OL-flammen ankom 20. mars

19. – 20. mars skulle jeg egentlig ha deltatt på VJELKs årsmøte. Men det ble avlyst på grunn av Coronaviruset, eller rettere sagt utsatt til 24. juli (en fridag i år på grunn av åpningen av OL i Tokyo). Siden 20. mars er en offentlig fridag (vårjevndøgn), ble det dermed en fridag hjemme i stedet.

Om formiddagen stod TV (NHK) på mens jeg holdt på med klesvask og andre ting. Dermed fikk jeg med meg at OL-flammen ankom Japan.

Feiringen av ankomsten ble en god del forandret i forhold til det som var planlagt – på grunn av Coronaviruset. OL-komiteen og noen utvalgte idrettsfolk skulle ha vært i Hellas og hentet flammen. I stedet kom flammen alene med fly fra Hellas til Japan.

På luftforsvarets base i Matsushima (ikke så langt fra Sendai) ble flammen hentet øverst i flytrappa av tidligere tre-ganger-OL-gull-vinnere, Tadahiro Nomura (judo) og Saori Yoshida (bryting), og overrakt til lederen for den japanske OL-komiteen, tidligere statsminister Yoshiro Mori, nede på bakkeplan.

         

Etter en seremoni med taler på en liten scene inne på flyplassen ble flammen fra Hellas brukt til å tenne den japanske OL-ilden.

Dernest ble flammen overrakt til to (i Japan) kjente skuespillere, som tok flammen med på busstur til den enes hjemby, Ishinomaki. Denne byen ble hardt rammet av den store tsunamien i mars 2011.

Fram til 26. mars skal flammen være på utstilling som «Fire of Revival» i fylkene Miyagi, Iwate og Fukushima (Tohoku).

Styresmaktene i Japan har bestemt at OL-flammen først skal rundt i Tohoku – landsdelen som ble så ødelagt av tsunamien i 2011. De ønsker ved dette å gi befolkningen der nytt mot og håp i gjenoppbyggingen. Selve runden i landet skal starte fra et sted i Fukushima fylke.

Det er planlagt diverse festligheter og markeringer alle steder i landet hvor flammen skal innom. Men stadig blir det meldt at feiringen rundt forbi blir redusert – for å hindre store forsamlinger og fare for smitte.

Jeg må innrømme at jeg så på det hele med blandede følelser. Går det virkelig an å gjennomføre OL i år? Mange japanere lurer på det samme… Flere toppidrettsfolk, som nå ikke har mulighet til å trene og forberede seg,  har begynt å si sin mening i media. På nyhetene lørdag kveld og søndag morgen ble det meddelt at mange land ønsker å avlyse eller utsette årets OL. Norges OL-komite ble blant annet nevnt i den sammenheng.

Noe som sjokkerte under seremonien var at Mori (lederen) gikk rundt og håndhilste på alle på scenen. Ingen så ut til å nøle med å stikke fram hånden sin. Riktignok er det bare to smittede i Miyagi fylke (der de var samlet). Men de fleste var vel tilreisende (?) og kom fra fylker og distrikt hvor det er smitte. Hvilken dårlig signaleffekt, tenkte jeg.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Antall smittede i Japan har økt siden mitt forrige innlegg. Nå har antallet passert 1000 i landet og passert 100 i Hyogo fylke (der Kobe, Himeji og Ako er). Fortsatt ingen smittede i Ako, så vi hadde gudstjeneste i dag også.

Dette innlegget ble publisert i Japansk samfunn, Trim og sport og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..