiger. Eldre arbeidstagere utgjør 8,62 millioner. Men her er menn i flertallet med 5,12 millioner. I prosent utgjør eldre 12,9% av arbeidstagerne i landet.

Det fins mange, mange japanere som er 100 år eller mer! Antallet øker fra år til år. I år har antallet passert 70 000! I følge departementet for helse, arbeid og velferd har antallet økt hvert år i 49 år! Damene utgjør 88%.

I 1963, da man begynte å føre statistikk, var det bare 153 japanere som var 100 år eller mer. I 1981 passerte antallet 1000, og i 1998 passerte antallet 10 000. I 2012 var antallet  50 000. De fleste 100 åringene bor på landsbygda.

I følge Guinness verdensrekorder er det nå en japansk dame, Kane Tanaka i Fukuoka, som er verdens eldste. Hun er 116 år.

Jeg kjenner en dame som blir 100 år i april 2021 (under t.h.).

Chiyo Iida bor hos datteren sin. Hun ble døpt i Nima kirke i mai 2010 – da hun var 89 år gammel. Det var pastor Maekawa (han jeg skrev om i forrige innlegg) som døpte henne.

Nå er fru Iida for skrøpelig til å dra på gudstjeneste. Men mentalt sett er hun veldig frisk!

– Jeg er så glad for de årene jeg fikk oppleve menighetslivet, sier hun. – Nå har jeg fred i møtet med døden, for jeg hører Jesus til.

Det er stas å få besøk! Og hun elsker norsk melkesjokolade!

PS. Mine tall er hentet fra to artikler i avisen jeg abonnerer på: The Japan News (14. og 17. september 2019).

Dette innlegget ble publisert i Japansk samfunn, Nima menighet, Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Hundreåringer og andre eldre

  1. Else Marie Ledal sier:

    Så flott å lese. Ja i Guds rike er det ingen aldersbegrensning, ingen for gamle eller ibger for små. Alle, alle, vil vi ha med til himlene skjønne land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..