Forskerbesøk

Antageligvis er det en del lesere av bloggen min som lurer på om jeg er frisk, siden det er veldig lenge siden jeg har publisert noe. Til dem må jeg bare si: jeg er frisk som en fisk! Men oktober har vært veldig travel! Jeg har nemlig forskerbesøk.

Forskeren heter Irene Trønnes Strøm, første amanuensis på Høgskolen i Innlandet. Hun har fått stipend til å forske på musikk i barnehager i Japan.

Irene ankom Japan 4. oktober og skal være her til 27. desember. I oktober har hun bodd i barndomshjemmet til en dame i Ako menighet, lånt sykkelen min, og vært ganske selvhjulpen. Men hun trengte jo hjelp til å lære hvordan ting fungerer. Det var derfor hun valgte å bo i Ako innledningsvis – for å få litt praktisk hjelp og mental støtte i begynnelsen.

Jeg har kjent Irene siden hun var barn. Da jeg ble innviet til misjonær i 1980, var 10 år gamle Irene til stede på innvielsen. Siden har hun bedt for meg og arbeidet mitt i Japan, og har således alltid hatt spesiell interesse for Japan.

Det viste seg at det college som skulle hjelpe Irene med barnehagekontakt i oktober ikke hadde mulighet til å skaffe tolk til å følge henne rundt på besøk i barnehagene. Dermed var det bare å trå til. Så forskning har vært min «fritidssyssel» i oktober. Det har vært veldig interessant og lærerikt. Det kan være nyttig for mitt arbeid blant barn og ungdom å få mer inngående kjennskap til barnehager og barn i den alderen!

Barnehagebesøkene har tatt en del av arbeidstiden min også. Men det er avklart og godkjent av menighetsrådet i Ako og Irenes arbeidsgiver. Så jeg får dekket reisepenger, og hun bruker litt av sin tid på å hjelpe til i Ako menighet – som gjenytelse.

Jeg kan ikke røpe noe fra forskningen. Men såpass kan jeg vel si: vi er begge blitt imponert over hvor godt alle japanske barnehager er utstyrt med pianoer i alle  klasserom! Piano, flygel – eller begge deler! Og alle barnehagelærere kan spille piano når barna synger! Kan de ikke pianospill fra før, må de lære det som en del av utdannelsen.

En av gjenytelsene til Irene har vært å hjelpe til med mine engelskklasser. Det er stor stas med et slikt besøk, der vi slår oss på «free talking» med gjesten. Irene har også skrevet noter for oss i passe toneleie.

Her øves inn en julesang i tirsdagsklassen.

Ellers har Irene steppet inn som alt på Händels Messias i kirkekoret og vært pianist til fellessang på barnemøte og noen søndager. Så menigheten er veldig glad for besøket! De tar Irene med på bønnelista hver uke, og ber til Gud om at forskerarbeidet hennes må lykkes.

         

barnemøtet 19.10 kom Irene med bidrag til leker, som var nye og artige for barna i Ako.

Takk også til Ewa og Misjonssenteret i Drammen, som hjalp Irene med ideer!

Litt kultur- og matopplevelser er det blitt innimellom. En forsker kan jo ikke bare gjemme seg på et rom med sin PC mens man er i landet. Det er viktig å se ting i en større sammenheng!

En av medlemmene i Ako menighet er med i en fotoklubb. Klubben hadde fotoutstilling i nabobyen, Aioi. Irene falt spesielt for de to bildene hennes i midten (under). Dagen etter fikk hun dem som gave – i litt mindre format.

En ikebanalærer hadde blomsterutstilling i samme lokale. Irene falt spesielt for denne oppsatsen.

Okonomiyaki = japansk «pizza». Stekes på plate på bordet foran oss.

Nabolaget mitt hadde samling i parken 12.10.

Der kjøpte Irene seg yakisoba.

Sushi kan være så mangt!

Denne slags sushi er festmat i Ako i oktober når det er matsuri (fest) i byen.

I en barnehage spanderte styreren barne-godteri på Irene: kjeks med sjokolade – formet som sopp og bambusskudd.

Det er kjekt for meg med dette forskerbesøket! Vi er jo også gode venninner…!

Flere innlegg fra besøket vil følge så fort jeg får tid til det.

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke, Diverse, Mat i Japan og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..