Masketro

I både Japan og Norge er man over det verste med Coronavirus – om det da ikke blir en ny runde senere. I Japan har det vært ca. dobbelt så mange smittede som i Norge. Men hvis vi ser det i forhold til folketallet, er jo prosenten svært liten i Japan i forhold til Norge. I begge land er det særlig hovedstaden og andre byer som har hatt mest smitte, og det er også der det fortrinnsvis dukker opp igjen. Mange steder på landsbygda har vært uten smitte. Helsepersonell og aldershjem har vært ekstra utsatt i begge land.

Det er interessant å sammenligne de to landenes bekjempelse av viruset. Stengte skoler i begge land i lang tid. Den største forskjellen har med munnbind å gjøre, tror jeg.

– Bruk ikke munnbind! fikk en journalist til svar fra en helsetopp på en pressekonferanse jeg så på nrk.no. – Brukes det feil, virker det mot sin hensikt.

– Bruk munnbind! sier alle japanere i helsesektoren og politiske ledere. D.v.s. i Japan kalles munnbind for masker (マスク: leses masuku)- etter det engelske uttrykket «face mask».

Og folk bruker sine masker!!! Alltid!!! Også alene i bilen, når de sykler eller går tur med hunden og ikke møter noen.

Det har vært gjentatt mange ganger på TV at smitte kan følge med spyttpartikler når man snakker. Dermed er det blitt en slags folkelig «masketro» i Japan. D.v.s. bruker man maske, er man trygg. Jeg for min del tviler på det. Nå i varmen drar folk masken opp og ned med sine hender, og tørker svetten i ansiktet før de trekker masken på plass igjen.

Riktignok er det kommet noen advarsler i det siste om å være litt forsiktig med maskebruk når det er ekstremt varmt. Hvert sommer blir hundrevis av japanere hentet av ambulanse på grunn av solstikk. Noen dør. Det vil ikke forundre meg om det blir noen «maske-varme-dødsfall» i år…

I Norge er man veldig opptatt av avstand. Så at helseministeren drog fram meterstokk på pressekonferanse i går. I Japan har de fått et nytt uttrykk fra engelsk: social distance. Det snakkes om det, ja, men se hvordan det ser ut når politikerne møtes til spørretime i nasjonalforsamlingen (direktesending NHK). Akkurat som til vanlig! Overhodet ikke mellomrom mellom folk!

Det er dette jeg kaller masketro: god avstand er bra hvis mulig, men masken beskytter deg. Så avstanden er ikke fullt så viktig som masken.

Jeg hører at barna ikke lenger flytter pultene sine slik at de sitter i ring i klasserommene  når de spiser skolelunsj. Pultene står lengre fra hverandre enn før. Sportsarrangement er kansellert i lange tider framover.

Onsdag 17. juni hadde jeg time hos astmalegen min på det kommunale sykehuset i Ako. (I Japan må man ha legetime hver gang man trenger mer medisin.) Stort skilt om at det var forbudt å gå inn uten maske. Ved inngangen stod noen og målte temperaturen på alle som skulle inn. Fikk så en lapp der det stod at jeg var feberfri. Den måtte jeg levere i resepsjonen utenfor der min lege holder til. Jeg oppdaget en interessant forskjell her og der på sykehuset. Mens jeg ventet på å komme inn til legen min, var det opp til meg å sette meg på en stol vekk fra andre. Ingen merking av annenhver stol – at man ikke måtte sitte der. Så jeg plasserte vesken min på nabostolen. Men det var derimot avmerket annenhver stol der jeg måtte sitte og vente på papirene for medisin (som skulle leveres på apoteket). Da jeg betalte for legetimen på automat, stod en hjelper ved siden av som passet på at jeg gjorde rett og tok vekslepengene ut av maskinen og telte dem før hun gav pengene til meg. Synes ikke akkurat det var nødvendig med flere hender som berørte mine vekslepenger. Men man har jo maske…!

Heller ikke på apoteket var det merket av på stolene for at folk ikke skulle sitte ved siden av hverandre. Igjen la jeg vesken min på sidestolen!

Jeg tror Høye hadde fått det travelt i Japan med sin meterstokk.

Astmalegen min stilte et interessant spørsmål: Er Norge som Sverige når det gjelder Coronaviruset? Da jeg forklarte kort om norske strenge tiltak, smilte han fornøyd!

Ellers er japanere forskrekket over at det går an å bruke politi og bøter for å bekjempe viruset. Men kanskje er det en kulturell forskjell som gjør at man får samme resultat med forskjellige framgangsmåter? Individualistene i Vest må tas hardt med loven i hånd for å få dem til å lystre. I Japan får man hjelp av skamkulturen. Vi er blitt dynget ned flere ganger daglig på TV med forklaringer og appeller fra forskjellige spesialister. Hva skjer hvis en med hjerteproblemer, med lungeproblemer osv blir smittet? Norsk påskeferie hjemme ble håndhevet med lover. Japanerne trengte bare å bli minnet om konsekvenser – og skremmes litt, så holdt de seg hjemme i sin «Golden Week» ferie i mai. Diverse fornøyelsesparker, barer, butikker o.s.v. ble anmodet om å holde stengt – og stengte. Ingen straff hvis de ikke overholdt anmodningen. Straffen ville i så fall bli å havne med bilde i media. TV viste en perrong på Tokyo stasjon uten ett menneske! Vel, i begge land gikk antall smittede drastisk ned etter hjemmeferiene.

En dame her i Ako fortalte meg at datteren, som vanligvis kommer på besøk i Obon-ferien i august, ikke vil komme i år. Hun er bosatt i Iwate fylke (langt nord på Honshu), det eneste av 47 fylker som ikke har hatt et eneste smittetilfelle.

– Tenk om jeg skulle komme tilbake etter fridagene med smitte og bli den som forårsaket det i fylket uten smitte! Så flaut! For sikkerhets skyld besøker hun altså ikke foreldrene i år.

Også kirkene er livredde for å havne i nyhetene som smittested. Så det er bare å bruke maske – uten masketro – og bevare gode relasjoner i kirken og andre steder. Men jeg gruer meg oppriktig til de mange varme sommerdagene. Briller og astma gjør ikke akkurat saken bedre. Å møte færrest mulig mennesker er jo en løsning…

Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Japansk samfunn og merket med , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Masketro

 1. turid kongsvik sier:

  Meget interessant om japanernes koronaatferd.

  Sendt fra min iPhone

 2. Turid Kongsvik sier:

  Tusen takk for denne uhyre interessante rapporten om japanesernes koronateferd. Ikke minst for den innsiktsrike analysen av sosiale normer og forskjellen mellom Japan(Asia?) og Europa (der lovgivning er vanlig, men varierer mht oppfølging – fra politimedvirkning og avskrekkende bøter i Sør Europa til henstillinger bare i Nord…) Mvh Turid Kongsvik

 3. Marit sier:

  Såå interessant og morsomt å lese det du skriver.
  Masketro.
  Vi har begynt å bruke maske på fly nå da.
  Jeg var i Lofoten i overgangen mai/juni.
  På SAS måtte jeg ha maske.
  Det hindrer nok noe dråpesmitte, men som mangeårig operasjonssykepleier er det mye som undrer meg. Når man puster i et munnbind er det kontaminert. Når du så tar i det med hendene, er hendene kontaminert. Da smitter du evt alt du tar på. Ellers må du gå med antibac flasken, eller helst, vaske hendene med en gang.
  Ja ja…
  Jeg er frisk og har det bra.
  Vært på en liten fjelltur i dag.
  Men litt varmt. 26 Celsius….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..