En vemodig dag

20. mai var en vemodig dag! Da kom det nemlig en melding fra Vårt Land om at Egil Grandhagen var gått bort. Det var ikke fritt for at jeg hele den dagen følte på sorgen, men også tenkte tilbake på gode minner og opplevelser med ekteparet Grandhagen, og på Solveig som nå er blitt alene. Siden har jeg sett det meget omtalte intervjuet med Egil og Per Arne Dahl på NLMs Facebookside. Det var både vemodig og flott!

Jeg er en av de mange som har fått oppleve å bo i kårhuset på gården i Fluberg – en ukes tid i februar 2015 – da jeg reiste på landsbasis for NLM under Norgesoppholdet 2014-15.

I tillegg til møtene rundt forbi, som ekteparet Grandhagen arrangerte og kjørte meg til, fikk jeg nyte flere skiturer i skogen, besøke husmannsstua (bak dem) og nyte mat fra bålpanna.

Det er blitt nevnt mye allerede om deres gode kontakt med naboer, og det fikk jeg også oppleve.

Lørdag formiddag den uka inviterte de til husmøte i stua deres. Nesten 30 kom!!! Og alle ble bevertet – rikelig! Noen av dem som deltok var misjonsvenner som bodde «i nærheten» (d.v.s. biltur), men også naboene kom, ja!

I tillegg til å ha andakt og vise bilder fra Japan, var jeg blitt oppfordret til å sette opp en japansk ikebana  (blomsteroppsats) mens forsamlingen så på. De ønsket å formidle misjon på den måten også, så jeg hadde med utstyr i sekken.

Jeg har andre minner også!

Oppmuntrende e-poster i årevis!!!

Men aller mest husker jeg nok hva Egil Grandhagen gjorde i 1995. I Japan opplevde vi et kjempesterkt jordskjelv tidlig om morgenen 17. januar – Hanshin Awaji-jordskjelvet – med styrke 7,2 på Richters skala. Ingen av misjonærene ble fysisk skadet. En misjonærkone kom hjem fra sykehuset dagen før med sin nyfødte sønn. Noen kunne ikke bo i sine leiligheter på grunn av manglende tilførsel av vann, gass og strøm. Mange av oss fikk ødelagt mange eiendeler. Hus og motorveier lå veltet her og der. Mye uframkommelighet oss misjonærer i mellom. Mange tusen døde i de 10 byene som ble rammet, drøye halvparten av dem i Kobe.

Hva gjorde generalsekretær Grandhagen da?

– Reis til Hiruzen Bible Camp så fort som mulig, beordret han Japanmisjonærene.                – Samles der, så kommer jeg og besøker dere!

Ingen kunne reise til flyplassen for å ta i mot ham. Det var uframkommelig, både med bil og tog fra Kobe i retning flyplassen!

– Det ordner seg nok, mente Grandhagen – og kom seg fram på et eller annet slags vis helt til Hiruzen. Til sammenligning: jeg bodde da i Itami (en av katastrofebyene vest for Osaka) og kunne vanligvis kjøre til Hiruzen på ca. 2,5 timer. Men den gang da måtte jeg kjøre en STOR omvei på grunn av ødelagte veier og brukte ca. 10 timer!

Egil hadde rustet seg med en kristen psykiater som reisefølge, Bjørn Lande. De to betydde utrolig mye for oss i den frustrerende situasjonen. Vi følte virkelig at de gav livene sine for oss. Det var ingen selvfølge at de skulle komme levende hjem fra turen til Japan.

Nå til dags er det veldig viktig å følge UDs reiseråd. Antageligvis var det ikke noe sånt system i 1995 – siden de kunne komme til oss i katastrofeland.

Jeg er den gode gjeteren. Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene. Men den som er leiekar og ikke gjeter, og som selv ikke eier sauene, han forlater dem og flykter når han ser ulven komme…   (Joh 10,11-12)

Det er Jesus som er gjeteren i denne bibelteksten. Men i Bibelen sies det også at ledere skal være hyrder (gjetere) for sine flokker. Og da er jo Jesus et forbilde for en god leder. Vår kjære generalsekretær Egil Grandhagen var virkelig en slik hyrde for oss misjonærer!

STOR takk til Herren for Egil Grandhagen!!!

Dette innlegget ble publisert i Diverse og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til En vemodig dag

  1. Gunnlaug Bøyum sier:

    Sterkt å lese det du skriver, Kari! Det kaller også på en del minner fra den tiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..