Sommerferie i Norge – en umulighet

Sommeren 2020 skulle bli travel! Mange planer. Var invitert i to bursdagsfeiringer hos venner. Turen til Oberammergau, inkludert noen dager med fjellturer i Dolomittene i Nord-Italia, var bestilt for halvannet år siden.

Så kom Coronanyheter fra Italia. Kanskje Dolomittene blir strøket av programmet, tenkte jeg. I mars fikk jeg beskjed om at hele turen var avlyst. Vel, Oberammergau utsetter forestillingene i to år. Jeg skrev til mine søsken at i år blir det bare Norgesferie. Svarene var: vær forberedt på at du ikke kan komme til Norge heller. Nå for tiden vil nok alle dine venner være skeptisk til besøk av en som kommer fra utlandet.

Jeg har fulgt med på pressekonferansene til statsministeren og andre ministrer. Kanskje åpne for reise til og fra Europa 18. august, ble det sagt for noen uker siden. Verden utenfor Europa ble ikke nevnt i det hele tatt. Karantene i dagevis – hvor skal jeg da oppholde meg???

Men etter all sannsynlighet ville det største problemet bli å få komme inn i Japan igjen. Det er i hvert fall slik nå at utlendinger ikke slipper inn, selv om de har arbeidstillatelse og re-entry visum. Å håpe det endrer seg innen 1. september – det er altfor skummelt å satse på det.

Kort sagt, Norgesferie i 2020 er umulig – og avbestilt!

For meg som bor i kirkens 2. etasje er det å være hjemme i ferien ingen brukbar løsning.  Særlig ikke i dette landet hvor så lang ferie som i Norge er merkelig. Men det er jo ikke bare jeg som har endt opp med sommerferie i Japan i år. Dermed er løsningen blitt å dra på biltur sammen med kollega Ingebjørg Hildre i drøye halvannen uke i begynnelsen av august.

Vi vil se oss om i Tohoku, nordre del av Honshu. Først drar vi til Niigata, på Japanhavsiden. Der vil vi treffe en som jeg ledet til dåp i Nima i 2001 og bli med ham i kirken der på søndagen. Ellers blir det dagstur til øya Sado, og videre fjelltur på det berømte Bandai-fjellet i Fukushima fylke. Deretter vil vi dra til en by i Aomori fylke – Hachinohe – og kjøre derfra langs Stillehavskysten. Det sies å være en vakker kyst.

Men det er også denne kysten som ble rammet av en stor tsunami i mars i 2011. Derfor blir det spennende å se hvordan det ser ut der . Hvor langt er de kommet med gjenoppbyggingen? Kanskje finner jeg igjen stedet der jeg var på hjelpearbeid i sommerferien i 2011…

Er denne bedriften og bygda restaurert, mon tro?

Er det blitt ny bebyggelse i denne byen?

Andre søndagen vil vi besøke menigheten til norske misjonær Anniken Mori (og mannen) i Iwaki i Fukushima fylke. Hun var jo ofte intervjuet av norsk media i 2011, fordi hun bodde bare ca. 40 km fra atomkraftverket i Fukushima og ikke ville forlate menigheten, hvor mange evakuerte holdt til.

Ingebjørg har ikke vært i berømte Nikko. Jeg har vært der om vinteren – med snø og 6 kuldegrader. Så jeg har ikke noe i mot å dra dit en gang til. Det skal bli spennende å se stedene der i sommerdrakt.

Nikko ligger nokså høyt over havet, og har både fjell, foss og UNESCO verdensarv å by på. Dessuten varme kilder!

Da Japan åpnet opp for utlendinger i siste halvdel av 1800-tallet, var det til Nikko utlendinger i Tokyo dro på sommerferie for å avkjøle seg litt i varmen!

Etter å ha vært hjemom en dag og vasket klær, drar jeg til Nima og tilbringer resten av ferien der. (Jeg bodde og arbeidet i Nima i 12 år mellom 2001 og 2014). Der får jeg låne et helt hus.

Jeg kommer nok til å tilbringe mange dager og timer på denne stranda. Kotogahama – med syngende sand – er min favorittstrand!

Ellers blir det kjekt å treffe igjen gamle kjente! Antagelig kommer også en misjonærfamilie og holder meg med selskap en ukes tid.

Så ferien kan bli veldig bra selv om det ikke blir Norgestur!

Dette innlegget ble publisert i Nima, Turist i Japan og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Sommerferie i Norge – en umulighet

  1. Åse Lindrupsen sier:

    Ønsker deg en riktig god sommer i Japan 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..